5 Feng Shui principa za izgradnju doma

5 Feng Shui principa za izgradnju doma

Autor: | 17/03/2015

0

Kada se apsolviraju bazični principi Feng Shuija osnovno pri izboru i gradnji doma u sažetoj formi bi podrazumevalo sledeće:

1. Izbor adekvatnog okruženja, oblika, položaja i veličine parcele za gradnju. Kako u bukvalnom prevodu Feng Shui znači – "vetar voda" u osnovi ova dva elementa uobličavaju fizički izgled nekog predela. Tako da pri izboru mesta gradnje prvo vršimo procenu fizičkog okruženja – brda, reke, puteve, uzvišice, nibrdice, oblike, mirise, kvalitet zemlje, intenzitet Sunčeve svetlosti, raskoš biljaka, snaga vetrova – dakle sve što čulima opažamo neophodno je da bude predmet analize.

Eksterijer treba da je osmišljen tako da uhvati zaštitu brda (u urbanim uslovima visoke zgrade), potom da sa leve strane bude u odnosu na desnu viša struktura (zgrada) kao simbol zelenog zmaja i belog tigra, međutim obratite pažnju da vaša stambena zgrada (središnja zgrada) ne bude prikleštena i suviše blizu postavljena niti da je one duplo premašuje u visini. Ukoliko centralna zgrada (vaš dom) nije manji od zgrada sa bilo koje njene strane Feng Shui ne trpi nikakav negativan uticaj.

Ako je nivo zemljišta sa leve strane vaše kuće niži potrebno je izvršiti korekciju jer zmaj mora da dominira tigrom, te je poželjno podizanje veoma visokog stuba za svetlo sa leve strane, to utiče na podizanje cija, i stvara veoma potrebnu ravnotežu. Drugo rešenje je veštačko menjanje kontura stvaranjem manjeg brda sa leve strane.

2. Zatim pri izboru okruženja uzimate u obzir dve stvari : prvo je ono što vama odgovara vašem fizičkom izgledu, drugo je ono što odgovara vašem tipu interesovanja.

3. Sledeći važan princip je pravilnost oblika kako zemljišnog poseda, tako i same zgrade, tj. stambenog objekta, kao i svih prostorija unutar. Celovitost ukazuje da strukture i oblici ne treba da imaju naglašene ili nedostajuće uglove ili delove. Simetrija je potrebna u cilju ostvarivanja ravnoteže kako ni jedan tip energije ili elemenat ne bi dominirao ili bio prejak. Taj princip se odnosi i na nameštaj, s tom opaskom da ne postoji Feng Shui nameštaj, no tehnika povoljne organizacije i rasporeda istog, i da svakako prirodni materijali imaju zdravu energiju.

4. Kada sve to finiširate birate projekat objekta tako da njegova orjentacija, kao i ulaznih i pomoćnih vrata, lokacija određenih prostorija unutar objekta nalazi u skaladu da vašim Kua brojem - preporukama na osnovu njega, tj. na osnovu povoljnih i nepovoljnih pravaca u pogledu lokalizacije vitalnih prostorija ali i toaleta, ostava, skladišta, vrata i prozora itd.

5. Ne manje važna stavka je i izbor materijala, boja (tabu- plavi krov!) koji se koriste u gradnji, kao i odeređivanje povoljnih datuma za početak gradnje i useljenje u objekat.

Mi najčešće na ovim prostorima pristupamo Feng Shuiju kao tehnici, bez bilo kakvih duhovnih i religioznih konotacija. Dakle ovakav pristup ne povlači ništa magično, ali podrazumeva ispravnu primenu formule; različitih škola – naprosto drugi način posmatranja energije koja prozima prostor oko nas i suptilno usklađivanje energije pet elemenata sa jednim ciljem: da se u životu podrži ili prizove blagostanje i zadovoljnije bitisanje.

Izvor: opusteno.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti