Odgovor ne zna pola sveta: Ovako se prezivala kraljica Elizabeta

Odgovor ne zna pola sveta: Ovako se prezivala kraljica Elizabeta

Autor: | 23/09/2022

1

Prezime kraljice Elizabete mnogi ne znaju

Kada ste toliko poznati, kao što je bila kraljica Elizabeta, niko ne mora ni da zna vaše prezime. Ime joj je bilo dovoljno, a često smo ga slušali i bez ikakvih titula. Znamo da pripada dinastiji Vindzor, no, da li ste se ikad zapitali kako se najdugovečniji britanski monarh preziva?

Pročitajte: Od svega na svetu samo je to želela - Poslednja želja kraljice Elizabete ostaće neostvarena, pretužno

Twitter

 

Da bismo vam dali adekvatan odgovor, moramo da se vratimo daleko u prošlost, do njene čukunbabe, kraljice Viktorije. Ona je bila poslednja iz dinastije Hanover. Kada se udala za nemačkog princa Alberta, uzela je prezime njegove kuće – Fon Saks-Koburg i Gota. Međutim, njihov unuk Džordž V, koji je 1910. godine nasledio tron, odlučio je da to promeni zbog rastućeg antinemačkog raspoloženja u jeku Prvog svetskog rata. Kralj je sazvao Parlament 1917. godine i tada je doneta odluka da se svim članovima dinastije oduzmu nemačke plemićke titule. Novo prezime odabrano je zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa starim zamkom u Vindzoru.

Pročitajte: Omiljena marama kraljice Elizabete iznenada se pojavila na sahrani, evo i kako (foto)

Guliver Getty Images

 

Kraljica je rođena kao Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor. Prvo ime dobila je po svojoj majci Elizabeti, drugo po prababi Aleksandri, danskoj princezi, a treće po babi, čuvenoj kraljici Mariji. Kada se 1947. godine udala za princa Filipa, dodala je njegovo prezime – Mauntbaten, koje vodi poreklo iz nemačke kuće Batenberg. Dakle, puno ime nedavno preminule britanske kraljice glasilo je Elizabeta II Aleksandra Meri Vindzor-Mauntbaten. Ovo prezime nose i njena deca.

Getty Images

 

 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još