Dobra vest! Jod vam može pomoći u borbi protiv viška kilograma

Dobra vest! Jod vam može pomoći u borbi protiv viška kilograma

Autor: | 26/12/2022

0

Jod u borbi protiv viška kilograma

Hladan period odlikuje manja fizička aktivnost i češće uživanje u kaloričnoj hrani. Međutim, mnogima se dešava da, iako vode računa o ishrani i redovno treniraju, rezultati dijete jednostavno izostanu. Razlog može biti nedostatak joda u organizmu.

Jedna od najvažnijih funkcija joda u ljudskom organizmu je njegov uticaj na štitnu žlezdu. Nepravilan rad tog važnog organa prenosi se na druge organe. Iako je najmanja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, štitna žlezda je najvažniji endokrini organ.

Pročitajte: Tokom praznika imunitet pada, najbolja zaštita je jod

Shutterstock

 

Doktor Dejvid Braustejn, porodični lekar i autor 16 knjiga, u svojoj knjizi ,,Jod: Zašto vam je potreban“ objašnjava da je organizmu potreban jod da bi proizveo dovoljne količine tiroksina (T4) i triodtironina (T3), dva hormona bez kojih nema normalnog funkcionisanja i razvoja ljudskog organizma. Upravo tiroksin pomaže u regulisanju metabolizma i brzine sagorevanja masti.

Nakupljanje i teški gubitak kilograma može biti samo jedan od znakova poremećaja rada štitne žlezde uzrokovan nedostatkom joda.

Pročitajte: Ključni element za razvoj mozga - Više joda za bolje pamćenje i koncentraciju

Shutterstock

 

Nedostatak joda u organizmu manifestuje se nedostatkom energije, lošom koncentracijom, depresijom, umorom, opadanjem kose i nezdravim izgledom kože.

Ljudsko telo ne može da proizvodi niti da skladišti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi. Najbolji izvori joda su morska riba i alge. Apsorpcija joda može biti smanjena i unosom namirnica iz grupe goitrogena, u koje spadaju kupus, karfiol, kelj, prokelj, brokoli, senf, soja, semenke lana, kikiriki i drugo.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još