Sezona je slava i praznika, uživanja u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. U ovom periodu ljudi se opuste i manje vode računa o svom zdravlju, što može biti vrlo štetno s obzirom na to da pandemija korona virusa još traje, a i druge bolesti vrebaju organizme sa smanjenim imunitetom. Kako bismo imali šansu u borbi protiv infekcija, briga o telu i imunološkom sistemu trebalo bi da nam je prioritet u aktuelnom trenutku.
Guliver Getty Images
Ono što ne smemo zaboraviti je jod, zahvaljujući kome naš organizam funkcioniše u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi, jer je zadužen za pravilan rad štitnjače, metabolizam, pravilan rad nervnog sistema i imunitet. Ono što je najvažnije, u periodu pandemije pomaže nam u borbi protiv virusa!
Istraživanja dr Dejvida Derija publikovana u američkim stručnim časopisima naglašavaju dominantnu ulogu joda u jačanju imunog sistema, naročito u borbi protiv virusnih infekcija i kovida. Pored poznate činjenice da eliminiše sve patogene, uključujući deaktivaciju virusa u telu i na koži, čime najbolje doprinosi jačanju organizma, njegova najvažnija uloga je takozvana apoptoza – programirano uništavanje zaraženih ćelija.

Photo by Pavel Neznanov on Unsplash
Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem u borbi protiv gripa. Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa kovida 19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so. Namirnice bogate ovim mineralom umanjuju rizik od bolesti, dok ga stres povećava. Važnost joda i njegovog nedostatka u hrani dokazuje činjenica da su mnoge zemlje propisale veštačko jodiranje soli. S obzirom na to da sve manje jedemo slano i koristimo razne vrste soli, nedostatak joda u ishrani je evidentan.
Svakodnevno dovoljno konzumirajte ovaj dragoceni mineral. To je pravi način da pobedite infekcije i ojačate imunološki sistem. Najbolja odbrana je najjači napad.
Slične Vesti
5 načina na koje nedostatak joda ugrožava zdravlje
Nedostatak joda i kako ga sprečiti
23/08/2023
Saznajte višeJapan, zemlja stogodišnjaka: Tajna je u ishrani bogatoj jodom
Jod - Tajna za dobro zdravlje i dug život
29/11/2022
Saznajte višeOvo sigurno niste znali: Jod pomaže kod gripa i prehlade!
Jod pomaže kod gripa i prehlade
25/10/2022
Saznajte višeKljučni element za razvoj mozga: Više joda za bolje pamćenje i koncentraciju
Jod je dugo bio povezivan samo sa funkcijom štitne žlezde, ali je neophodan i za razvoj neuronskih mreža i puteva u mozgu, kao i za njegov pravilan rad
27/09/2022
Saznajte višePročitajte još
Recept za vitku liniju: Dejana Živković jede sve, a evo zašto joj se kilogrami ne lepe
Ishrana Dejane Živković pomaže joj da zadrži manekensku liniju
09/02/2025
Saznajte višeSalonac Mire Banjac i njenog sina Branislava od danas je mesto gde stanuje tuga
Dom Mire Banjac je u Novom Sadu
06/02/2025
Saznajte višeMlada umetnica izložbom „Rođenje i smrt žene“ podstakla sve na diskusiju: Šta čini ženu ženom?
Kako jedna žena u svom svakodnevnom životu da rasloji svoju pojavnost kroz čitav spektar uloga koji se kreće od čistog božanstva, preko majčinstva do seksualnog i političkog bića - glavno je pitanje koje prožima moj rad. – Loti Milošević
06/02/2025
Saznajte višeKameron Dijaz jutro ne može da zamisli bez kafe, a evo kako je priprema
Kameron Dijaz recept za kafu morate probati
06/02/2025
Saznajte višeOkrepljujuć, ukusan i kao stvoren za zimu, potaž po Cakaninom receptu budi sva čula
Cakanin recept za potaž je preukusan
05/02/2025
Saznajte višeBrojevi otkrivaju zašto je 5. februar 2025. poseban dan
5. februar 2025. daje slobodu da oblikujemo svoju sudbinu
05/02/2025
Saznajte više
Komentari (0)