Stravičnu tišinu prekinuo samo po koji jecaj: Sahranjen princ Filip, Elizabetino srce će prepući od tuge

Stravičnu tišinu prekinuo samo po koji jecaj: Sahranjen princ Filip, Elizabetino srce će prepući od tuge

Autor: | 17/04/2021

0

Sahrana princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II održana je danas u 16 časova po srednjeevropskom vremenu u u kripti dvorca "Vindzor".  Britanija je zavijena u crno, a ceremonijalnom ispraćaju zbog antipandemijskih mera prisustvalo je samo 30 zvanica, uglavnom članovi užeg kuga porodice.

Pročitajte: Sada je sve jasno - Otkriveno da li će Megan prisustvovati sahrani princa Filipa

Getty images

 

Kovčeg sa telom vojvode od Edinburga bio je postavljen na uzvišeno mesto u kapeli svetog Đorđa gde je ostalo do kraja ceremonije. Kraljica Elizabeta prva je stigla u kapelu i sedela sama. Tokom čitave ceremonije neutešno je brisala suze sa lica.

U momentu kada su kraljevski marinci uneli kovčeg u kapelu, a članovi kraljevske porodice posmatrali sa strane, činilo se da će srce Elizebete prepući od tuge. Telo preminulog vojvode dovezeno je u adaptiranom "lend roveru" u čijem projektovanju je učestvovao i sam Filip. Na kovčegu su se nalazili vojvodina oficirska kapa, sablja i poruka od kraljice. Vojni orkestar svirao je muziku koju je odabrao vojvoda.

Pročitajte: Ljubavna priča prekinuta posle 74 godine - Ovako su se voleli princ Filip i kraljica Elizabeta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark D (@mndbass)

U povorci iza kovčega bili su Filipovi unuci Vilijam i Hari, koji su se sreli prvi put posle godinu dana i sve oči bile su uprte u posvađanu braću,  koji su bili vidno potreseni. Kraljica je danas prvi put viđena u javnosti od smrti supruga kada je došla u zamak i zauzela mesto iza kovčega.

- Ovo je prvi i poslednji put da ide ispred kraljice - rekao je komentator BBC-a, a u celoj zemlji održan je minut ćutanja u čast princa Filipa. 

Povorku su predvodili princ Čarls i njegova sesta Ana. Prema ličnoj želji princa Filipa kočija sa njegova dva omiljena konja stajala je pored povorke.

Pročitajte: Sahrana princa Filipa - Kraljica donela još jednu neočekivanu odluku koja će odaljiti Vilijama i Harija

Getty images

 

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa koji već više od godinu dana žive van Bakingemske palate poslali su veliki venac. Na vencu je i kartica sa posvetom koju je napisala trudna Megan, koja sahranu prati iz svog doma u Americi.

Britanski mediji prenose da su princ Vilijam i njegova supruga Kejt stigli u zamak Vindzor posle Čarlsa. Kejt je preko lica imala veo, a oko vrata ogrlicu od perli iz kraljičine lične kolekcije. Ogrlicu je nekada nosila i princeza DajanaSin kraljice Elizabete i princa Filipa, princ Endru, stigao je u Vindzor u odelu nakon što je kraljica odlučila da niko od prisutnih neće nositi uniformu.

Pročitajte: Princ Hari nasledio od majke ogromnu sumu novca - Svi detalji testamenta Lejdi Di

Getty images

 

Britanski "The Sun" piše da će kraljica Elizabeta posle sahrane prošetati svoje pse, kako bi se "izborila sa velikom tugom".Posle ceremonije u vindzorskoj katedrali, Elizabeta II će, ako ne bude previše umorna, prošetati Mjuika i Fergusa, štence korgija koji su joj poklonjeni kako bi je oraspoložili kada je princ Filip bio primljen u bolnicu.

Princ Filip, koji je u braku sa kraljicom proveo 73 godine, preminuo je 9. aprila, dva meseca pre 100. rođendana, nakon što je u bolnici proveo mesec dana zbog srčanih problema i infekcije.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još