Ekskluzivno: Šta se krije iza zidina Belog dvora (foto)

Ekskluzivno: Šta se krije iza zidina Belog dvora (foto)

Autor: | 18/04/2021

0

Beli dvor, veličanstveno zdanje u elitnom delu Beograda prava je riznica umetničkih dela neprocenjive vrednosti. Temelji kompleksa na Dedinju, rezidencije dinastije Karađorđević, udareni su 1924. godine po nalogu kralja Aleksandra I, a po uzoru na tadašnja kraljevska imanja u Evropi u projekat izgradnje bili su uključeni i veličanstveni vrtovi, koji kriju bisere srpske i jugoslovenske savremene umetnosti. Među njima je čak sedam dela čuvenog vajara Ivana Meštrovića, skulptura “Kupačica” Frana Kršinića, impozantne kolonade stubova, dvorska kapela posvećena apostolu Andreju Prvozvanom, zaštitniku i krsnoj slavi kraljevskog doma, i prelepi parkovi. O tome su nam više pričali princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga, princeza Katarina.

Pročitajte: Princeza Jelisaveta Karađorđević proslavila 85. rođendan, posle njenih reči zastaćete i zapitati se samo jedno

Luka Šarac

 

Kako biste nekome ko nije upoznat sa našom istorijom u najvažnijim crtama predstavili dvorski kompleks na Dedinju?

Prestolonaslednik Aleksandar: Dvorski kompleks je jedinstveni spomenik kulture, tačka istorijskih raskršća i mesto gde možete da vidite ogroman broj istaknutih umetničkih dela. Značaj koji ima u arhitektonskom pogledu posebna je priča.

Kada, po povratku sa puta, kažete: „Idem kući“, šta vam je prva asocijacija?

Prestolonaslednik Aleksandar: Moja domovina, mesto kojem pripadam.

Princeza Katarina: Prvo pomislim na šetnju kraljevskim vrtom, na naš dom, mesto koje mi uvek nedostaje gde god da se nalazim.

Pročitajte: Princeza u sedlu - najveća strast Ljubice Karađorđević

Luka Šarac

 

Živeti okružen umetničkim delima i nameštajem od istorijskog značaja svakako ima svoju čar, ali ne ostavlja mnogo mogućnosti za promene. Verovatno nekad poželite da unesete neku novinu, dodate određeni komad nameštaja ili sitnicu...

Princeza Katarina: Živeti na dvoru znači živeti okružen istorijom i neprocenjivim uspomenama. U takvom okruženju moj suprug i ja nemamo želju da bilo šta menjamo, štaviše, trudimo se da sve sačuvamo od zuba vremena kako bi uspomene ostale autentične.

Koji je vaš omiljeni kutak u dvoru, u kojem rado boravite?

Prestolonaslednik Aleksandar: Rizikujem da moj odgovor bude kliše, ali svaka prostorija na dvoru mi je omiljena jer je ispunjena uspomena i u svakoj rado provodim vreme, bilo da je to Kraljevska kancelarija, biblioteka, Plavi salon, trpezarija...

Princeza Katarina: Čitanje na verandi predstavlja mi istinsko uživanje.

Luka Šarac

 

 

Imate li omiljeno mesto u vrtu?

Prestolonaslednik Aleksandar: Supruga i ja volimo da provodimo vreme pored drveta magnolije, iza Kraljevske kapele. Taj deo vrta izgleda prelepo zbog ružičaste boje cvetova, a sa klupe na kojoj sedimo pruža se najlepši pogled na zalazak sunca.

Da li princeza gaji cveće?

Princeza Katarina: U vrtu imamo brojne vrste cveća, a meni su omiljene ruže, bele, roze, tamnocrvene. Volim i da u kući imam sveže cveće koje ujutru naberem.

Luka Šarac

 

Koliko često se vaša brojna porodica okupi na istom mestu u isto vreme?

Prestolonaslednik Aleksandar: Nažalost, ne okupljamo se „u punom broju“ onoliko često koliko bismo voleli, ali nastojimo da bar u vreme praznika i rođendana budemo svi zajedno. Tada uživamo u zajedničkom ručku, šetnji vrtom, a često priredimo i filmski maraton jer smo porodično svi ljubitelji „sedme umetnosti“.

Čuli smo da princeza u slobodno vreme voli da se posveti kuvanju.

Princeza Katarina: Dobro ste čuli. Zaista uživam u kuvanju, u kreiranju novih jela. Volim našu nacionalnu hranu, ali i grčka jela koja me podsećaju na kuhinju moje majke i na detinjstvo. Često jedemo ribu, testenine, kao i mnogo povrća.

Pročitajte: Felon i Đorđe Karađorđević - Oštro oko i puno srce

Luka Šarac

 

Ko je zadužen za prvu jutarnju kafu?

Prestolonaslednik Aleksandar: Moja supruga pravi najbolju kafu i to je njeno „zaduženje“ svakog jutra. Pijemo ili našu domaću kafu ili predivan espreso „Bean and Leaf“ iz pržionice naše ćerke Alison.

Imate li vremena da se u večernjim satima opustite uz televizijski program?

Prestolonaslednik Aleksandar: Moram da priznam da najčešće gledam vesti, što i nije tako opuštajuće.

Princeza Katarina: Nemam mnogo vremena za televiziju, mada volim da pogledam dobar film ili emisiju o kuvanju.

Luka Šarac

 

Da li prinčevi i princeze žive bezbrižno kao što smo čitali u bajkama ili ih muče i neki svakodnevni problemi?

Prestolonaslednik Aleksandar: Nažalost, takav život je samo u bajkama. Uobičajeni tekući problemi su prisutni i kod nas, kao kod svih ljudi. Kraljevski kompleks zahteva mnogo održavanja i popravki.

Princeza Katarina: Imamo tu privilegiju da živimo u Kraljevskom dvoru, ali ne razlikujemo se mnogo od drugih građana jer imao iste svakodnevne obaveze.

U čemu je tajna dugovečnog i skladnog braka kao što je vaš?

Prestolonaslednik Aleksandar: Ljubav i razumevanje su temelj svega.

Princeza Katarina: Važno je imati mnogo ljubavi i poštovanja, biti iskren, i ne uzimati onog drugog „zdravo za gotovo“.

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović hellomagazin

Pročitajte još