Uredjenje vrta i dvorišta

Uredjenje vrta i dvorišta

Autor: | 15/04/2014

0

Poseban blagoslov je, u gradskim uslovima, imati kuću sa vrtom i dvorištem, gde se možete odmarati, družiti i biti stalno u kontaktu sa prirodom...

Feng Shui vrt se razlikuje od onih na zapadu gde su leje i staze napravljene "pod konac". U Feng Shui vrtu primenjuje se princip yina i yanga: tamni i svetli delovi prostora, teške skulpture pored bazena ili tekuće vode, krivudave linije itd.

Putevi i staze u Feng Shui vrtui su krivudave, a biljke i posađeno drveće su "kopija" prirodnih prostranstava. Ako je staza koja vodi od ulaznih vrata do kuće prava, možete s obe strane postaviti veće saksije sa cvećem, ali ih ne treba postavljati jednu naspram druge. Različito cveće u saksijama pomoći će da se stvori dojam laganog lelujanja. Chi najvise voli krivudave linije, bez obzira da li su u pitanju male staze ili velika prostranstva. Dobar primer krivudave linije je veliki Kineski zid.

Bilo bi dobro da se u uglovima vrta ili dvorišta postave velike saksije sa visokim biljkama, jer se na taj način pravi blagi krug u prostoru i istovremeno omekšavaju oštri uglovii. Ako je pored vrta ili dvorišta visoki zid, onda uz njega posadite najvise drveće, pa onda stepenasto do najnižih biljaka. Drveće u vrtu i dvorištu treba biti proporcionalno u odnosu na prostor, a menjanje oblika se ne preporučuje.

U Feng Shui vrtu treba da  prevladavaju biljke i drveće podneblja u kojem živite, mada Feng Shui preporučuje zimzeleno drveće jer je simbol dugovečnosti.

BAMBUS je simbol dugovečnosti, prilagodljivosti, izdržljivosti, a uspeva na svakoj zemlji i zelen je tokom svih godišnjih doba.
BOR simbolizuje opstanak u teškim uslovima, znači dugovečnost i snagu.
BRESKVA je simbol proleća, braka.
"Veruje se da ćete, ukoliko postavite sliku breskve u svojoj spavaćoj sobi, stvoriti chi braka i na taj način otvoriti sebi mogućnost za venčanje ukoliko ste sami" L.Tu.
Za izvanredan ten i lepu kožu treba često jesti breskve.

Kad je drveće u pitanju, savetujem da posadite drvo i namenite ga vašim precima... Prema tom drvetu, kao i prema svakom drugom, odnosite se kao prema živom čoveku. Čuvajte ga, obilazite, s vremena na vreme trebate ga zaliti.

Ako je vrt velik, može se uz ogradu do ulice, posaditi nekoliko stabala vrbe, čije će grane kao zavese štititi od smoga, buke, znatiželjnih prolaznika. Kad je cveće u pitanju, postoji veliki izbor, ali u Feng Shui vrtovima načešće se može naći cvieće četiri sezone: iris, prelepa magnolija, božur, lotos itd.

Usporenu energiju u vrtu i dvorištu možete ubrzati koristeći razne ukrasne predmete, a za prebrzu energiju postavite razne statue, simbolične pregrade i sl.

Nedostajući prostor na okućnici mozete lečiti postavljanjem visokog osvetljenja, sadnjom visokog drveta, ili postavljanjem vrtnog namještaja, kućice za ptice. Preduga je lista saveta za Feng Shui vrtove, terase i dvorišta , ali ovde bih naveli neke manje poznate savete.

Na ulazima u neka mesta, ili u blizini mostova, na trgovima, ulicama itd… nalazi se kamen koji nije slučajno tamo ostavljen. Njegov je "zadatak" čuvati svoju okolinu i "pratiti" dešavanja. Usamljeni kamen se može videti i na nekim starim okućnicama, njivama, zatim u dvorištima novijih, modernijih kuća. Njegov zadatak je čuvanje porodice, i taj se kamen nikada ne prodaje i ne poklanja. Ukoliko se iz nekih razloga kamen mora pomeriti, onda mu se nalazi bolje, kvalitetnije, prikladnije mesto - to mjesto se može modernistički aranžirati, ali se nikako ne iznosi iz prostora koje čuva. Neki Feng Shui majstori predlažu da kamen bude obima 30 cm, pa i više, ali u skladu s veličinom prostora.
Ako nemate kamen obavezno ga potražite negde pored rieke ili u šumi, na brdu itd. Poželjno je da na svoj posed postavite kamen oblih linija. U nekim krajevima, na kamen se ispisuje tekst koji znači vezu obitelji i kamena čuvara. Veći kamen možete postaviti u sektor braka ako je vaša veza nestabilna. Na taj ćete način stabilizuje odnose. Nakon nekog vremena kamen treba skloniti, da se ne postigne efekat stagnirajuće energije. Veliki kamen, takođe, možete postaviti u sektor 1. (sektor karijere) ako ste se zaposlili ili započeli novi posao.

"Pravila Feng Shuija nalažu da se prilikom izbora naziva za neko mesto uviek mora istaknuti ono pozitivno i istinito. Na primer: Zmaj Traga za Blagom se smatra nesretnim zato što podrazumjeva da blago još uvijek nije pronadjeno. Ali, Zmaj Nalazi Blago ukazuje na uvećavanje imovine... Isto kao što pejzaž dobija svoje ime, tako tradicija nalaže da i delovi privatnih vrtova dobiju naziv". D. Volters

Od davnina postoji običaj koji se zadržao i danas, a to je da se predmetima i stvarima koje služe za upotrebu daju imena. Na taj način te upotrebne stvari bolje djeluju nego one koje nemaju ime. Vjerovatno vriedi pokušati.

A kad dođe jesen, oberite biljke iz vrta i koristite ih u sledećim prostorijama:
- spavaća i dječja soba: razređena lavanda, naranća
- soba za učenje: ruzmarin, bosiljak, pepermint
- radna soba: ruzmarin, eukaliptus
- dnevna soba: naranća, bor, mandarina
- kuhinja: limun
- trpezarija: mandarina
- kupatilo: bor, ruža

Izvor: dizajndoma.hr

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin