Učenje programiranja u 2021. godini: Koji programski jezik je najbolji za početnike?

Učenje programiranja u 2021. godini: Koji programski jezik je najbolji za početnike?

Autor: | 02/09/2021

0

Da li ste znali da na svetu trenutno postoji oko 600 programskih jezika? Potražnja i popularnost programskih jezika variraju iz godine u godinu, a uz to nam svake godine dolaze i novi programski jezici, donoseći nove, zanimljive funkcionalnosti. Kako se računarsko programiranje razvija, razvijaju se i sami programski jezici, a različiti jezici se koriste za različite vrste programiranja. 

Prema istraživanju popularnog sajta za programere - Stack Overflow iz 2021. godine, JavaScript nalazi se na prvom mestu najkorišćenijih programskih (uključujući i skriptne i markup) jezika na svetu, 64,96% ispitanika označilo je ovaj jezik, a prate ga HTML i CSS - 56,07%, a potom Python - 48,24%, SQL - 47,08%  i Java - 35,35%.  

Promo

 

 

JavaScript nalazi se već više godina na ovoj poziciji i to sa dobrim razlogom - koristi ga većina web browser-a, a uz HTML i CSS predstavlja osnovu za razvoj web stranica. Pored toga, jednostavan je za učenje i ne zahteva nikakvo predznanje.

SQL jezik koristi se za slanje upita i upravljanje bazama podataka. Ti podaci mogu biti, na primer, proizvodi u web shop-u, a zbog svoje visoke funkcionalnosti nalazi se na ovako visokoj poziciji na lestvici.

Python i Java svrstavaju se u programske jezike opšte namene, odnosno možete ih koristiti u različite svrhe - za web razvoj (Backend), razvoj video igara, softvera za najrazličitije uređaje itd. Tako je, na primer Youtube napisan u Python-u, kao i Instagram, Google, Netflix ... dok se Java koristi, između ostalog, za razvoj mobilnih aplikacija - Android, različitih softvera za NASU, poput Maestro Mars Rover controller-a i NASA WorldWind itd.

Pročitajte: Da li vam je vreme za promenu karijere? Šta mislite o IT-u?

Shutterstock

 

O tome koji programski jezik je najbolji pitali smo i Marka Dragonjića, direktora Cubes IT škole i koji se i sam bavi programiranjem više od 10 godina, a odgovor je česta fraza među programerima - "Najbolji programski jezik jeste onaj koji znaš".

Ukoliko i sami razmišljate o učenju nekog programskog jezika, a nemate prethodnog iskustva u programiranju, prvo imajte u vidu kojom vrstom programiranja biste želeli da se bavite, a nakon toga se opredelite za jezik koji biste da naučite. Zapamtite, znanje koje treba da steknete ne dolazi preko noći i potrebno je izdvojiti dosta vremena, truda i nerava kako biste ostvarili željene rezultate.

Uzimajući u obzir sve navedeno i bez obzira na to za koji put se opredelite, jedno je sigurno - nema boljeg vremena za sticanje novih znanja i početak karijere u programiranju od sadašnjeg.

A kakvo je, generalno, interesovanje za programiranjem u Srbiji? Pomozite nam da saznamo, uz nekoliko jednostavnih pitanja, popunjavajući našu anketu. Anketa je anonimna i možete joj pristupiti OVDE.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti