Zašto je ananas dobar za mršavljenje?

Zašto je ananas dobar za mršavljenje?

Autor: | 05/05/2015

0

 

Ako želite da pojedete nešto slatko, ali i zdravo, ananas je odličan izbor. Pripada grupi najslađeg voća, a sadrži mnogo manje kalorija.

Ananas postaje sve popularniji u mršavljenju. Još uvek je jako zanimljiva tema istraživanja jer naučnici veruju da ananas krije još veći broj korisnih svojstava. Može li ananas zaista pomoći u mršavljenju?

Upoznajte se s nekoliko činjenica.

Sadrži malo kalorija i niti malo masti.
Brzo se apsorbuje i pruža energiju.
Brzo povećava nivo energije, lako se vari i podstiče rad sistema za varenje.
Sadrži vitamin B1 koji pomaže u razgradnji ugljenih hidrata.
Sveži sok od ananasa je odlična zamena kada želite da promenite piće, a istovremeno da hidrirate organizam i podstaknete ispiranje toksina.
Odličan je izvor mangana, koji je neophodan za jačanje kostiju, a takođe štiti telo od slobodnih radikala dok se antioksidansi bore s njima.
Jedna šoljica ananasa sadrži 30% preporučene dnevne vrednosti mangana. Unećete i pristojnu količinu bakra i tiamina, i više od 60% preporučene dnevne vrednosti vitamina C.

Zašto je dobar za mršavljenje?

Ananas sadrži malo kalorija, puno vlakana i veliki procenat vode, pa će vas jako brzo zasititi, i to bez straha od debljanja. Osećaj sitosti vas može sprečiti u prejedanju. Vlakna će pospešiti rad probave i sagorevanje kalorija. Lako se uvodi u svakodnevnu ishranu jer ga možete pripremati na različite načine. Odličan je dodatak frapeima i zamena za desert. Iako vam ananas može pomoći u mršavljenju, ne može učiniti čuda. Ako ga uvrstite u svakodnevnu ishranu, primetićete postupno i polagano mršavljenje. Na početku ćete verojatno rezultate primetiti puno brže jer će se organizam najpre osloboditi vode. Najveća prednost uvođenja ananasa u svakodnevnu ishranu je ta da ćete uživati u zdravom i nutritivno hranljivom plodu, a nećete unositi suvišne masti.

Vitamin C u ananasu

Jedan sirovi ananas sadrži oko 432 miligrama vitamina C, a to je oko 50% preporučenog dnevnog unosa. Ista količina ananasa iz konzerve sadrži samo 7 miligrama vitamina C. Ishrana koja se sastoji od svežeg ananasa na dnevnoj bazi osigurava odličan izvor vitamina C koji podstiče sagorevanje masti.

Vitamin C i sagorevanje masti

Telu je vitamin C potreban da bi trošilo masti. Što je u vašoj ishrani manje vitamina C, to je veći rizik od nakupljanja masti u telu. Jednim istraživanjem se pokazalo da vitamin C neće dati brze rezultate, ali će postignuti rezultati biti dugoročni. Veliki broj ljudi pati od manjka vitamina C u organizmu, verojatno iz razloga što se vitamin C u hrani uništava kada je hrana izložena svetlu ili se termički obrađuje.

Manje kalorija

Stručnjaci veruju da su kalorije u ananasu zapravo negativne kalorije. Neka hrana zahteva potrošnju većeg broja kalorija da bi se uopšte razgradila. Na taj način se stvara kalorijski deficit. Iako ovo verovanje nije naučno potvrđeno, istina je da sirovi ananas ne sadrži puno kalorija i znatno manje kalorija od konzerviranog ananasa.

Bromelain

Bromelain je enzim koji je 100% prirodan i nalazimo ga u nekim vrstama egzotičnog voća, naročito u ananasu. Naučnici su jednim istraživanjem izolovali bromelain i procesom destilacije pripremili koncentrat.
Bromelain se vekovima koristi za ublažavanje probavnih tegoba i smanjenje hronične upale u organizmu. Takođe se često konzumira uz meso jer pospešuje razgradnju proteina. Sudeći prema bromelainu, ananas će podstaći rad metabolizma i razgradnju masti.

Izvor: centar-zdravlja.net

Foto: Guliver/Getty Images

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još