Feng shui i ukrasni predmeti u domu

Feng shui i ukrasni predmeti u domu

Autor: | 11/11/2014

0

Feng shui je drevno kinesko znanje o balansiranju energije prostora poznate pod nazivom Chi ili životna energija. Koristeći jednostavna rešenja i prilagodbe feng shui povećava kvalitetu i tok pozitivne energije i sprečava stvaranje negativnog oblika Chia.

Kad uskladimo svoju sopstvenu energiju s energijom prostora, dolazimo u harmoniju s prirodnim silama što dovodi do poboljšanja kvalitete življenja na svim segmentima. S vremenom, ova usklađenost i dobar feng shui prostora potpomažu naš prosperitet i blagostanje.

Naš dom je produžetak nas samih – mi smo ga odabrali, dekorirali i u njega unijeli namještaj, predmete, ukrase i umetnička dela koja za nas imaju posebno značenje. Time dom postaje metafora našeg života. Ta se tvrdnja najpre može primeniti na izbor ukrasa i umetničkih djela.

Slike i ukrasni predmeti

Prilikom odabira slika, postera i fotografija potrebno je obratiti pažnju na simboliku prizora. Uopšteno, slike ne bi smele sadržati uznemirujuće i depresivne prizore, slike divljih gladnih životinja (lav ili tigar sa razjapljenim čeljustima, morski pas ili neka druga preteća životinja), kao ni mrtvih životinja.

Priroda treba biti prikazana na smirujući način. Kod dela moderne umetnosti potrebno je proceniti kako uteče na nas – ako nas na bilo koji način uznemiruje ili rastužuje, onda ona nije povoljna.

Stoga uklonite iz svog doma prizore usamljenih, tužnih ili starih osoba, ratne prizore, kosture, slike olujnog mora i uništenih brodova. Osim ovakvih negativnih simbola često imamo slike i ukrase koje smo dobili na poklon, a ne sviđaju nam se. Oni u nama pobuđuju negativne emocije, izazivaju nelagodu i napetost. Držimo ih u svom domu i svakodnevno gledamo iz ljubaznosti prema onima koji su nam ih poklonili. Ti ukrasi zapravo postaju izvor negativne energije i svakako se preporučuje njihovo uklanjanje.
Nikad nemojte čuvati predmete i namještaj koji u vama bude negativne emocije, a svoju porodicu i prijatelje naučite da vam poklanjaju ono što vam se zaista sviđa.
U feng shuiu posebna se pažnja pridaje odabiru prikazane tematike za pojedine prostorije.
Tako je u spavaću sobu poželjno postaviti simbole ljubavi i erotike, a naslikane osobe obavezno trebaju biti u paru. Povoljne su i slike planine, ali na njoj ne sme biti prikazana voda.
U radnoj sobi su povoljni morski motivi, slike riba, prikaz velike planine i predmeti koji podstiču kreativnost.
Za trpezariju su naročito povoljne slike voća i ostale hrane te smirujući pejzaži.
Mogućnost izbora umetničkih dela za dnevni boravak je najveća, a u ovu prostoriju se mogu postaviti i kipovi odn. skulpture od težih materijala.
Za ukrašavanje koristimo i razne figurice, dekorativne aroma lampice i sveće te suvenire s putovanja. Proverite da li vam sibolika tih predmeta odgovara.

Religijski predmeti

Religijski predmeti mogu doneti sigurnost, duhovnu energiju i zaštitu u dom. Sveti predmeti su snažni simboli pomoću kojih komuniciramo s višim dimenzijama postojanja. To mogu biti slike ili statue božanstava – sve velike religije imaju puno prekrasnih umjetničkih dela koje možemo izložiti u svome domu. Sveti predmeti samim svojim postojanjem pojačavaju spiritualnost doma.
Unesite u svoj prostor samo one predmete koji vam zaista nešto znače. Svakodnevna komunikacija s našim duhovnim autoritetima i božanstvom olakšava proces mentalnog i emocionalnog čišćenja te u dom unosi profinjene energije.
Ovi predmeti su energetski izuzetno jaki, stoga se ne preporučuje njihov smeštaj u spavaćoj sobi (naročito iznad kreveta). Nemojte ih unositi niti u kupatilo budući da će biti izloženi otpadnoj energiji, te u kuhinje kako ne bi došli u sukob sa energijom vatre koja vlada u ovoj prostoriji.

Izvor: indigo-svijet.hr

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin