Bisera Veletanlić: Uzbuđenje pred novogodišnji koncert

Bisera Veletanlić: Uzbuđenje pred novogodišnji koncert

24/12/2011

0

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri Bisera Veletanlić snimila je veliki broj nezaboravnih pesama koje su obeležile čitav jedan period u jugoslovenskoj muzici. Njen muzički stil može se opisati kao mešavina velegradskih šansona, domaćih šlagera i džeza. Bavila se i glumom, a u poslednje vreme slikarstvom. Pozitivnom energijom jednako pleni i na sceni i van nje. Svoju publiku obradovaće novogodišnjim koncertom u Kolarčevoj zadužbini, na kojem će ugostiti „Vasil Hadžimanov bend“, Kornelija Kovača i grupu “Darkvud dab". Biće to njen oproštajni nastup, jer želi da se povuče sa domaće scene. Smatra da je došlo vreme za takvu odluku, mlađima prepušta da se dokazuju, a muzika koja se danas plasira ne prija njenom uhu. Uvek škrta na rečima kada je r o privatnosti, u razgovoru za magazin „Hello!“ kaže da je kroz život više slušala srce, da osmehom često skriva tugu, a u suštini je srećna žena koju ispunjavaju porodica, prijatelji i publika.
- Biti iskren i čist jedini je način da imate osmeh na licu. Laž i foliranje ne podnosim. U životu je dobro koristiti pamet, što ja doskoro nisam činila, već sam se rukovodila srcem, što može biti opasno. Za sebe mogu da kažem da sam srećna žena jer imam divnufamiliju koja mi je na prvom mestu, i u krugu najdražih osećam se ušuškano i voljeno. Tu su i moji odabrani prijatelji, muzika koja me nadahnjuje, a lep dan i sunce izmame mi osmeh. Vedrina je moj zaštitni znak, mada osmehom često skrivam tugu. Čim se mnogo smejem, znači da me nešto muči, moji najbliži to znaju. Na mom licu se sve vidi. Imam i ja žute minute, mogu biti mrgud - kaže Bisera Veletanlić.
- Po prirodi sam emotivna: u poslu, muzici, životu, razgovoru sa ljudima. Kao takva, na isti način doživljavam i biram pesme. Mora da me dirne bar jedna reč u tekstu, da mi se dopadne muzika, i to je onda pogodak. Najsrećnija sam kada moja publika peva sa mnom, to je gest koji me dirne do suza. Svi me pitaju za tajnu uspeha, a ja ne znam da dam odgovor jer tajna ne postoji. Živa sam, grlo me služi i to je sve.
- U karijeri nikada nisam volela bilo kakve reklame, niti da pričam uprazno. Danas mnogi dobijaju prostor u medijima, a nisu svesni da to nije merilo uspeha i kvaliteta. Volim da mi se koncerti proprate, ali ne volim pompu. Prošle godine nijedne novine nisu pisale o mom nastupu, koji je, prema kritici publike, bio fantastičan. To je uspeh, kada su zadovoljni oni koji me vole.
- Škrti smo na rečima kada nekoga treba pohvaliti, malo je pravih muzičara na našoj sceni. Što se instrumentalne muzike tiče, Vasil Hadžimanov je broj jedan, ne zato što je meni blizak, već zato što je svetski priznat umetnik. U alternativnoj muzici ima nekoliko dobrih bendova i to je sve.
Šarmantna umetnica, čije hitove pevuše sve generacije, novogodišnjim koncertom u „Kolarcu“ obradovaće poklonike njene muzike. Iako ležerna, uvek nasmejana, popularna Bisera, i pored četrdeset godina karijere, tokom koje su ostali upamćeni hitovi poput "Milo moje", "Ručak za dvoje", još ima tremu pred nastup:
- Koliko god izgledala ležerno, uvek sam uplašena pred koncert. Pošto ne pevam često, najviše se plašim svog grla, pitam se hoće li izdržati. Pred izlazak na scenu uvek se pogledam u ogledalo i kažem: "Bisera, smiri doživljaj, krajnje je vreme". Tada pomislim na svoje roditelje koji me, sigurna sam, gledaju i čuvaju. Ovim koncertom zaokružiću karijeru i povući se sa scene. Ne želim da pravim spektakl niti da jadikujem, smatram da sam dosta pevala, mnogo lepih hitova ostavila iza sebe, vreme je da pustim mlade, kvalitetne ljude da nastave. Iskrena da budem, počela sam da se osećam donkihotovski, stalna borba za kvalitet postala je kao borba sa vetrenjačama, a muzika koja se sada plasira ne prija mom uhu.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin