Zlatna levica: Film o životu Radivoja Koraća

Zlatna levica: Film o životu Radivoja Koraća

Autor: | 28/01/2012

0

Film režisera Gordana Matića „Žućko - priča o Radivoju Koraću“ spada u žanr igrano-dokumentarnog filma, u kojem je ispričana priča o velikoj sportskoj karijeri i životu prvog velikog asa jugoslovenske košarke i jednog od najboljih strelaca svih vremena. Film prati Koraća od ranog detinjstva, kada je sa majkom i mlađim bratom prvo izbegao deportovanje u koncentracioni logor u Poljskoj, a zatim i streljanje u očevom rodnom selu u Lici. Opisani su njegov prvi susret sa košarkom, urođeni talenat, strast prema ovom sportu, prvi trofeji osvojeni sa Omladinskim košarkaškim klubom „Beograd“, igre za reprezentaciju Jugoslavije, od prve srebrne medalje na „Evropskom prvenstvu“ u Beogradu 1961. godine do plasmana u finale „Olimpijskih igara“ u Meksiku 1968. Film je istovremeno istorija naše države i njenih prelomnih trenutaka, od četrdesetih godina dvadesetog veka do kasnih šezdesetih.
"
Prvi dominantan igrač u Evropi", "Prva prava medijska ličnost iz košarke", "Mašina za davanje koševa", "Kreativac, genijalac, koji je uvek nalazio rešenje za direktnog protivnika", "Igrač kojeg je bilo nemoguće čuvati jedan na jedan" samo su neke od rečenica kojima ga u filmu opisuju neposredni svedoci "Žućkove ere".
Paralelno sa sportskom odvija se dirljiva ljudska priča sa beogradskih "malih terena", ulica, ćoškova, žurki po stanovima, gde je Radivoj Korać širinom svoje ličnosti, inteligencijom i nadasve blagom pojavom imao uticaj kao na terenu. Poznat kao čovek koji je u Beograd doneo prvu singl, ploču „Bitlsa“ i sportista koji je naveo Josipa Broza Tita da odobri gradnju novih košarkaških terena i prvih hala. Student elektrotehnike Beogradskog univerziteta, prijatelj nobelovca Ive Andrića, rođak najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle, zaljubljenik u pozorište, sve to je bio Radivoj Korać. Imao je sopstvenu ložu u „Narodnom pozorištu“ i, nažalost, poginuo žureći na premijeru mjuzikla „Kosa“ 1969. godine. Film je sniman u šest zemalja: Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Italiji.
O Radivoju Koraću govore majka Zaga, brat Đorđe, nekadašnji saigrači, treneri, prijatelji i protivnici sa terena. Koraća van terena glumi Vladimir Aleksić, a uloge u ovom filmu ostvarili su i Katarina Radivojević, Voja Brajović u ulozi predsednika Tita, Tihomir Stanić, Tamara Krcunović i drugi. Naratori su Aleksandar - Saša Đorđević i Milenko Tepić.
- Kada me je reditelj filma pozvao, bila sam oduševljena. Svakom glumcu je čast i izazov da bude deo projekta koji govori o velikim ljudima prošlog vremena. U takvim filmovima prisutni su istraživanje i mašta. Zapravo, to je najkreativniji deo mog posla. Radivoj je bio poseban po svojim interesovanjima, bio je ispred vremena. Moj tata je iz njegove generacije tako da mi je dodatno prepričavao koliko je bio poseban - kaže Katarina Radivojević.
- Moja uloga je zahtevna, ali ne i velika da zahteva puno scena. Majka hrabrost je možda najtačniji i najkraći opis žene koja je morala toliko toga da prihvati, podnese, preboli, tako bih opisala lik Zagorke, majke legendarnog košarkaša - kaže Katarina.
Na nedavnom, 33. međunarodnom filmskom festivalu u Palermu film reditelja Gordana Matića i producenta Marka Paljića osvojio je dve glavne nagrade - za najbolju režiju i najbolji strani film.
- Srbija je zemlja gde filmovi menjaju kulturu naroda, a sport često nije samo više od igre već i više od života. Film i sport menjaju društvo na najbolji mogući način. Ove nagrade, koje su osvojene u Palermu u konkurenciji filmova iz celog sveta, najbolji su pokazatelj da je ličnost Radivoja Koraća bezvremena i da nema granice. Zahvaljujem celoj ekipi filma koja je verovala u uspeh
-rekao je reditelj i scenarista filma Gordan Matić.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin