Dnevna soba: Raspodelite povoljne simbole po sektorima za ravnotežu i harmoniju u domu

Dnevna soba: Raspodelite povoljne simbole po sektorima za ravnotežu i harmoniju u domu

Autor: | 10/02/2015

0

Dnevna soba igra veoma važnu ulogu u dobrom Feng Shuiu celokupnog doma i sreći i blagostanju svih njegovih stanovnika. Ona je mesto na kojem možete ublažiti i neutralizovati sve Feng Shui nedostatke Vašeg doma, bilo da se oni nalazili unutar doma ili u vrtu.

Već ste sigurno shvatili, u dnevnoj sobi smemo, zapravo, poželjno je aktivirati sve sektore. Kako se u Feng Shuiu sve vrti oko ravnoteže i harmonije, jasno je da za potpunu sreću treba aktivirati sve njene aspekte. Za to je potrebno poznavanje rukovanja kompasom, i poznavanje teorije i par praktičnih saveta.

Najbolji savet koji Vam za početak mogu dati, a koji bi uvek trebali imati na umu je da ni u čemu ne treba preterivati. Manje je ponekad zasta više. Po jedan simbol u svakom sektoru je više nego dovoljan i doneće uglavnom bolji rezultat od cele gomile povoljnih simbola. Važan je opšti utisak, koji prostorija u Vama budi. Puno sitnica stvara nemir i sakuplja prašinu, a niti jedno od toga nije dobro.

Feng Shui Severni sektor

Krenimo od severnog sektora. Sever kao sektor karijere i životnog puta trebao bi biti vrlo uredan i prohodan, čist i dobro osvetljen. Zapravo onakav, kakav život želite voditi. Ovde nema mesta sitnicama koje ste godinama sakupljali, poput starih ljubavnih pisama, dnevnika, starih časopisa, foto albuma s fotografijama s letovanja i tome slično. Sve to previše bi Vas vezivalo za prošlost i ometalo Vaš dalji rast i napredak u budućnosti. Kako je sever vodeni sektor, povoljno je postaviti kakav vodeni sadržaj. Akvarijum s devet zlatnih ribica, od kojih je jedna crna (ta crna apsorbuje svu nesreću koja Vam je namenjena) vrlo je povoljan simbol uspešne karijere i stvara Yang energiju. Ne dopustite da Vam se akvarijum nađe iza leđa kada sedite, jer to donosi nesreću, gubitak i "nož u leđa" na poslovnom planu. Ako Vam se severni sektor dnevne sobe nalazi sa desne strane ulaznih vrata, gledano iznutra prema spolja, moraćete u celosti odustati od postavljanja akvarijuma na ovom mjestu, jer biste inače privukli ljubavnice u život svoga supruga i razorili time brak. Totalna zabrana za ljude u braku! Prema tradiciji, sever je sektor u kojem vlada crna kornjača, jedna od četiri nebeska stvorenja koja su stvorila svet. Tako severni sektor pogoduje držanju žive kornjače, ako Vam se to čini prezahtevno, postavljanju njene naslikane ili izvajane verzije. Ona donosi lagan, ali siguran uspeh i lagodan put kroz život bez većih iznenađenja i prepreka. Ako baš i ne volite životinje, slika planinskog vrha ili zimskog pejzaža delovaće na potpuno isti način, s obzirom da je crna kornjača simbol za zaštitničke planine iza leđa. Ovo Vam je već odalo ono što sledeće želim spomenuti, kornjaču, planine ili krajolik smete držati iza sebe dok sedite. Time ćete privući zaštitu i sreću. Možete izložiti i neki predmet koji Vas naročito podseća na poslovni ili životni cilj koji ste zacrtali

Feng Shui Severoistok sektor

Severoistok je sektor učenja, obrazovanja i mudrosti. Možda Vam se u prvi mah učini nevažan, s obzirom da ste završili školu, faks i sva potrebna doškolavanja, ali on ima dubokog značaja i u sticanju mudrosti tokom života. Ovo je zemljani sektor, pa u njega možete postaviti globus ili sliku naše planete, gledane iz svemira, da biste ga aktivirali, a kristale da biste pojačali njegovu energiju. Slika kakvog mudraca takođe je jedna od mogućnosti. A ako se aktivno bavite učenjem i sticanjem znanja, možete povremeno zapaliti sveću ili mirisni štapić na ovom mestu.

Feng shui sektor Istok

Istok je sektor zdravlja i odnosa s prijateljima i porodice koja ne deli sa Vama dom. Tako pogoduje postavljanju porodičnih slika, na kojima su svi veseli i prisni, kao i fotografija s prijateljima. Jedna do dve slike sasvim su dovoljne. Ne preterujte. Ovo je drveni sektor, pa stoga u njega možete postaviti puno bujnog, zelenog sobnog bilja, koje simbolizuje drveni element i stalni rast. Što ugodnije uredite ovaj sektor, bolje ćete imati odnose s porodicom i prijateljima. Što su Vam zdravije i bujnije biljke, s tim će Vam i zdravstveno stanje biti bolje. Simboli zdravlja i dugovečnosti koje ovde možete izložiti u vidu slika ili figurica su ždral, jelen, Osam kineskih besmrtnika, Wu Lou, breskvino drvo ili plod, bambus i sl. Istok je, osim toga, sektor zelenog zmaja, nebeskog bića koje je učestvovalo u kreiranju sveta, pa stoga možete izložiti njegovu sliku ili figuricu. Odlučite se radije za neku manjih dimenzija, pošto je zmaj jako moćan simbol, koji može biti kontraproduktivan ako je previše dominantan. Inače su biljke, a pogotovo puzavice jedan od njegovih simbola i to onaj, koji Vam zasigurno neće naštetiti. Poslednje, ali ne i manje važno, je podatak da je istok mesto najstarijeg sina u porodici. Ovo je vrlo važno ako imate sina ili sinove. Za Kineze su sinovi oni koji nastavljaju porodičnu lozu i donose čast i slavu porodici, pa su posebno važni članovi porodice u koje se maksimalno investira i čini za njihovo dobro obrazovanje. Naravno, najstariji sin u svemu ima prednost, nad ostalim sinovima i drugom decom (ovo sam prilično šovinistički i patrijarhalno sročila, ali Feng Shui je drevna nauka, koja potiče iz vremena kada je takvo razmišljanje bilo uobičajeno). Ako dakle, imate sina, u istočnom ćete sektoru moći uspešno povećati njegov uspeh. To se ne odnosi samo na malu decu u odrastanju, na školarce i na studente, već i na sinove koji su se odselili iz doma i imaju vlastite porodice. Slika ili maketa broda koji uplovljava u luku noseći u svom trupu razne dragulje, zlato i mirođije, jedan je od najpovoljnijih simbola koji donosi čast i priznanje sinu u porodici. Vodeno-cvetni aranžmani, kao i vaze sa cvećem (držite ih uvek u paru, i neka vaze imaju široko grlo, uski vrat i debeljuškasti trup) izrazito su povoljni u ovom sektoru

Feng shui sektor Jugoistok

Jugoistok je sektor novca, blagostanja i bogatstva. Ovo je aspekt Feng Shui-a koji je najlakše ostvariti. Ali to ne znači da će svako ko ispravno aktivira ovaj sektor postati milioner. To zavisi od Vaše lične i nebeske sreće, a ne samo o Feng Shuiu. Ipak, aktivirate li pravilno ovaj sektor, sigurno ćete zameniti pozitivnu promenu na finansijskom planu, bila ona mala ili pak neočekivano velika. Na brzinu ću samo nabrojati nekoliko simbola blagostanja, a Vi dalje improvizirajte sami. Drvo novca, akvarijum sa zlatnim ribicama (ukupno devet od kojih jedna crna), narančino drvo s plodovima, kineski novčići, kineski bog blagostanja, nasmejani Buda itd. Opet ponavljam, ne sve, opredelite se za jedan od tih simbola ili smislite neki vlastiti koji će Vas asocirati na povećanje prihoda. Sobno bilje, fontanice i vodeni aranžmani takođe su povoljni. Pri tom vodite računa da je voda uvek sveža, a biljke zdrave. Odstranite ih na prve znakove sušenja i truljenja.

Feng shui sektor Jug

Jug je sektor popularnosti i njegovo uređenje direktno utiče na mišljenje drugih ljudi o Vama. Razmislite malo o tome kako želite da Vas drugi doživljavaju i postavite neki simbol toga u ovaj sektor. Osim toga sve što upućuje na blagostanje takođe je povoljno, kao primere zlatne poluge, kristali, jak izvor svetlosti i sveće. Sve što je crveno dobro paše u ovaj sektor. Tradicionalno, u južnom sektoru rezidira tamnocrveni feniks, još jedna od četiri nebeske životinje suosnivačice sveta. Njegova slika ili figurica izrazito će se povoljno odraziti na energiju sektora.

Feng shui sektor Jugozapad

Jugozapad, moj omiljeni sektor, sektor je ljubavi, braka i porodične sreće (misli se na porodicu koja živi u domu). Fotografija s venčanja ili porodični portret ovde su na pravom mestu. Kristali, posebno brojanica i ametist, jačaju energiju zemlje i snagu ljubavi. Dve crvene sveće simbolizuju strast među supružnicima. Simbolika srca je sasvim jasna. Sve što stavljate u ovaj sektor neka bude u paru i odiše ljubavlju, toplinom i prisnošću. Par mandarinskih pataka odličan je izbor, važno je da to zaista budu mandarinske, a ne obične patke. Samo mandarinske patke žive celi svoj odrasli život u monogamnoj zajednici s istim partnerom. Ostale vrste pataka time se ne mogu pohvaliti. Jugozapad je mesto majke ili najstarije žene u kući. Ona je ujedno odgovorna za sreću i jedinstvo porodice. Tako možete ovde postaviti nešto što Vas naročito asocira na snažnu žensku osobu koja sve konce ima u svojim rukama. Ukorenite se, dajte sama sebi snagu. Budite kreativni. Improvizujte, dok ne nađete optimalno rešenje.

Feng shui sektor Zapad

Zapad je sektor kreativnosti i sreće dece. Uredite li ga pravilno, dobićete potomstvo, ako to želite. Ako već imate decu, učinićete puno za njihovu ličnu sreću i uspeh. Ako nemate dece, povoljno ćete uticati na vlastitu kreativnost. Priželjkujete li potomstvo, a nikako Vam ne polazi za rukom da ga začnete, postavite figuricu slona s uzdignutom surlom ili nasmejanog Budu okruženog decom. Možete jednostavno i uokviriti neku sliku iz novina koja prikazuje sretne roditelje s bebom u naručju. Dobro osvetlite ovaj sektor i poslužite se kristalima da biste mu povećali energiju. Zapad je sektor belog tigra, poslednje u nizu nebeskih životinja, saosnivača sveta, ali nemojte postavljati njegovu sliku ili figuricu unutar doma, jer mu je energija prejaka i previše agresivna. Samo biste naštetili sebi, svojim ukućanima i Feng Shuiu svog doma.

Feng shui sektor Severozapad

Severozapad je sektor mentora, pomoći s neba, dobrih prilika. Sve što je vezano za metal aktivirat će ovaj sektor, dok će mu kristali povećati dodatno energiju. Metalna zvona, obično medeno ili zlatno zvonce odličan su izbor. Slika nekog duhovnog učitelja ili sveca ovde je na pravom mestu. Zapravo možete se odlučiti za bilo koju osobu muškog pola, koju smatrate harizmatičnom i uspešnom, nebitno na kojem polju, važno je samo da nije umrla naglom, preuranjenom smrću. Ovo je sektor oca u porodici, pa ga stoga energizujte kineskim novčićima, zlatnim polugama, umetnim draguljima, kristalima i svime onim što želite svome suprugu i svojoj porodici.

Zaključak

Dajte sebi vremena. Ne morate odmah aktivirati sve sektore u jednom danu, niti se odmah odlučiti za simbol koji ćete koristiti. Ustanovićete da je ponekad potrebno više pokušaja i grešaka, dok ne nađete simbol koji će Vama i vašoj porodici najbolje odgovarati. Pri uređenju svog dnevnog boravka možete odabrati bilo koji stil i bilo koji kulturni krug. Da biste stvorili pozitivan Feng Shui u svom domu, ne morate ga urediti u kineskom stilu. Samo je simbolika važna, a ona je prilično univerzalna s jedne, a opet prilično lična s druge strane, pa ćete sami morati pronaći ravnotežu. Puno sreće i zabave želim!

Izvor: feng-shui-dom.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti