Prokletstvo britanske kraljevske porodice: Nižu se bolesti i tragedije, da li je ovo razlog

Prokletstvo britanske kraljevske porodice: Nižu se bolesti i tragedije, da li je ovo razlog

Autor: | 23/02/2024

0

Prokletstvo britanske kraljevske porodice iz pretprošlog veka

Ova godina na britanskom dvoru nije počela baš najbolje. Prvo je Kejt Midlton završila u bolnici, gde je operisala abdomen, potom je kralju Čarlsu posle hirurškog zahvata dijagnostifikovan rak prostate, a onda smo čuli da novu bitku sa kancerom vodi i Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka.

Ming Yeung/Getty Images

 

Ni pre toga nisu baš cvetale ruže u vindzorskim vrtovima... Nacija još ne može da prežali odlazak voljene kraljice Elizabete, a tu su i skandali koji tresu temelje monarhije, posebno problemi koje porodici već duže vreme priređuju princ Hari i njegov stric, princ Endrju.

Pročitajte: Veliki štediša - Iznenadićete se koliko je zapravo bogatstvo kralja Čarlsa

Da li se Vindzorovima možda sveti duh princeze Dajane, koja je izgubila život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći 1997. godine? Nešto imaginarno, što smo videli u poslednjoj sezoni serije „Kruna“?

Iako ima moć i bogatstvo, kraljevsku porodicu kao da prati zla kob. Razvodi, tragedije, vanbračne afere... Šta se dešava? Hroničari i eksperti za britanski dvor često pominju prokletstvo kraljice Viktorije, moćne vladarke i prababe Elizabete II. Od toga, kažu, strahuju svi naslednici loze.

The Getty Sciencephoto/Profimedia

 

Viktorija je postala kraljica kada je imala 18 godina i vladala je naredne 63 godine. Bila je poslednji monarh iz dinastije Hanover. Cela jedna epoha nazvana je po njoj – viktorijansko doba. Rođena je u Kensingtonskoj palati u Londonu, a njena majka, princeza Viktorija od Saks-Koburga i Salfelda, bila je Nemica.

Tron je preuzela od strica, kralja Džorda IV, princa od Velsa, koji je na prestolu nasledio njenog oca Edvarda, vojvodu od Kenta. On je umro kada je Viktorija imala samo osam meseci.

Kasnije je njen ujak, belgijski kralj Leopold, zaključio da bi bila šteta da u budućnosti nema englesku podršku, pa je došao na ideju da svog nećaka Alberta zbliži s Viktorijom. I uspeo je. Iako je venčanje bilo unapred dogovoreno, ona se ludo zaljubila u svog rođaka.

Imali su devetoro dece i dobili 42 unučadi, koji su se udavali i ženili sa pripadnicima različitih evropskih kraljevskih i carskih kuća (Marija Karađorđević, ćerka rumunskog kralja, bila joj je praunuka). Zbog toga Viktoriju i danas zovu “bakom Evrope”.

Chris Jackson/Getty Images

 

Umrla je 1901, u 81. godini. Nasledio ju je najstariji sin, Edvard VII. Njegovim dolaskom na presto dinastija od Saks-Koburga i Gota zamenila je Hanovere. No, kasnije je, zbog rastućeg antinemačkog raspoloženja u jeku Prvog svetskog rata, tadašnji kralj Džordž V odlučio da promeni ime kraljevske porodice.

Tako su svi muški potomci kraljice Viktorije postali članovi novoustanovljene dinastije Vindzor, a njihove nemačke plemićke titule preko noći su zamenjene starim engleskim titulama grofova i vojvoda.

Pročitajte: Kejt nije mogla da dođe... Prvi put posle operacije princ Vilijam progovorio o supruzi

No, kako su Viktorijini naslednici postali članovi evropskih vladarskih kuća, tako je, na primer, nemački car Vilhelm II ratovao protiv svog rođaka, britanskog kralja Džordža V.

Chris Jackson/Getty Images

 

Poslednji ruski car Nikolaj II Romanov oženio se njihovom sestričinom Aleksandrom od Danske. Imali su četiri ćerke i sina. Ali, carević Aleksej, koji je trebalo da nasledi ruski tron, bolovao je od hemofilije, nasledne bolesti zgrušavanja krvi. I izgleda da je upravo to oboljenje problem...

Prvi slučaj hemofilije zabeležen je kod princa Leopolda, Viktorijinog sina. Pretpostavlja se da je do mutacije došlo kod kraljičinog oca, što je ona očigledno prenela na svoju decu, jer su isto oboljenje imale i njene dve ćerke. Brakom su hemofiliju unele i u nemačku, rusku i špansku dinastiju.

Najpoznatiji primer bila je Viktorijina unuka Aleksandra, supruga cara Nikolaja. U to vreme nije bilo leka za bolest, ali se znalo da se prenosi po ženskoj liniji. Zbog toga je carica bila potištena i nesrećna, okrenula se pravoslavlju i misticima, među kojima je bio i čuveni Raspućin

Michael Loccisano/Getty Images

 

Smatra se da je Raspućin preko Aleksandre imao određeni uticaj na imperijalnu politiku Rusije, pa je ubijen 1916. godine. No, ni porodica poslednjeg ruskog cara nije imala sreće - svi su uhapšeni tokom Oktobarske revolucije 1917. i nekoliko meseci kasnije surovo likvidirani.

Pročitajte: Retko stanje Kejt Midlton pogađa samo dva posto žena, a lek, nažalost, ne postoji

Vrlo je moguće da su neke odluke Nikolaja II Romanova bile podstaknute upravo bolešću jedinog sina, kako bi se osiguralo nasledstvo carske krune.

Nije poznato da li neko među sadašnjim pripadnicima britanske kraljevske porodice boluje od hemofilije. Ovaj poremećaj danas se leči, ali ako se ne tretira pravilno, može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje. 

Kirsty Wigglesworth - WPA Pool/Getty Images

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Chris Jackson/Getty Images

Slične Vesti