Božićna čestitka kraljice Elizabete: Život je sastavljen od susreta i rastanaka...

Božićna čestitka kraljice Elizabete: Život je sastavljen od susreta i rastanaka...

Autor: | 25/12/2021

0

Božićna čestitka kraljice Elizabete rastužila javnost

Pomno je Velika Britanija čekala prazničnu čestitku iz Vindzora. Već je ranije bilo najavljeno da će ovog puta biti lična, jer kraljica Elizabeta za sobom ostavlja možda najtežu godinu u njenom dugom životu, godinu u kojoj je ostala bez voljenog supruga, princa Filipa. Tačno u 15 časova po britanskom vremenu emitovan je snimak napravljen pre nekoliko dana u njenoj kancelariji, Beloj sobi starog zamka koji poslednjih meseci menja njenu zvaničnu rezidenciju, Bakingemsku palatu.

Pročitajte: Badnji dan u Velikoj Britaniji nikad tužniji, na stolu kraljice Elizabete detalj koji slama srce (foto)

Profimedia

 

Posle himne „God Save the Queen“, koji je vojni orkestar u svečanim uniformama izveo na na jednoj od terasa vidzorskog kompleksa, na ekranu su se pojavile zajedničke fotografije kraljice i vojvode od Edinburga, a potom su se začule reči koje je izgovorila u aprilu povodom njegove smrti:

- On je bio čovek koji nije lako prihvatao komplimente. Ali je, vrlo lako i jednostavno, bio izvor moje snage svih prethodnih godina.

Pročitajte: Vindzor u prazničnom ruhu - Jeleka kraljice Elizbete visoka je 6 metara, detalj na vrhu ne viđa se  često (foto)

Getty Images

 

Kraljica je za ovu svečanu priliku izabrala elegantnu haljinu u crvenoj boji, bisernu ogrlicu, broš i omiljeni crveni karmin. Dostojanstvena i sigurna u sebe, ali bez osmeha, koji joj i inače nije lako izmamiti.

- Iako je ovo period kada treba da budemo srećni i veseli, Božić može da bude i težak za ljude koji su izgubili najmilije. Ove godine to posebno razumem. U mesecima koji su usledili nakon smrti mog voljenog Filipa, pronašla sam utehu u toplini i podršci koji su mi pružali svi - iz cele zemlje, iz država Komonvelta, sveta. Neverovatnu počast odali su njegovom životu i delu. Filipov osećaj za dužnosti i obaveze, njegova intelektualna radoznalost i sposobnost da iz svake situacije izvuče nešto zabavno, sve je to bilo neodoljivo.

Božićna čestitka kraljice Elizabete - Božić može da bude težak za ljude koji su izgubili najmilije

Hellomagazin

 

Taj nestašni sjaj ostao je do kraja blistav, isti kao i kada sam ga prvi put ugledala.
- Život je, naravno, sastavljen od susreta i rastanaka. I koliko god Filip nedostajao, i meni i mojoj porodici, znam da bi želeo da uživamo u prazniku. Osećali smo njegovo prisustvo dok smo se, poput miliona ljudi širom sveta, pripremali za Božić. Zbog situacije sa kovidom ne možemo da slavimo kako bismo želeli, ali možemo da se držimo veselih običaja, da pevamo božićne pesme, ukrašavamo jelku, poklanjamo i primamo darove, gledamo omiljene filmove iako znamo kako će se završiti… I dalje možemo da se držimo te praznične rutine. Gledamo kako naša deca i unuci nastavljaju tradiciju, poštuju iste vrednosti, prenose ih na nove generacije, prilagođavaju se promenama kada je potrebno... Vidim to i u svojoj porodici, što je izvor velike sreće.

Pročitajte: Najbolnija tačka raljice Elizabete - ovo je žena sa kojom ju je muž Filip godinama varao  (foto)

Profimedia

 

Kraljica je podsetila da je upravo vojvoda od Edinburga, kao veliki zaljubljenik u prirodu, pokrenuo prve misije za očuvanje životne sredine. Istim putem, podsetila je, nastavili su njen sin Čarls i unuk Vilijam, uz veliku podršku supruga, Kamile i Kejt. Klimatski samit, nedavno održan u Glazgovu, bio je jedan od najvažnijih događaja godine, istakla je Elizabeta, iako zbog zdravstvenih razloga nije bila u mogućnost da mu prisustvuje.

Božićna čestitka kraljice Elizabete - Iako nam nedostaje jedan poznati osmeh, u ovom prazniku pronalazimo mnogo radosti zahvaljujući najmlađima

- Radujemo se i Igrama Komonvelta, koje će se održati sledećeg leta. U februaru, za šest nedelja, slavićemo moj platinasti jubilej, koji će nam pružiti priliku da ugostimo ljude iz svih krajeva planete, da podelimo uspomene na društvene promene, kao i naučna i kulturna dostignuća iz prethodnih sedam decenija, ali i da svi zajedno pogledamo u budućnost bez straha, sigurni u sebe.

Božić je vreme kada treba da se radujemo, na onaj iskonski dečji način, rekla je kraljica i podsetila da joj je godina na izmaku donela još četiri praunučeta i da je zbog toga neizmerno srećna.

Pročitajte: Fotografija na koju se čekalo - Hari i Megan konačno pokazali ćerkicu Lilibet (foto)

Profimedia

 

- Iako nam nedostaje jedan poznati osmeh, u ovom prazniku pronalazimo mnogo radosti zahvaljujući upravo najmlađima. Oni nas iznova uče važnoj lekciji – sa rođenjem svakog novog deteta rađa se nova zora koja donosi novu nadu. Poruka je univerzalna. Isusovo rođenje donelo je novi početak. Svima vam želim srećan Božić.

Pročitajte: Otvoren testament princa Filipa - On će dobiti većinu bogatstva

Getty Images

 

Na kraju video čestitke, koja inače traje devet minuta, hor okupljen ispred velike jelke u centralnom vindzorskom salonu otpevao je božićnu pesmu, uz kratki podsetnik na dešavanja koja su obeležila poslovnu godinu u kraljevskoj porodici, pre svega na Samit G7, kada je Elizabeta u Kornvolu ugostila lidere najmoćnijih zemalja planete. Teški trenuci, kao što su sahrana princa Filipa i Harijev „desant na dvor“, izostali su iz novogodišnje priče.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još