PREOKRENI SVOJU KARIJERU U 5 KORAKA

PREOKRENI SVOJU KARIJERU U 5 KORAKA

Autor: | 20/05/2022

0

Lagano se približavamo drugoj polovini 2022. godine, meseci prolaze, a tvoja TO DO lista za ovu godinu slabo napreduje? Promena posla - kao stavka broj jedan, u ovom trenutku se čini miljama daleko? Jedino što ide po planu jesu onih 5 kilograma manje, jer te stres izjeda iz dana u dan. 

Još uvek si na svom starom poslu. Svako jutro ista kancelarija, koja ti sve više pojačava nervozu i ne vidiš znake poboljšanja. Šef koji te je prevideo za unapređenje bar nekoliko puta, kolege sličnije robotima nego ljudima, dosadni i iscrpljujući sastanci i nebrojeni prekovremeni sati. Pored toga, posao koji se u početku činio pun mogućnosti, postao je jednoličan i ponavljajući, a zarada nedovoljna za podnošenje tog stresa. Potencijal koji je obećavao tokom studija, protraćen je na poslove koji su stvoreni samo i jedino da isisaju svu energiju iz tvog bića. 

Pročitajte: 5 zabavnih i korisnih mobilnih aplikacija iz Srbije

Shutterstock

 

Ako se prepoznaješ u ovom opisu bar delimično, možda je vreme da razmisliš da PREOKRENEŠ SVOJU KARIJERU!

1. KORAK - NAPRAVI PAUZU I RAZMISLI 

Zastani! Pokušaj da sve spoljašnje faktore izuzmeš i razmisli šta je to što želiš da radiš. Koje zanimanje bi za tebe značilo da ispunjavaš čuvenu izreku: “Izaberite posao koji volite, i nećete morati da radite nijedan dan do kraja života.“ 

2. KORAK - OTKRIJ SVOJ JEDINSTVENI POTENCIJAL

Koja je tvoja jedinstvena osobina/veština koja te izdvaja od drugih? Ona koju svi u tvom okruženju ističu i prepoznaju te po tome? Ona zbog koje se ti osećaš dobro u svojoj koži, u kojoj uživaš, koja budi u tebi strast? 

3. KORAK - UNAPREDI SVOJE ZNANJE I VEŠTINE

Sad kada znaš čime želiš da se baviš i koje su tvoje jake strane, vreme je da istražiš sopstvene slabosti koje te sprečavaju da to i ostvariš! 

Možda za neke poslove imaš talenta i smisla, ali se ne usuđuješ da se oprobaš u njima, jer ne znaš programe u kojima se rade i misliš da je preteško savladati ih? Kada ovome dodamo i manjak slobodnog vremena, mnogi se pokolebaju, odustaju i vraćaju svojim ustaljenim poslovima. Iako je svaka promena teška, nije neostvariva, a u današnje vreme mogućnosti za promenu su nikad veće. Imajući u vidu ovaj trend, sada za većinu “savremenih” poslova postoje brojne obuke, koje se mogu pohađati online, ili se održavaju u popodnevnim časovima, kako bi se mogle uskladiti sa obavezama i trenutnim poslom. Takođe, na internetu se nalazi pregršt besplatnih tutorijala i video snimaka za najrazličitija zanimanja - grafički dizajn, digitalni marketing, HR, pa čak i osnova programiranja, razvoj web sajtova i sl.

Pročitajte: Da li je došlo vreme da žene konačno ovladaju IT sektorom?

Shutterstock

 

4. KORAK - IZGRADNJA PROFESIONALNE SLIKE - LIČNO BRENDIRANJE 

Ovaj korak je najjednostavniji, ali mnogi ne razmišljaju o njemu i ne posvete mu vreme. Pre nego što krenete u potragu za poslom proverite svoje profile na svim mrežama. Za početak sredite svoj profil na LinkedIn-u i drugim mrežama usmerenim na prezentaciju profesionalnih znanja i veština. Ne zaboravite ni sve ostale društvene mreže koje mogu mnogo reći o vama - Instagram, Facebook, Twitter…  

Sa sigurnošću znamo da će te u današnje vreme potencijalni poslodavci najverovatnije potražiti na Google-u i pre nego što uopšte pogledaju tvoj CV. Zbog toga se uveri se da se ono što je online podudara sa informacijama koje ćeš poslati u svojoj biografiji. 

5. KORAK - PRIPREMI SE ZA RAZGOVOR ZA POSAO

Priprema za razgovor je posebna tema o kojoj su pisane knjige, ali ovde ćemo izdvojiti samo ključne elemente: 

  • Svoju radnu biografiju pripremi u skladu sa pozicijom na koju konkurišeš. Potrudi se da istakneš veštine i znanja neophodna za željenu poziciju. 

  • Informiši se o kompaniji u koju dolaziš (na njihovom sajtu, profilu na LinkedIn-u, od zaposlenih, na forumima, u medijima…) i na taj način imaćeš pripremljen odgovor na često postavljeno pitanje: Zašto želiš da radiš kod nas? 

  • Vežbaj veštinu usmenog izražavanja - najbolje ispred ogledala. Izbegavaj da govoriš prebrzo i nerazgovetno, pokušaj da deluješ smireno. Najvažnije, razmisli pre nego što odgovoriš na pitanje. 

  • Iskaži iskreno interesovanje i nemoj se plašiti da pokažeš na intervjuu da je ovo tvoj posao iz snova. Na kraju razgovora, potrudi se da ostaviš dobar utisak. Sa osmehom se zahvali i, ukoliko je moguće, da zvuči spontano, istakni svoju zainteresovanost  za datu poziciju. Ideja je da osoba koja obavlja intervju pomisli “Želim da zaposlim ovu osobu”.

Srećno!!!

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Slične Vesti

Pročitajte još