Prevencija gojaznosti, kako da ostanemo zdravi i siti?!

Prevencija gojaznosti, kako da ostanemo zdravi i siti?!

Autor: | 28/11/2017

0

U Srbiji se u poslednjih osam godina povećala gojaznost i  odraslih i dece za oko pet procenata. Smatra se da su najodgovorniji ishrana i smanjena fizička aktivnost odnosno ako ove uzroke prilagodimo 21. veku odgovorno je: višesatno sedenje ispred računara, tableta, televizora u kombinaciji sa brzom hranom .Istraživanja pokazuju da svaki drugi stanovnik Srbije ne jede voće, a da svaki peti ne razmišlja o zdravlju kada kupuje namirnice.

RAZLOZI GOJAZNOSTI

1. Povećan unos masti i obogaćenih ugljenih hidrata

2. Smanjena fizička aktivnost

3. Velika dostupnost jeftine, a visoko kalorične hrane

4. Napuštanje tradicionalnog načina ishrane (porodična trpeza sa kuvanim jelima)

GOJAZNOST OKIDAČ ZA 50 BOLESTI

Procenjuje se da je prekomerna težina odgovorna za nastanak čak 50 bolesti.

Sa njom se bori oko 600 miliona ljudi u svetu. Najmanje 155 miliona školske dece širom sveta je predgojazno/gojazno.

Gojaznost je probem energetskog balansa i razviće se uvek kada unos prevazilazi potrošnju nezavisno od genetskih, socijalnih, kulturoloških i bihevioralnih faktora

Buce koje i odluče da smanje obim oko struka, najčešće to rade, jer im je zdravlje narušeno. Istraživanja pokazuju da gojaznost može dovesti do: koronarne bolesti; dijabetesa; hipertenzije; moždanog udara; karcinoma-dojke, kolona, pankreasa, bubrega, prostate; utiče na rad pluća, ali isto tako i na koštano-zglobni sistem. Sve u svemu kada se sabere ne postoji organ na koji gojaznost ne utiče. Ona ostavlja negativni trag na celokupno naše zdravlje.

PREVENCIJA

Kada sve ovo znamo onda bi to morali i da imamo na umu, kada sledeći put posegnemo za pojedinim namirnicama. Možete sebe nekada i da „častite“, ali neka vam pice, pljeskavice i brza hrana ne postanu svakodnevnica.
Smanjite neaktivnost: svakog dana ustanite sa stolice i vežbajte/hodajte oko 60 minuta. Matematika dobre linije se zna: koliko unesete, toliko morate i da potrošite. Zbog toga će vam biti zahvalno vaše: srce, pluća, mozak, bubrezi, pluća, kosti, koža..

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

hellomagazin.rs promo

Slične Vesti