Izbor boja za zidove po feng šuiju

Izbor boja za zidove po feng šuiju

Autor: | 22/07/2014

0

Za feng šui, osim rasporeda, važan je i izbor boja u domu. Kada su odgovarajuće boje podstiču prosperitet, ljubav i zdravlje, dok one loše upotrebljene mogu imati suprotan efekat. Svaka od boja pripada nekom od pet elemenata i istovremeno ga predstavlja. Pet elemenata zauzima važno mesto u teoriji feng šuija. To su drvo, vatra, zemlja, metal i voda, simboli za sile koje utiču na život čoveka.

Drvo predstavlja mladalačku energiju, zdravlje i vitalnost. Stvari koje te osobine prizivaju i unose u dom biće smeđe i zelene. Zelena je boja preporoda, regeneracije i sveže energije. Po feng šuiju, pomaže telu da održi balans donoseći pozitivne vibracije iz prirode. Da bi ste zelenom postigli maksimalne efekte, koristite nekoliko njenih nijansi istovremeno. Smeđa boja, zbog hranjive feng šui energije koju sadrži, poslednjih godina postaje sve češći izbor za ljude koji opremaju svoj dom. Treba je staviti na istok da bi donela zdravlje i na jugoistok da bi privukla novac. Korišćena na severu doma privući će slavu.

Vatra predstavlja strastvenost, energičnost i inicijativu, a njene boje su crvena, narandžasta i roze. Sever, severoistok i jugozapad stana ili kuće prava su mesta za te boje. Crvena najbolje oslikava osobine vatre kao elementa feng šuija. Za jarku crvenu boju smatra se da u dom unosi energiju radosti i uzbuđenja i da razbuktava seksualnu želju. Stoga može biti idealan izbor za spavaću sobu. Ukoliko vam je ipak crvena boja mnogo jaka, kao alternativa može poslužiti i narandžasta. Ta boja važi za društvenu boju, jer donosi energiju za zanimljive razgovore, budi optimizam i otvorenost. Stručnjaci za feng šuiji savetuju umereno korišćenje ljubičaste. Oni smatraju da je bolje rešenje ljubičastu uneti u dom preko različitih predmeta nego njome okrečiti zidove. Roze je univerzalna boja ljubavi, pa je odličan izbor ako želite da smekšate energiju u prostoru. Smatra se da deluje umirujuće na ponašanje, a može se koristiti u svim prostorijama.

Zemlja simbolizuje stabilnost, marljivost i čvrstinu, a u prostor ih donose bež, svetložuta i boja peska. Boje zemlje trebalo bi da se nalaze u centralnom delu stana, kao i na severoistoku i jugozapadu. Žuta boja uvek razvedrava prostor, bilo da je u pitanju dom ili kancelarija. Sve nijanse žute mogu odlično poslužiti da unesu energiju udobnosti u deo kuhinje ili dečije sobe.

Metal kao sila dovodi se u vezu s rukovođenjem i preciznošću, a u svetu boja predstavljaju ga bela i siva. Bela je simbol za čistotu i nevinost. Ona sadrži i sve ostale boje, pa je poželjna u svim varijantama, pod uslovom da se ne preteruje sa njom. Ako želite da prizovete kreativnost, koristite sivu boju i to na zapadu, a ako želite da prizovete ljude koji će vam biti od pomoći, stavite je na severozapad. Ukoliko čeznete za napretkom u karijeri, sivu koristite na zapadu doma ili kancelarije.

Voda je izvor mudrosti, inteligencije, mira i svežine, a njene boje su plava i crna. Plava korišćena na zidovima ili predmetima na severu donosi napredak u karijeri, na istoku zdravlje, a na jugoistoku novac. Zbog svojih osobina, crna unosi dubinu, snagu i definiciju u svaki prostor. Ipak, naravno ne bi trebalo da se nalazi u dečijoj sobi ili na plafonu spavaće sobe.

Izvor i foto: Art & Decor

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin