Kako boje zidova u stanu utiču na raspoloženje?

Kako boje zidova u stanu utiču na raspoloženje?

Autor: | 31/10/2015

0

Boje za zidove umnogome mogu uticati na celokupno raspoloženje, razvijati ili ometati koncentraciju, opuštanje, kreativnost, apetit i komunikaciju, te ih treba birati najpre prema nameni određene prostorije. Iako bismo voleli da u dnevnoj ili radnoj sobi osetimo porast energije i volje za svakodnevne aktivnosti, isto ne važi i za spavaću sobu, u kojoj je potrebno relaksirati se pre spavanja, ili kupatilo, kome je dobro dodati svežinu, te se za boje za zidove treba odlučivati prema cilju koji u prostoru želimo da postignemo.

Jarke boje za zidove

Jarke, upečatljive nijanse pokreću na akciju, te su odlične za sve prostorije namenjene dnevnim obavezama. Tako će svetliji tonovi crvene boje za zidove u dnevnoj sobi podizati raspoloženje kako ukućanima, tako i gostima, te podsticati bolju komunikaciju, što takođe važi za trpezariju, kao i kuhinju, jer ova boja budi apetit.

Među jarke boje za zidove spada i upečatljiva žuta, koju nije dobro koristiti na većim površinama, jer može izazvati negativne emocije, poput napetosti, prenapregnutosti i besa, već kao akcenat na određenom delu zida ili kao podlogu za jednu liniju tapeta. Tonovi narandžaste boje za zidove podižu energiju i podstiču na fizičku aktivnost, te su dobri za teretane, sobe ili čak samo jedan kutak za vežbanje – dovoljno je ofarbati jedan ćošak veće prostorije u narandžasto i ograditi ga paravanom, i dobiti sopstvenu vežbaonicu u malom.

Neutralne nijanse

Tonovi bež boje za zidove veoma su popularni, jer se lako uklapaju u svaki enterijer, deluju čisto, a opet ne previše dosadno, i izuzetno su umirujuća pozadina gotovo svakom nameštaju. Slično važi i za belu, koja sa druge strane na velikim površinama bez ukrasa može stvoriti osećaj praznine i doprineti depresiji.

Među neutralne boje za zidove ubraja se i crna, kojom treba samo akcentovati jedan zid ukoliko se želi postići vizuelno veći prostor, inače može izazvati strahove i osećaj zatvorenosti u kutiji, što nikako ne pomaže svima onima koji su bar malo klaustrofobični. Nijanse braon boje za zidove su tople i asociraju na prirodu, ali ih je bolje kombinovati sa bež nego njima prefarbati celokupne prostorije, što bi inače uticalo na pad raspoloženja.

Plava, zelena i ljubičasta u osnovnom tonu

Osnovna nijansa plave boje za zidove smatra se umirujućom bojom najvišeg stepena, te je dobro koristiti je za prostorije u kojima se opuštate i odmarate, poput spavaće sobe. Isto važi i za bazičnu zelenu, koja podseća na prirodu, deluje čisto i odmara oči dok istovremeno podstiče na akciju, te je odlična za gotovo svaki prostor, a idealna za kupatilo kome dodaje svežinu.

Kako su i plava i zelena boje za zidove koje ujedno podstiču koncentraciju, one imaju pozitivan uticaj i u radnim sobama i kancelarijama, te je ponekad dovoljno zid iznad radnog stola prefarbati u jednu od njih. Sa druge strane, osnovna ljubičasta razvija kreativnost i ideje, te je treba koristiti u radnim prostorijama ukoliko posao zahteva ovakvu vrstu produktivnosti. Kako svi tonovi ljubičaste boje za zidove takođe deluju i umirujuće, ona je i u osnovnoj i ostalim nijansama dobar izbor i za spavaću i dečju sobu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin