Putovanje u svet testiranja softvera: Vaša prekvalifikacija

Putovanje u svet testiranja softvera: Vaša prekvalifikacija

Autor: | 11/08/2023

0

U savremenom digitalnom okruženju, softver igra ključnu ulogu u svakodnevnom poslovanju. Da bi softver bio kvalitetan i pouzdan, proces testiranja (poznat kao Software Quality Assurance - QA) postaje sve bitniji.

Ovaj tekst istražuje zašto se traže stručnjaci za testiranje softvera, potrebne veštine za ovu poziciju i kako možete uploviti u ovu oblast putem kvalitetne obuke.

Ključne Veštine Za Put Ka Uspehu

Kada je u pitanju softversko testiranje, ključne veštine su presudne za ostvarivanje uspešne karijere.

Evo šta vam je potrebno:

1. Analitičko razmišljanje: Razumevanje tehničkih zahteva i identifikacija potencijalnih problema su ključne sposobnosti.

2. Organizacija i sistematičnost: Važno je da organizujete testiranje i dokumentujete rezultate kako biste postigli efikasnost.

3. Timski rad: Saradnja sa različitim stručnjacima je neophodna za osiguranje kvaliteta softvera.

4. Kritičko razmišljanje: Postavljanje ključnih pitanja poput "Kako možemo poboljšati performanse?" pomaže u unapređivanju softvera.

Pored ovih, “netehničkih veština”, potrebno je da posedujete i odgovarajuće tehničko znanje:

Razumevanje softverskog životnog ciklusa: potrebno je da bude upoznati s različitim fazama razvoja softvera, od planiranja do isporuke, kako biste pravilno integrisali testiranje u svaku fazu.

Različite tehnike testiranja: Poznavanje različitih metoda testiranja kao što su funkcionalno testiranje, ispitivanje performansi, sigurnosno testiranje, testiranje upotrebljivosti i sl. pomoći će testeru da odabere pravi pristup za datu situaciju

Manualno testiranje: Razumevanje kako ručno izvoditi testiranje, kako postavljati testne slučajeve (Test Case), opisivati greške i sl.

Automatsko testiranje: Poznavanje osnova automatizacije testiranja, kao i rad sa relevantnim alatima i programskim jezicima za pisanje testnih skripti.

iStock

 

Osnove programiranja: Osnovno znanje programskog jezika pomaže pri pisanju i razumevanju automatizovanih testova. Jezici kao što su Java, Python, C# su često korišćeni.

Baza podataka: Razumevanje osnovnih principa baza podataka i kako testirati baze podataka može biti ključno, posebno za aplikacije koje rade sa podacima.

Web tehnologije: Razumevanje kako funkcionišu web aplikacije, HTTP protokol, osnove HTML, CSS i Javascripta.

Alati za upravljanje projektima i praćenje problema: Poznavanje alata kao što su JIRA, Trello, Asana, ili sličnih, pomaže u organizaciji testiranja i praćenju grešaka.

Vaša Kvalitetna Obuka

Da li ste znali da je oblast testiranja softvera izuzetno privlačna za prekvalifikaciju? To je prilika koja vam omogućava da se uključite u IT svet, bez obzira na vaše trenutno zanimanje. Testiranje softvera zahteva kombinaciju veština koje možete naučiti, a pruža i mogućnost karijernog uspona.

Pročitajte Koliko je teško početi karijeru ispočetka?

U tom cilju, Cubes School vodeća škola programiranja, pruža visoko kvalitetnu obuku u oblasti softverskog testiranja. Njihov kurs Software QA pruža vam priliku da savladate sve aspekte testiranja softvera, od teorijskog poznavanja metodologija u radu, do praktičnih veština ručnog i automatizovanog testiranja.

Zaključak: Postoji tržište za stručnjake za testiranje softvera i to je put na koji se možete uputiti bez obzira na vaše prethodno iskustvo. Sa odgovarajućom obukom, poput onog što nudi Cubes School, možete postati deo tima koji obezbeđuje kvalitetan softver za današnji digitalni svet.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs iStock

Slične Vesti

Pročitajte još