Nina i Branislav Lečić: Brak nas uči da se međusobno slušamo

Nina i Branislav Lečić: Brak nas uči da se međusobno slušamo

Autor: | 16/12/2013

0

Bračni par Nina i Branislav Lečić već tri godine uživaju u skladnom odnosu kao supružnici, a svoju kreativnu energiju i ambiciozne planove ostvaruju uz međusobno razumevanje i podršku. Lepa voditeljka i jedan od naših najboljih glumaca, bez obzira na veliku razliku u godinama, raduju se svakom novom danu koji provode uz svoje male rituale, a osmeh njihovog dvoipogodišnjeg sina Lava najvažniji im je na svetu. U iskrenom razgovoru za magazin "Hello!" poznati supružnici priznaju da i u njihovom domu, kao i u svakom drugom, postoje sukobi i neslaganja, ali su naučili kako da sve nedoumice reše na miran i argumentovan način. Dobra organizacija i pametna podela poslova ključ je njihovog uspeha, a da bi atraktivna brineta bila što više u društvu svog sina, njen suprug preuzima više obaveza. Svoju ljubav i ista interesovanja Nina i Branislav često iskazuju i tokom zajedničkih projekata na kojima rade. Nedavno su pokrenuli i edukativni centar "Lekart", a već treću godinu zaredom bili su voditelji dodele nagrada "Hello! ličnost godine".

Ove godine ponovo ste se našli u ulozi voditelja "Hello! ličnost godine". Na šta vas prvo asocira taj događaj koji se održava na Belom dvoru?

Branislav: Pre svega na divnu saradnju koju imamo sa magazinom "Hello!" koja traje godinama. I na glamurozan događaj kome uvek prisustvuju predstavnici vrha našeg društva.
Nina: Asocira nas i na porodicu prestolonaslednika koja je širom otvorila vrata svog doma i time pokazala koliko su vaš magazin i ovaj događaj posebni.

Kakve uspomene nosite sa prethodne dve manifestacije?
Nina: Iako smo oba puta imali utvrđeni scenario, Leka i ja smo od prve godine osećali da imamo prostora da budemo svoji. Mi smo se i našli u ulozi voditelja ove manifestacije kao par koji je očigledno interesantan za ovakvu vrstu nastupa, pa smo ubacivali šale, čak na svoj račun.
Branislav: Prošle godine smo čak zapevali. Dokaz koliko je "Hello ličnost godine" lep događaj je da se u foajeu ispred sale zvanice dugo zadrže posle završetka zvaničnog programa. Lepo je što smo postali sastavni deo ove manifestacije.

Imate li svoje favorite među laureatima?
Nina: Leki su uvek glumci favoriti, a meni moje kolege novinari i voditelji, ali to je prirodno zbog profesije kojom se bavimo.
Branislav: Izbor ličnosti uvek je odličan, sigurno je da svako od nagrađenih zaslužuje da bude tu.

Nedavno ste osnovali edukativni centar "Lekart". Kako ste došli na tu ideju?

Nina: To je pre svega proisteklo iz jednog divnog prijateljstva između nas i Anite Lazić-Todorović i njenog supruga Ivana, i naše želje da slične afinitete i potrebu da sve što znamo o umetnosti i kreativnosti podelimo sa drugima. Tome je prethodila i Lekina želja da sublimira svoje glumačko, životno i političko iskustvo u jedan edukativni centar koji će svima koji to žele pružiti priliku da otkriju sebe.
Branislav: Cilj je da polaznici kroz umetnost izleče svoju dušu bez obzira na to da li se njome bave profesionalno ili ne. Zato ovaj centar nije namenjen samo osobama koje žele da se profesionalno bave umetnošću. Dok igramo, pevamo, glumimo, pišemo, crtamo, mi se smejemo, a tada se luče hormoni "sreće" pa to obogaćuje i ulepšava naš život.

Koliko je za vas inspirativan rad u tom centru?
Nina: Leka je potpuno opčinjen energijom koju prima od polaznika. Već su krenuli sa planovima o predstavi koju će pripremati za kraj školske godine. On uvek potone u ono što radi i zato je tako dobar glumac, a bogami i predavač. Zna da nađe "žicu" i oslobodi vas. Osim toga, on ima neku natprirodnu energiju kojom zamađija i druge i prenese im svoj entuzijazam, pa vam sve nekako izgleda lakše. S druge strane, meni je ovo prvo iskustvo u pedagoškom radu i nastavi, ali osećam da se prilično dobro snalazim. Pripremam predavanja i trudim se da predupredim sve što je meni nedostajalo tokom školovanja. Dakle, neposredniji odnos sa polaznicima, više interakcije i praktičnog rada. Uostalom, imam i ja dobrog predavača - mog supruga, da me nauči ono što ne znam.

Ko su polaznici u "Lekartu"? Ima li više mladih ili starijih osoba koje žele da nauče nešto o sebi?
Branislav: Iako je "Lekart" namenjen svim uzrastima, od sedam do sedamdeset sedam godina, izgleda da je srednja generacija najviše prepoznala sebe u ovome. Naravno, ima i dece koja su se opredelila za jedan ili više programa, a sa njima je čarobno raditi, jer su oni potpuno iskreni i željni znanja. Imamo i nekoliko starijih polaznika koji žele da kreativno i korisno popune dokolicu, umorni od svakodnevice.
Nina: Volela bih da više radim sa decom, jer obožavam ta mala stvorenja željna igre i znanja. Zato mi imamo posebne pogodnosti za mališane.

Budući da ste veoma angažovani u svojim profesijama, kako izgleda vaš dan i da li je dobra organizacija ključ vašeg uspeha?

Branislav: U periodu smo kad pokrećemo veliku i značajnu stvar i zato sada mora mnogo da se radi. Ispunjeni smo s te strane, ali nam uvek nedostaje više "nas" u danu. Zato stalno maštamo da odemo na putovanje gde ćemo biti samo nas troje.
Nina: Uglavnom grabimo od dana, bar po nekoliko sati, da se svi sretnemo u kući i poigramo se. Lekina i moja profesija možda ne zahtevaju rano ustajanje, ali svakako često kasno ležemo. Ipak, trudimo se da bodrimo jedni druge i da verujemo da je to samo faza. Kad se konačno dočepamo dana bez rada, onda se mazimo, šetamo, smejemo.

Koliko imate vremena da se posvetite sinu Lavu?
Branislav: Ja svakako manje, jer je nekako i prirodno da majka bude više uz dete. Nekad preuzimam više obaveza na sebe da bi Nina bila sa Lavom.
Nina: Kada se dogodi da sam nešto duže bez Lava, počinjem da "kriziram", a i dete oseća taj nedostatak, postaje razdražljivo ako su roditelji više usredsređeni na nešto drugo, nego na njega. Lav ima svoj ritam, pa se trudimo da sve što treba da se obavi radimo baš u vreme dok se on odmara, da ne oseti naše odsustvo.

Kakav je Lav dečak, kakva su mu interesovanja i na koga od vas dvoje više podseća?
Branislav: Lav je radoznao, ali smiren, nikada ne reaguje naglo, ponekad imamo utisak da je stari duh. Naravno, ima i on svoje žute minute, ali kada se sa njim razgovara kao sa odraslom osobom, brzo prestaje da bude kapriciozan i razmažen. Primetili smo da baš voli i dobro reaguje kada se prema njemu odnosimo kao prema nama ravnom. Obožava da sluša pesmu "Get Lucky" i đuska uz nju po nekoliko puta dnevno.
Nina: Voli muziku i dečji program koji je edukativan. Često nas oponaša i ponavlja sve što mi kažemo. Velika je pričalica, ali voli i da sluša, pa za nekoliko dana ponovi nešto, na šta se mi zapanjimo. Sada je u najzanimljivijem uzrastu.

Da li je Lav privržen svom bratu i sestri, Lečićevoj starijoj deci, s obzirom da je dosta mlađi od njih?

Branislav: Obožava da je u njihovom društvu, a oni skroz podetinje kad su sa njim.
Nina: Nažalost, Ana i Ivan imaju mnogo obaveza u školi pa se uglavnom viđaju preko vikenda, i trudimo se da ne izgubimo tu nit.

Ko je stroži roditelj?
Nina: Stroži je Leka. Kad on prostreli pogledom, Lav samo uradi ono što mu je rečeno, dok sam ja tipična majka dečaka jedinca. Popuštam, sve dopuštam, ljubim, grlim, tešim i slično. Zna dete kako da se približi majci i kako da dobije ono sto želi. A zna i Leka.
Branislav: Lav ume da "stane", nikada nas još nije doveo do ludila, što deca znaju da prirede svojim roditeljima. Za sada je razuman, ali je maza. Ja imam stroge principe u vaspitavanju, a mama je mama.

Nedavno ste proslavili godišnjicu braka, jesu li vam brzo prošle prethodne tri godine?
Nina: Mnogo brzo, godine lete, pogotovu kad imate dete. Lav je već dečak koji priča i trči, a ja sam, čini mi se kao juče, bila trudna.
Branislav: Mi smo kao par postali skladniji i bolje se poznajemo, pa se bolje i slažemo. Brak nas uči da se međusobno slušamo.

Funkcionišete li uvek skladno ili povremeno između vas postoje varnice i neslaganja?

Branislav: Valjda u svakom braku i vezi postoje i usponi i padovi, ali opstaju samo oni koji na to gledaju kao na normalne faze jednog odnosa.
Nina: Ni Leka ni ja nismo konfliktni ljudi, pa se uglavnom sve završi na dugim, konstruktivnim i argumentovanim razgovorima. Ja ne volim i ne znam da se ljutim, tako da neslaganja uvek imaju epilog, nikad nisu nedorečena, uostalom svaki par ima i svoje "tajno oružje" kako prevazilazi svoje krize.

Da li i u vašem braku važi izreka da je muškarac glava, a žena vrat porodice?
Branislav: Te uloge se stalno smenjuju. Nekad je muškarac taj koji nosi, a nekad žena. Ako nema sujete, onda se to doživljava kao prirodna pojava.

Imate li svakodnevne zajedničke rituale kao što je, recimo, ispijanje jutarnje kafe ili obavezan zajednički ručak?
Branislav: Obavezno ujutru pijemo kafu zajedno.
Nina: Uvek ja kuvam kafu, Leku sam toliko navikla na to da često ustajem ranije i sve pripremim, pa on onako simpatično uđe u dnevnu sobu i kaže: "Još nema kafe?". Uveče, kad se konačno sretnemo, zajedno gledamo televiziju i uvek nešto grickamo, ali se trudimo da to budu zdrave namirnice.

Kako ćete provesti predstojeće praznike?
Nina: Za novogodišnju noć ja ću pevati u klubu "Sinema", a moj suprug i naši prijatelji sedeće u prvom redu.
Branislav: Posle toga ponovo krećemo u pripremu predavanja za "Lekart" i tako ukrug. Na proleće planiramo putovanje u toplije krajeve.

Imate li novogodišnje želje i planove koje ste sebi zacrtali za 2014. godinu?
Nina: Ja želim samo zdravlje koje je danas luksuz. Naravno, želimo da "Lekart" bude shvaćen i prihvaćen kao put do sebe i mesto gde će ljudi moći da dodirnu deo svoje ličnosti koji nisu osvestili ili koji su sakrili.

Planirate li još dece?
Branislav i Nina: To samo Bog određuje.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti