Slaganje boja u enterijeru

Slaganje boja u enterijeru

Autor: | 24/09/2015

0


Najjednostavniji trik za promenu atmosfere u prostoriji je unošenje elemenata u različitim bojama. Koliko boje menjaju enterijer možete videti ukoliko promenite boju prekrivača u dnevnoj sobi – crven prekrivač će "podići temperaturu" u sobi, plavi će zvati na odmor na trosedu na koji ste ga postavili, a zeleni će stvoriti privid „livadske“ atmosfere.

Osnova poznavanja magije boja počinje od osnova likovne kulture: postoji tri osnovne boje, žuta, crvena i plava, čijim mešanjem se dobijaju sve ostale, izvedene boje. Prve izvedene su zelena (mešanjem plave i žute), ljubičasta (crvena i plava) i narandžasta (crvena i žuta), a svaka od ovih izvedenih boja je komplementarna (tj. suprotna) s njenim parom iz palete osnovnih boja – s onom koja nije učestvovala u njenom stvaranju (pa su tako parovi komplementarnih žuta i ljubičasta, plava i narandžasta i crvena i zelena).

Takođe, samo po sebi je razumljivo da su neke boje tople (crvena, žuta, narandžasta), a neke hladne (zelena, plava, ljubičasta), mada celokupan utisak mnogo zavisi i od nijansa boja. Tople boje, poput crvene i narandžaste, deluju intenzivno, toplo, podsticajno i treba ih koristiti na malim površinama. Žuta boja stvara svježinu i živost, unosi svetlost u enterijer.


Kod hladnih boja, kao što je plava, treba iskoristiti to što prostoriju čine većom, a svetlije nijanse pristaju namještaju od tikovine. Naravno, pored toplih i hladnih boja, tu su i crna i bela, i njihove mnogobrojne nijanse.

Vrlo bitno u vezi s bojama u enterijeru je njihov psihološki uticaj, jer one izazivaju razna osećanja. Tako npr. crvena deluje snažno, popravlja raspoloženje, ubrzava napetost i disanje, dok žuta deluje podsticajno i izaziva radost, veselje, nadu.

Narandžasta deluje svečano i stvara osećaj zdravlja i životne radosti, a zelena deluje opuštajuće i idealna je za odmaranje, jer je blaga i odmara vid. I plava deluje smirujuće i podstiče koncentraciju, ali je pasivna i hladna. Ljubičasta je mistična i tajanstvena, ali očarava i prigušuje strasti, dok bela umara.

Postoje i pastelne boje: ružičasta, svetlo plava, lila, bež i ostale nežne boje, do kojih dolazimo tako što osnovne boje razblažujemo s belom. One stvaraju osećaj poverenja.

Boje imaju i svoje značenje – tople boje predstavljaju ljubav, strast, radost, sjaj, bogatstvo, plodnost, svetlo, a hladne boje predstavljaju istinu, aristokraciju, vernost, plemenitost, mir, nadu, besmrtnost, pokoru i strpljenje. Pastelne boje predstavljaju krhkost, neodlučnost, zbunjenost, ali su vrlo prefinjene i simbolišu ženstvenost.

Boje u enterijeru možete kombinovati na različite načine, pa tako možete primeniti monohromatsku šemu (gde preovladava jedna boja), ahromatsku šemu (crna, bela i njihove nijanse), analognu šemu (srodne boje: napr. ljubičasta, plava, zelena, tj. boje koje su susedne u „krugu boja“) ili komplementarnu šemu (suprotne, kontrastne tj. komplementarne boje u „krugu boja“, napr. crvena i zelena).

Različite kombinacije stvaraju drugačije atmosfere: crno-bela kombinacija je često pomalo sterilna, monohromatska je zanimljiva, mada jedna boja i njene nijanse znaju da „umore“ oko, pa je bolje ubaciti i neke detalje drugih boja. Analogna šema je vrlo prijatna za oko, dok komplementarna može biti vrlo rizična, ali se mogu postići izuzetno zanimljivi rezultati, pa je preporučujemo onima koji vole da eksperimentišu.

Upotrebite jednostavno oruđe: „krug boja“ i jednakostranični trougao koji može da se upiše u ovaj krug. Postavite jedno teme na boju koju želite da implementirate u svom prostoru, a druga dva će Vam pokazati na boje koje možete upotrebiti da bi upotpunili „sliku“ Vašeg enterijera.

Posebno obratite pažnju na svetlost u prostoriji koju želite da uredite, jer svetlim prostorijama mogu prijati umirujuće boje, a neosvetljenim žive ili smele kombinacije, koje će prostoriju "osvetliti". Ne zaboravite osobe koje će provoditi vreme u prostoru koji uređujete: ukus i temperament ukućana i Vas dekorisanje enterijera može osvežiti, potvrditi, pojačati ili umanjiti. Boje su moćno oružje za izazivanje dobrog, pozitivnog raspoloženja.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: boje dekor enterijer