Zbogom, Lilibet: Preminula kraljica Elizabeta II

Zbogom, Lilibet: Preminula kraljica Elizabeta II

Autor: | 08/09/2022

0

Preminula kraljica Elizabeta prenose svi svetski mediji

Kraljica Elizabeta II (96) preminula je danas u Balmoralu u Škotskoj.

- Krajica Elizabeta preminula je danas u zamku Balomoral. Kralj i kraljica supruga ostaće u zamku večeras, a sutra će otputovati u London - sopštila je Bakingemska Palata. To znači da njen sin Čarls postaje novi kralj.

Pročitajte: Tužan kraj leta - Kraljica Elizabeta u teškom stanju, najbolji lekari stigli u zamak u Škotskoj

Kraljica se juče povukla sa virtualnog Tajnog saveta, a lekari su joj savetovali da se odmara. Čitavog dana je bila pod lekarskim nadozorom koji je učinio sve što je mogao. Nažalost, smrt je bila jača. 

Guliver Getty Images

 

Svet tuguje - Preminula kraljica Elizabeta

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala naslednica prestola.

Elizabeta je nasledila presto 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano je sledeće godine i bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji.

Pročitajte: Tajna čuvana 90 godina - Kako je kraljica Elizabeta u ranom detinjstvu dobila nadimak Lilibet

Profimedia

 

Kraljica Elizabeta bila je udata za princa Filipa i sa njim je izrodila četvoro dece - prinčeva Čarlsa, Endrjua, Edvarda i princezu Anu. Podsetimo, princ Filip preminuo je u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta Druga ponela je bila i titulu najstarijeg vladajućeg monarh na svetu i najdugovečnijeg britanskog monarha. Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još