Od 1911. godine protokol je bio isti, a sada ga Čarls MENJA IZ KORENA! Ni krunisanje nije više ono što je nekad bilo

Od 1911. godine protokol je bio isti, a sada ga Čarls MENJA IZ KORENA! Ni krunisanje nije više ono što je nekad bilo

Autor: | 29/04/2023

0

Čarlsovo krunisanje pod budnim okom javnosti

je da kralj Čarls bude krunisan, a prilikom ceremonije koja će se održati naredne sedmice biće korišćen novi, posebno dizajnirani trostrani paravan, koji će kralju obezbediti „apsolutnu privatnost” tokom onog dela u kojem će Čarls biti pomazan svetim uljem.

Kralja će sveštenik u Vestminsterskoj opatiji pomazati svetim uljem blagosiljanim u Jerusalimu, po rukama, grudima i glavi, neposredno pre nego što bude krunisan, navodi Rojters, javlja Tanjug.

Pročitajte: Narod je rekao svoje, princ Vilijam srušen sa trona - Ona je zauzela njegovo mesto, Megan Markl i Kamila na dnu

Photo by Eddie Mulholland - WPA Pool/Getty Images

 

Iz Bakingemske palate je saopšteno da se čin miropomazanja smatra „privatnim trenom između suverena i Boga”, te će se u te svrhe koristiti paravan.

„Ranije je to bila nadstrešnica, koja zapravo nije pružala stvarnu privatnost, bila je više figurativna. Sada ovaj trostrani paravan pruža apsolutnu privatnost”, rekao je dizajner paravana Nik Gutfrojnd.

Bilo je spekulacija da bi Čarls mogao da dozvoli ljudima da vide pomazanje, ali kraljevska istoričarka Kejt Vilijams rekla je da bi to bilo iznenađenje. „To je tako privatan, sveti trenutak”, rekla je ona.

Palata je saopštila da je prilikom irade paravana korišćena kombinacija tradicionalnih zanatskih veština i modernih metoda, i da će imati drvene motke na čijem vrhu su bronzani orlovi sa zlatnim listićima.

Njegov centralni dizajn, koji je odabrao još nekrunisani kralj Čarls, je drvo sa imenima svih 56 zemalja Komonvelta. Navodi se da je dizajn drveta inspirisan vitražom u kraljevskoj kapeli palate Svetog Džejmsa koji je poklonjen pokojnoj kraljici Elizabeti za obeležavanje njenog Zlatnog jubileja 2002. godine.

Pročitajte: Elizabeta ga je decenijama krila - Kamila napravila izuzetak u Nemačkoj, prvi put sa njim u javnosti FOTO

Guliver Getty Images

 

Podsetimo, protokol krunisanja kraljice Elizabete uglavnom je bio zasnovan na istim protokolima po kojima je krunisan njen otac, kralj Džordž Šesti, 1937, kao i kralj Džordž Peti, 1911. godine. Međutim, podrazumeva se da je vojvoda od Norfolka, koji kao Earl Maršal koordinira krunisanje, zamoljen da pripremi jednostavniju, kraću i raznovrsniju ceremoniju koja odražava modernu Britaniju.

Mediji prenose da su planovi za Čarlsovo krunisanje sadržani u nacrtu pod nazivom „Operacija zlatna kugla“. Prema izvoru iz palate, kralj je zahtevao da se izbaci veći deo rituala u znak priznanja da se svet u poslednjih 70 godina promenio.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti