Vazdušaste i preukusne: Posne krofne iz kuhinje Kristine Ćetković mekanije su od onih sa mlekom i jajima

Vazdušaste i preukusne: Posne krofne iz kuhinje Kristine Ćetković mekanije su od onih sa mlekom i jajima

11/12/2021

0

Posne krofne po receptu Kristine Ćetković 

Ko još može da kaže „ne“ krofnama? Zaboravljamo na dijete i režime ishrane kada ih ugledamo na stolu. Ali ne brinite ‒ postoji i posno rešenje, bez mleka i jaja.

Kristina Ćetković, supruga pop zvezde Sergeja Ćetkovića, koja je nedavno pokrenula svoj gastro-kanal na Jutjubu, preporučuje vam jedno „krofnasto“ remek-jelo!

Pročitajte: Kristina Ćetković podelila recept za proju sa spanaćem i nanom, Lola i Mila je obožavaju

Nebojša Babić

 

Sastojci

‒ 1 kg brašna

‒ 400 ml mlake vode

‒ 220 ml kisele vode

‒ 120 ml ulja

‒ 30 g suvog kvasca

‒ 7 g soli (1 kašičica)

‒ 40 g šećera (2 kašike)

‒ 2 kašike ekstrakta vanile

‒ narendana kora jednog limuna

‒ 1 l ulja za prženje krofni

‒ šećer u prahu za posipanje

Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Remek Jelo (@remekjelo)

Posne krofne Kristine Ćetković pravo su remek-jelo

U posudu za mešenje uspite brašno, mlaku vodu, kvasac, so, šećer, ekstrakt vanile, ulje, kiselu vodu i narendanu koru limuna. Mutite mikserom, najjačom brzinom, 5-6 minuta. Pokrijte posudu kuhinjskom krpom i odložite je na toplo mesto na 30 do 40 minuta da testo nadođe.

Kada je nadošlo, izručite ga na brašnom posutu radnu površinu i kratko premesite.

Razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 1 cm, povremeno ga posipajući brašnom kako se ne bi lepilo.

Vadite krofne čašom ili modlom i ređajte ih na radnu površinu posutu brašnom. Ostatak testa premesite pa izvadite novu turu. Pre prženja krofne ostavite da odstoje 5 minuta.

U šerpu uspite ulje i dobro ga zagrejte. Pržite na srednjoj do jakoj vatri, tako što ćete gornji deo krofne okrenuti da bude u ulju. Protresite šerpu. Krofne pržite po minut sa svake strane da lepo porumene. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.

Pospite šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Remek jelo printscreen

Slične Vesti

Pročitajte još