Da li je došlo vreme da žene konačno ovladaju IT sektorom?

Da li je došlo vreme da žene konačno ovladaju IT sektorom?

Autor: | 07/03/2022

0

Položaj žena se sa godinama polako, ali sigurno, poboljšava. Brojne su inicijative i organizacije koje su okrenute ovom problemu, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a u našoj zemlji poslednja dostignuća uključuju usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije. Ipak, nejednakosti su i dalje prisutne, uprkos naporima.

Pročitajte:Najbolji poslovi za rad od kuće u 2022.

Shutterstock

 

U ovom tekstu osvrnućemo se na položaj žena u jednoj, sada veoma popularnoj oblasti poslovanja - IT sektoru. Iako je ovaj sektor veoma tražen, ipak se veći procenat muškaraca opredeljuje da u njemu ostvari karijeru. Zapravo, između 20 i 30% žena zaposleno je u IT kompanijama. U Srbiji je situacija slična kao i u svetu, u 2020. udeo žena zaposlenih u IT-u iznosio je 25% (Eurostat).

Među zaposlenima, sa formalnim visokim obrazovanjem je 56% zaposlenih u našoj zemlji, a IT stručnjaci čine 2,8% ukupne radne snage.

Pročitajte: Da li je bolji posao promena koja vam je potrebna?

Shutterstock

 

Razlog za veću popularnost informacionih tehnologija kod muškaraca uglavnom se oslanja na opštu predrasudu da je posao u IT-u "muški posao". Upravo su predrasude ovogodišnja tema organizacije International Women's Day, odnosno otklanjanje istih. Ova organizacija veruje da zajedno možemo da radimo na povećanju ravnopravnosti među polovima, da slavimo dostignuća žena, ali i da preduzmemo mere kako bismo unapredili položaj žena.

U skladu sa ovom inicijativom, a imajući u vidu nedostatak ženskog kadra u IT-u, škola za neformalno IT obrazovanje - Cubes School, odlučila je da pomogne učešće žena u ovom sektoru i poveća njihov procenat u kompanijama, nudeći posebnu pogodnost za sve polaznice.

Pročitajte: Zašto da naučim Android programiranje?

Shutterstock

 

U susret Danu žena, od 07.- og marta svim novim polaznicama odobrava se popust od 50% na sve Online kurseve programiranja. Ovi kursevi okrenuti su različitim oblastima u programiranju - izradi web sajtova, kao i WordPress sajtova, Android mobilnih aplikacija, ali i testiranju softvera. Za početak učenja nije potrebno nikakvo prethodno znanje. Uz pomoć predavača, nakon završenog kursa i dobijenog sertifikata, polaznici su u potpunosti osposobljeni za konkurisanje na juniorskim pozicijama u IT kompanijama. 

Uvidevši uspešnost žena u ovom poslu, ohrabrujemo sve da se upuste u učenje programiranja i ostvarenje IT karijere.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti