Uprkos koroni na britanskom dvoru danas je veselo, čestitke stižu sa svih strana

Uprkos koroni na britanskom dvoru danas je veselo, čestitke stižu sa svih strana

Autor: | 20/11/2020

0

Princ Filip i kraljica Elizabeta, uprkos lošem stanju u državi zbog virusa korona, danas imaju ogroman razlog da budu srećni, jer proslavljaju 73 godine braka. Tim povodom na "Instagram" stranici kraljevske porodice osvanula je, kako tradicija nalaže, fotografija kraljice i princa.

- Pred vama je najnovija slika kraljice Elizabete i princa Filipa koja je nastala povodom njihove 73. godišnjice braka. Nasmejani i raspoloženi princ Filip i kraljica Elizabeta gledaju čestitku koju su povodom svog velikog dana dobili od prinčeva Džordža i Luisa, kao i princeze Šarlot. Tu su i ostale čestitke koje u velikom broju pristižu u kraljevsku palatu - navodi se u opisu slike koja je osvanula na društevnim mrežama.

Pročitajte: Konačno se zna kada će i kome kraljica Elizabeta predati krunu

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Royal Family (@theroyalfamily)

Zanimljivo je da na fotografiji Elizabeta nosi broš, izrađen od safira i dijamanata, koji je nosila i na medenom mesecu 1947. godine, ali i 2007. godine kada su supružnici proslavili 60 godina braka.

Pročitajte: Veliki udarac za kraljevsku porodicu - Princ Filip i kraljica Elizabeta moraće da naprave ovaj korak

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 🤴His Majesty King George VI (@hismajesty_kinggeorgevi)

Budući bračni par prvi se put sreo na venčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još devojčica. Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije druže. A veridbu su objavlili u julu 1947. Britanska prestolonaslednica udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dve godine posle završetka Drugog svetskog rata.

Princ Filip ima kraljevski ‘pedigre’ i bez Elizabete. Njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine. A njegova porodica je proterana iz Grčke dok je bio dete i nastanila se u Britaniji. Elizabeti je tokom čitave vladavine bio glavni oslonac. On joj je 1952. godine saopštio vest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

–Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Filip uvek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna. On je jedina osoba koja kraljici može direktno reći što misli, i to rečnikom koji sam izabere - rekao je Rojtersu istoričar Hjugo Vikers.

Pročitajte: Nije joj bilo lako - I kraljica Elizabeta bila je prevarena žena

Photo by Ben Stansall WPA Pool Getty Images via Guliver

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by Chris Jackson/Getty Images via Guliver

Slične Vesti

Pročitajte još