Kustendorf: Festival sedme umetnosti

Kustendorf: Festival sedme umetnosti

Autor: | 05/02/2012

0

Peti po redu Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ okupio je u Drvengradu na Mećavniku vodeće filmske umetnike iz čitavog sveta. Posetioci su tokom sedam dana u jedinstvenom etnoambijentu imali priliku da vide nekoliko desetina filmova, ali i da uživaju u zanimljivom umetničkom programu, dok su studenti imali mogućnost da učestvuju i u korisnim radionicama. Zvezda ovogodišnjeg festivala bila je čuvena francuska glumica Izabel Iper, a tu su bili i njen mlađi kolega Tahir Rahim, legenda američkog nezavisnog filma Ejbel Ferar, reditelj Kim Ki-duk, braća Darden, Marđan Santrapi, Frederik Aspok, Andreas Drezen, kao i selektor „Kanskog festivala“ Tjer Fremo i mnogi drugi.
- Ovo napušteno mesto u kome je nastao čitav grad ispunjeno je najmilijim sadržajima. Reč je o marginalizovanoj divnoj svetskoj kinematografiji koju je Holivud istisnuo iz bioskopa, a ona ovde nalazi svoje mesto i na taj način širi zarazu dobrih filmova - kaže idejni tvorac i osnivač Festivala, čuveni reditelj Emir Kusturica.
- U današnjem svetu u kojem vlada teror tržišta i promovišu se samo uspešne stvari postoji jedan psihopatološki trend u kome se smatra istim „dobro“ i „uspešno“, gde se poistovećuju Švarceneger i Antonioni. Naša ideja je da se između njih napravi razlika i da se razdvoji dobro i kvalitetno od komercijalnog i umetničkog. „Kustendorf“ ima ratničku dimenziju kada je reč o odbrani onoga što vredi i naš zadatak je da širimo ideju o filmu kao kulturi. Na „Kustendorfu“ borimo se za mitsku sliku o ljudskom rodu naspram holivudskog pojednostavljenog, banalizovanog i jeftinog pristupa.
U okviru takmičarskog programa prikazano je dvadeset filmova iz šesnaest zemalja, a žiri, koji su sačinjavali iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i naš glumac Zoran Cvijanović, odlučivao je o pobedniku. U programu „Retrospektiva velikana“ prikazani su filmovi autora Kim Ki-duka i Nurije Bilga Džejlana, dok su u „Savremenim tendencijama“ prikazivana najbolja osvarenja sedme umetnosti u prošloj godini. Odlična dela svetske kinematografije prikazivana su i u okviru programa „Novi autori“, „Velika glumačka dostignuća“ i „Prateći program“.
Osim u odličnim umetničkim dostignućima, posetioci „Kustendorfa“ imali su priliku da uživaju i u jedinstvenom ambijentu, izvrsnim domaćim specijalitetima i kuvanom vinu i rakiji. Zvezda Festivala Izabel Iper na Mećavnik je stigla helikopterom.
- Čula sam za ovaj festival i želela sam da dođem i vidim o čemu je reč. Ovo je originalan pejzaž za održavanje festivala. Na mene je ostavio veoma snažan utisak jer se nalazim na mestu sa spektakularnim geografskim okruženjem - izjavila je Izabel Iper prilikom dolaska na Mećavnik.
Za goste Festivala organizovan je zanimljiv muzički program, tako da nije izostao ni dobar noćni provod, a nastupali su grupa „Pelageja“ iz Rusije, „Rozenberg trio“ iz Holandije, Adam Sting iz Moldavije, Sonido Galo Hegro iz Meksika, dok su iz Srbije nastupali sastav „Stribor i trovači“, kao i orkestar Bobana i Marka Markovića koji je doveo atmosferu do usijanja.

Piše: Ivana Nikolić
Foto: Zoran Kovačević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti