Dijete: Redukovani režim ishrane

Dijete: Redukovani režim ishrane

09/07/2011

0

Da li postoji instant mršavljenje?
Dolaskom lepog vremena opsednutost težinom i pitanjem kako izgubiti višak kilograma postaje više nego aktuelno.
San svake osobe koja to želi je da smrša samo uz pomoć pilule i to što pre. Ali to je nemoguće. Magična formula za mršavljenje ne postoji. S obzirom na gomilu proizvoda koji garantuju da vam mogu omogućiti vitkije telo, nije čudo što mnogi misle da postoji način za brzo mršavljenje. Kada jednom saznate šta se krije iza svakog proizvoda, bićete na pravom putu da izgubite na težini i imaćete plan koji zaista možete da sprovedete u delo.
Pre nego što započnete bilo koju vrstu dijete, postarajte se da se zaista dobro osećate. Ako ne volite sebe kakvi jeste, pre nego što izgubite kilograme nećete biti sposobni za to ni kada smršate.
Na putu ka vitkoj liniji imaćete uspone i padove, ali uspećete ako čvrsto verujete u sebe. Niste se ugojili za jedan dan pa nećete ni smršati. Potrebno je hiljadu malih životnih odluka da stignete tu gde ste danas, i takođe mnogo malih odluka će vam pomoći da oslabite. Mislite o svakom zalogaju hrane koji pojedete, svakom potezu koji napravite i malo pomalo te kalorije koje ste izgubili i energija koju ste utrošili stvoriće novo vitko telo.
Tokom dijete nije bitno samo šta već koliko jedete. To važi i za salate. Umesto da jedete ogromne porcije, uzmite manje količine i obećajte sebi malo „grickanja” između ukoliko vam manji obroci nisu dovoljni. Videćete da ćete biti vrlo siti kada budete uzimali manje obroka više puta.

MAGIČNIM PILULAMA DO VITKOSTI
* Ako se prodaje u apoteci, znači da je bezbedno - U prodaji se nalaze i proizvodi koji nemaju negativne posledice po zdravlje, ali ni dokazano pozitivne. Zato budite obazrivi pre kupovine i posavetujte se sa nutricionistom ili dijetetičarom o kvalitetu proizvoda koji želite da probate.
* Nije potrebno vežbati niti redukovati unos namirnica jer uzimate dodatke za smanjenje telesne težine - Na gotovo svakom uputstvu na proizvodima ove vrste, da ne pominjemo upozorenja nutricionista i doktora, piše da, ako želite da izgubite na težini, morate da se hranite zdravo i da redovno vežbate. Nijedan dodatak ishrani ne može da zameni vežbanje ili zdrav obrok.
Najvažniji je doručak
Jedna od najčešćih grešaka je preskakanje doručka. On je važan jer, ako kasnije jedete, organizam će kasnije početi da radi, jer se on u stvari pokreće unosom hrane. Stručnjaci kažu da bi prvi obrok trebalo konzumirati jedan sat od buđenja, a potom svaki sledeći svakih četiri do šest sati, odnosno međuobrok svaka dva do dva i po sata. Uopštena je preporuka: ne treba jesti ništa četiri sata pre spavanja.
Mnogi greše kada, želeći da smršaju, uveče jedu voće. Najčešće to nije jedna jabuka, pa se brzo skupi dvesta kalorija direktnog šećera, odnosno onog koji brzo dolazi u krv i pretvara se u mast.
Tokom svakog obroka treba jesti raznovrsnu hranu, odnosno uravnoteženo unositi energiju, ali važno je znati koliko koja namirnica sadrži kalorija. Na primer, mnogi ljudi greše jer misle da mogu da pojedu veću količinu ražanog hleba budući da je zdrav ili voće.
Za početak hodanje ili bicikl
Ako želite da smršate, 80 odsto celog procesa mršavljenja obaviće ishrana, a 20 odsto vežbanje. Iako na prvi pogled to ne izgleda puno, možda je tih 20 odsto upravo ono što će prevagnuti. Međutim, nije svejedno koju smo aktivnost odabrali. Najvažnije je da ona bude ciljana, redovna i da nam se sviđa. Za početak najbolje je odabrati aerobno vežbanje, poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Da bismo trošili energiju iz masnoća, a ne iz mišića, važno je da vežbanje bude dugotrajno, najmanje dvadeset minuta u kontinuitetu.

"Jo-jo" efekat najpopularnijih dijeta
Atkinsova dijeta - Zabranjuje unos hleba, testenina, krompira i svih ugljenih hidrata jer su oni, prema tvrdnjama njenog autora, najzaslužniji za gomilanje kilograma. Ona nije dobra je ćete izgubiti vodu i mišićnu masu, dok će procenat masti u telu ostati isti ili će čak porasti. Dijeti nedostaju voće, žitarice, vlakna i vitamini, pa se povećava i rizik od osteoporoze.
Dijeta po krvnim grupama - Specifičan režim ishrane podrazumeva unos određenih vrsta namirnica koje su kompatibilne s vašom krvnom grupom. Ovaj pristup slabljenju po krvnim grupama nije naučno utemeljen. Naime, vaša krvna grupa nema nikakve veze sa sposobnošću tela da sagoreva masne naslage. U zavisnosti od vaše krvne grupe, tokom dijete vam je zabranjen unos hrane bogate antioksidantima, vitaminima i mineralima, što nikako nije dobro za zdravlje.
Dijeta sa čorbom od kupusa - Mnogi posežu za ovim režimom stroge, niskokalorične dijete. Ali ona ugrožava organizam pošto je unos kalorija ograničen na manje od hiljadu kalorija dnevno. Telo je u takvim uslovima prisiljeno da živi samo na vlaknastoj hrani i vodi, pa je stalni osećaj gladi neminovan. Tokom dijete praktično se ne unose belančevine i masti, a ograničeno je i uzimanje vitamina i minerala. Gubitak težine se očitava u gubitku vode i mišićne mase, dok se procenat masti u organizmu ne menja.

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti