Harmonija boja u enterijeru

Harmonija boja u enterijeru

Autor: | 27/08/2013

0

Boje su jedan od najvažnijih pomagala u poboljšanju feng šuija pomoću kojih se može promeniti energija određenih delova stana, a cilj feng šuija je stvaranje zdrave i skladne sredine za život i rad, povećanje harmonije, zdravlja, blagostanja i očuvanja porodice.

Crvena na jugu donosi energiju - Ima više i manje povoljnih nijansi crvene boje, tako da ako ste ljubitelj obratite pažnju na sledeće: vrlo povoljna crvena je cinober crvena kao i novogodišnje crvena za koje se veruje da su boje povoljnih početaka. Tamnije crvena „natapa“ dom snagom koju daju uticaj i autoritet. Ako koristite cinober ili tamno crvenu, uvek radije upotrebite malo nego mnogo. Na primer, neka je ima u detaljima u južnom sektoru doma, a ako bojite zid neka to bude jedan ili samo njegov deo. Efektno će biti i ako stavite crvene zavese.  Ako više volite, možete da upotrebite i druge povoljne nijanse ove boje, kao što je koralno crvena, karmin crvena...

Crvena i zlatna - Sreća u vidu priznanja stvara se povoljnim korišćenjem crvene, a zlatna stvara čudesnu sreću vezanu za bogatstvo.  Boja zlata je povoljna jer simbolizuje novac, a kombinovana sa crvenom, zlatna simbolizuje ogromno bogatstvo i prosperitet. Značenje ovih dveju boja kad su zajedno povezano je sa visokim položajem, tako da ova kombinacija može da se upotrebi i kao odevna. Jedino gde nije povoljna je spavaća soba.

Berićetno purpurna - Mada nema onaj kraljevski prizvuk koji joj se daje na zapadu, smatra se bojom najvećeg prosperiteta. Dobra opcija je severni i južni zid u ovoj boji, pod uslovom da možete da živite među zidovima u toj boji. Ako ne volite purpurnu, nemojte je stavljati, ako vam se dopada, samo napred.

Purpurna i srebrna - U domu purpurna i srebrna mogu da imaju prilično „high- tech“ izgled, a pogodna je za domove koji imaju preovladavajuću zapadnu orjentaciju.

Zelena i plava za rast i razvoj - Plava sa zelenom je harmonična i uravnotežena i odlična je kao kombinacija boja u sobi namenjenoj deci u razvoju. Posebno je povoljna u istočnim delovima stana. Kada primenjujete ove dve kombinacije trudite se da zelena dominira nad plavom. Varijacija na temu može da bude i zelena sa crnom.

Zelena i crvena stvaraju harmoniju i uspeh - Ove divne, večno popularne boje ne samo da čine harmoničnu kombinaciju, već donose sreću i bezbrižnost. Uvođenje zelene i crvene u južnom sektoru doma moglo bi doneti počast i poštovanje.

Bela i žuta su boje svetlosti - Žuta širi toplotu i dobru volju. Svetli tonovi žute do bež u kombinaciji sa belom uvek su dobro rešenje.

Crvena i žuta su čudesna kombinacija - Kada se pravilno kombinuju, fenomenalna su kombinacija, a za neke ljude  koji ne mogu da podnesu njihovu težinu, mogu da stvore loš efekat. Zato polako krenite, počnite sa kombinacijom manjih predmeta. Ukoliko posle nekoliko nedelja ustanovite da se vaša sreća pokrenula, ne menjajte boje, već pokušajte da ih malo ambicioznije iskoristite, recimo da ih primenite u malo većem prostoru. Ovu kombinaciju upotrebite na jugozapadu i severoistoku.

Crna i bela za harmoniju - Bela je boja koju možete koristiti sasvim slobodno, bez straha da ćete preterati. Ako želite da idete na sigurno, sve zidove i plafone obojite u belo, a potom upotrebite druge boje da biste postigli dobar Feng šui. Crna se koristi kako bi povećali sreću vezanu za bogatstvo. Plafoni bi trebalo da budu beli jer bela boja simbolizuje jasnoću i čistotu. Bela je vrlo specijalna i duhovna boja. Bela ne pritiska, to je boja skrivene živosti i pozitivne duhovne energije.

Crna i zelena za rast i izobilje - Ako upotrebljavate znatnu količinu ovih dveju boja, to će doneti korist deci. Pustite da vaše boje budu čisti tonovi, odlučite se za mladu, svežu zelenu, crna neka bude jasna, nikako bleda, razređena ili mutna.

Izvor: enterijer.rs

Literatura: Lilijan Tu

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin