Jovana Balašević: Upečatljiv glumački izraz

Jovana Balašević: Upečatljiv glumački izraz

Autor: | 14/01/2012

0

Atraktivna glumica Jovana Balašević oduševila je srpsku publiku ulogom Male Vidre u filmu "Kao rani mraz". Često na meti kritike, najviše zbog toga što je kćerka slavnog kantautora Đorđa Balaševića, mlada umetnica nije se obazirala već je hrabro grabila napred, uverena da će njen talenat doći do izražaja i biti potvrđen. Posle porodičnog filma, Jovana igra u predstavi „Parastos u belom“, u režiji Petra Jovanovića, prema istoimenoj drami pesnika Miroslava Antića. Premijera je oduševila novosadsku publiku, a za magazin “Hello!” lepa Đoletova kći govori o predstavi, objašnjavajući da nije projekat porodice Balašević, kao što mnogi mediji prenose, i ističe da je najsrećnija na pozorišnim daskama koje život znače.
- Predstavu povezuju sa mojom porodicom zbog tate koji je radio muziku, ali ona nije "proizvod" produkcijske kuće "Salayka", mediji pogrešno plasiraju vest i na ovaj način želim svima to da pojasnim.
- „Parastos u belom“ delo je koje je velikog maga pisane reči Miku Antića potvrdilo i kao dramskog pisca izuzetnog senzibiliteta. Posle pola veka ponovo je postavljeno na scenu na inicijativu glumice Mire Banjac, koja je dramaturg predstave, a povodom dve i po decenije od Antićeve smrti. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i centra "Vrbak". Reditelj Petar Jovanović je sve lepo "upakovao", a meni je zadovoljstvo što sam na sceni sa Gordanom Đurđević-Dimić, Radivojem Čupićem i Markom Markovićem.
Predstava je izvedena u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg „Sterijinog pozorja“ na “Salašu 137” u okolini Novog Sada. Muziku za predstavu komponovao je Đorđe Balašević, a značajan doprinos u ostvarenju ovog dela dala je njegova kćerke Beba, mlada rediteljka koja je sa Mirom Banjac sarađivala na adaptaciji teksta. Jovana igra Višnju Volak, jedan od dva glavna ženska lika:
- Igram lik Višnje Volak, četrdesetogodišnjakinje koja je deceniju starija od mene, ali je vrlo upečatljiv lik koji je danas česta pojava kod ljudi tih godina, pa i mlađih. To su osobe bez inicijative, ofanzive, strategije i ideje kako ići dalje, koje imaju produženo detinjstvo i ne mogu da se odvoje od svojih roditelja.
Posle uloge u spektaklu Vide Ognjenović "Seobe" mlada glumica sve je prisutnija na pozorišnoj sceni, koje za nju predstavlja najlepše mesto. U planu su i  novi projekti, a slobodnog vremena ima onoliko koliko joj je potrebno.
- Pozorište je najlepše moguće mesto na kojem mogu da budem. Rad sa rediteljkom Vidom Ognjenović pamtim kao lep i značajan period. Dok sam radila "Seobe", postojali su dani kada nisam videla svetlost dana, jer sam dane provodila na probama. Odem ujutru, a izađem kada se već smrkne. Ove godine sam imala tri pozorišne premijere, ali se ne žalim, jer volim ovo što radim. U planu je da predstavu "Parastos u belom" pokažemo publici širom Srbije. Takođe, u “Madlenijanumu” i dalje igram "Miris kiše na Balkanu".
- Vremena za sebe imam taman toliko da se uvek svega zaželim, ni premalo ni previše. Maštam, život je za mene večito otkriće, toliko toga ne znam i uživam svaki dan u otkrivanju nečeg novog. Imam tremu pred svako javno izlaganje što je za mene nešto dobro i podsticajno. Samo budala ne oseća odgovornost. Aplauz me ohrabri, kao i moja porodica. Njima najviše verujem, majka, otac i sestra kojoj bezgranično dugujem, moj su neizostavni tim. Čak i brat ima savršene opservacije.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin