Veliki štediša: Iznenadićete se koliko je zapravo bogatstvo kralja Čarlsa

Veliki štediša: Iznenadićete se koliko je zapravo bogatstvo kralja Čarlsa

Autor: | 10/02/2024

0

Bogatstvo kralja Čarlsa

Kada se kraljica Elizabeta odjavila sa ovog sveta, za sobom je ostavila privatno bogatstvo od 430 miliona evra. Mnogi su se iznenadili, ubeđeni da je raspolagala milijardama.

Iako je više od sedam decenija bila na tronu, njen sin Čarls, koji je tek nedavno postao kralj, raspolaže skoro dvostruko većom imovinom. Da li je to zbog njegove poznate štedljivosti, nasledstva ili pak pametnih ulaganja? Ima svega.

Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images

 

Gardijan je prošle godine došao do drugog, drastično drugačijeg podatka – da je reč o sumi od oko dve milijarde evra.

To nisu samo privatna imanja, već i luksuzni automobili, skupoceni nakit, investicije, rasni konji, vredna umetnička dela, državni pokloni, zemljišta.

Pročitajte: Britanija ništa ne prepušta slučaju - Sahrana kralja Čarlsa isplanirana do detalja

Bakingemska palata odbila je da javnosti i medijima da na uvid podatke, jer se smatra da oni treba da ostanu u domenu privatnog.

Arthur Edwards - WPA Pool/Getty Images

 

Kralj Čarls poseduje i brojne palate i rezidencije, ali većina nije njegova, već pripadaju britanskoj kruni. Međutim, od majke je nasledio dva vredna imanja.

Jedno je Balmoral, koji je Albert, suprug kraljice Viktorije, kupio 1852. godine i predstavlja porodično utočište Vindzorovih više od 150 godina.

Pročitajte: Potresan susret oca i sina - Princ Hari stigao u London, prve fotografije teško bolesnog Čarlsa

U tom škotskom zamku porodica je primila vest o pogibiji princeze Dajane 1997, a u Balmoralu je preminula i kraljica Elizabeta u septembru 2022. godine. Osim rezidencijalnog dela, tu je i više od 20.000 hektara zemlje. Sve je procenjeno na 210 miliona funti.

Andrew Milligan - WPA Pool/Getty Images

 

Još vrednije je imanje Sandringem u Norfoku, koje je Viktorija kupila 1862. za svog sina Džordža V. Vrednost celog poseda iznosi oko 250 miliona funti.

Čarls ima i solidnu zaradu od komercijalnih nekretnina za iznajmljivanje i turizma u ovim i drugim oblastima Engleske. Visoki godišnji prihodi ubiru se i od vojvodstava Kornvol i Lankaster.

Deo bogatstva stekao je i zahvaljujući proizvodnji organske hrane, a uspeo je i dosta da uštedi jer, kao veliki zaštitnik prirodne sredine, koristi ekološke izvore energije i biogoriva.

Chris Jackson/Getty Images

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Samir Hussein - Pool/Getty Images