Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević za "Hello!": U teškim vremenima želeli smo da pomognemo svom narodu

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević za "Hello!": U teškim vremenima želeli smo da pomognemo svom narodu

Autor: | 23/09/2020

0

Šestog septembra, na dan kada je pre 97 godina rođen njegov otac, kralj Petar II, princ Aleksandar Karađorđević je, u pratnji princeze Katarine, posetio očev grob u porodičnom mauzoleju crkve „Sveti Đorđe“ na Oplencu. To je, ujedno, bio njihov prvi izlazak u javnost od početka pandemije virusa korona u Srbiji. U ekskluzivnom razgovoru za “HELLO!” otkrili su kako su proveli prethodne mesece, pričali su nam i o planovima, a pre svega o tome kako neguju sećanje na kralja Petra II, čiji su dolazak na svet te 1923. godine oglasili topovi. Prvog sina kralja Aleksandra i kraljice Marije krstio je patrijarh Dimitrije, a kum mu je bio britanski kralj Džordž.

Na pitanje šta bi mlade generacije trebalo da znaju o kralju Petru II, njegov jedini sin iz braka sa princezom Aleksandrom od Grčke i Danske poručuje:

‒ Svi bi trebalo da znaju da je postao kralj sa 11 godina, kao i da nikada nije abdicirao. Kada mu je bilo 17 godina, usled nemačke invazije morao je da napusti otadžbinu i ostatak života provede u izgnanstvu. Tokom Drugog svetskog rata sretao se sa liderima savezničkih zemalja kako bi se borio za svoj narod i prikupljao pomoć. Zbog političkih igara posle rata nije mogao da se vrati u svoju zemlju, za kojom je čeznuo. Često mi je govorio: “Sine, ne ostavljaj me u stranoj zemlji, vodi me kući, čak i mrtvog.” Srećan sam što mu je ispunjena poslednja želja, pa od 2013. u miru počiva na Oplencu sa ostalim članovima porodice.

Pročitajte: Princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina - Staza ljubavi i jedinstva ka zajedničkim ciljevima

 

Iako su se od početka pandemije pridržavali saveta nadležnih, provodeći vreme u samoizolaciji na dvoru, nisu pravili predah u humanitarnim aktivnostima po kojima je Fondacija princeze Katarine odavno poznata.

‒ Danonoćno smo se trudili da pomognemo koliko god smo mogli u ovim nemirnim vremenima. Našim herojima, lekarima i drugim zdravstvenim radnicima, bila je potrebna pomoć u borbi protiv korone. Moja fondacija odmah je odgovorila na njihove zahteve i organizovala prikupljanje i isporuku donacija vrednih više od 700.000 evra. Oni su rizikovali život da bi spasili naše, tako da moramo biti tu za njih ‒ poručuje princeza.

Ceo intervju pročitajte u novom broju magazina "Hello!" koji je u prodaji od 18. septembra

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Luka Šarac

Pročitajte još

Najnovije vesti