Karijera u IT sektoru: Softver tester, zašto da ne?

Karijera u IT sektoru: Softver tester, zašto da ne?

Autor: | 05/04/2021

0

Ukoliko ste razmišljali o razvoju karijere u IT sektoru, a niste sigurni za šta biste se opredelili i da li je razvijanje softvera uopšte nešto što bi vas interesovalo, možda imamo predlog. Jedan segment IT poslovanja je veoma značajan za programiranje, ali ne uključuje programersko znanje. Reč je o testiranju softvera.

Testiranje softvera odnosi se upravo na to što i sam naziv kaže - proveru softvera - programa, web sajta, aplikacije i sl., kako bi se videlo da li ispunjava određene kriterijume i da li ima greške.

Zbog čega je testiranje softvera važno?

Greške na određenim web sajtovima ili aplikacijama ne moraju da budu značajne i moguće ih je lako ispraviti. Međutim, pojedine greške, ukoliko nisu na vreme spoznate, mogu imati mnogo gore posledice i kompaniji stvoriti velike finansijske gubitke, kao, na primer u bankarskim sistemima i u online novčanim transakcijama.

Stock Photo

 

Manuelno i automatsko testiranje 

Postoji mnogo vrsta testova koji se vrše pri proveri softvera, a glavna podela počinje od manuelnog i automatskog testiranja.

Manuelno testiranje odnosi se na to da se testiranje izvršava "ručno", odnosno bez korišćenja automatizovanih alata. Tester sebe postavlja u ulogu klijenta(posetioca sajta) i sam na web sajtu pregleda sve sekcije, formu za prijavu itd., odnosno proverava da li su sve funkcionalnosti ispravne.

Automatsko testiranje, s druge strane, izvršava mašina. Softver tester kreira skriptu uz pomoć koje će se automatski izvršiti provera. Ovi testovi mogu biti jednostavniji i kompleksniji, u zavisnosti od toga kakav softver se proverava.

Za posao softver testera, uglavnom je potrebno znati i jednu i drugu vrstu testiranja, iako je za automatskim testerima veća potražnja.

Koje veštine su potrebne za posao softver testera?

Za ostvarenjem karijere u ovom poslu, potrebno je, naravno, stručno znanje iz ovih oblasti. To znanje možete steći, pored studija na tehničkim fakultetima i visokim školama, ali i samostalno, uz pomoć online tutorijala i video snimaka. Takođe, sertifikacija za softver testere moguća je preko kurseva i programa obuka.

Stock Photo

 

Pored znanja iz oblasti automatskog i manuelnog testiranja, za ovaj posao potrebne su i druge veštine, a tiču se "mekih" veština. Ove veštine odnose se na - komunikaciju i saradnju sa timom, planiranje, sposobnost dobre organizacije, samodiscipline itd. Bez ovih veština, svo tehničko znanje može biti neupotrebljivo.

Takođe, dobar softver tester mora da upozna softver u potpunosti, nije dovoljno da samo ima ideju kako bi trebalo da funkcioniše i zbog toga je važno da imate "istraživačku žicu" -  interesovanje i želju za dubljim razumevanjem stvari.

Da li je posao softver testera tražen?

Do pre izvesnog vremena, posao softver testera bio je, donekle, zanemaren u većini kompanija. Manje kompanije nisu čak ni imale testera, nego bi, programeri koji su razvijali softver, sami obavljali testiranje, što bi, između ostalog, dovodilo do dužeg razvoja i odlaganja završetka projekata, a samim tim i većih gubitaka za preduzeće. Uviđajući prednosti testiranja, kompanije su počele sve više da uključuju softver testere u svoje timove i zbog toga je ovaj posao trenutno u velikoj potražnji.  

Ukoliko ste se, čitajući tekst, prepoznali u svemu ovome, a uz to ste kreativni i imate želju za stalnim napredovanjem i učenjem nečeg novog, možemo zaključiti da bi ovaj posao bio odlična opcija i želimo vam sreću u ostvarenju vaše IT karijere!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti