SVETSKI EKSKLUZIV: Samo u magazinu Hello! u broju od 14. jula zvanične fotografije sa svadbe Novaka i Jelene!

SVETSKI EKSKLUZIV: Samo u magazinu Hello! u broju od 14. jula zvanične fotografije sa svadbe Novaka i Jelene!

Autor: | 13/07/2014

0

SVETSKI EKSKLUZIV: Samo u magazinu Hello! u broju od 14. jula zvanične fotografije sa svadbe Novaka i Jelene! Hello! ima globalnu ekskluzivu za svadbu decenije!

Ovih dana sve oči uprte su u Novaka Đokovića.

Pored toga što je nedelju po drugi put u karijeri podigao pobednički pehar u Vimbldonu i ponovo zauzeo prvo mesto na ATP listi, slavni teniser priprema se za još jedan značajan dan u svom životu. Svojoj verenici i budućoj majki njegovog deteta Jeleni Ristić, Novak će se ovog vikenda zavetovati na večnu ljubav.

Devet godina duga veza Novaka i Jelene mnogima je dokaz da ljubav pobeđuje sve prepreke. Upoznali su se 2005. godine u Beogradu, kada je on imao 18, a ona 19 godina. Njegovo ime tada još uvek nije bilo zapisano u teniskoj istoriji, a veliki turniri koje danas osvaja bili su samo san.

- Ona je predivna, fantastična devojka koja je luda za mnom. Zajedno smo već nekoliko godina. Veoma je pametna, pametnija od mene. Ona mi pruža podršku i pomaže mi da budem bolja osoba. To mi se dopada - rekao je Đoković u jednom intervjuu 2008. godine.

Novak je kasnije otkrio da ga je Jelena osvojila svojim osmehom i iskrenošću, ističući zadovoljstvo koje oseća što su se upoznali pre nego što se proslavio, jer mu to saznanje garantuje da je njena ljubav bezuslovna.

To potvrđuje i činjenica da je Jelena ostala uz njega tokom njegovih najvećih uspeha, ali i padova. Njena podrška sa tribina nije izostala čak i kada ishod meča nije išao u njegovu korist. Kako se Novakova karijera kretala uzlaznom putanjom, tako su i svetski mediji sve više pažnje obraćali na lepoticu koja ga je pratila na turnirima. Bez obzira na to što je javnost pratila svaki njen pokret i što je njen lik sve češće krasio naslovne strane, ona je zadržala svoju skromnost i staložen temperament, te svoju popularnost iskoristila u humanitarne svrhe, kao direktorka fondacije "Novak Đoković".

Veliko srce Novaka i Jelene

- Humanitarni rad je vrlo ozbiljan i kompleksan posao, veoma često i rizičan, zbog čega se ljudi ustručavaju da osnuju svoje fondacije. Ovo je timski posao, jer jedino zajedničkim udruženim snagama možemo neke stvati istinski i trajno promeniti. Moja uloga jeste da budem vođa i pokretač velikog tima požrtvovanih i posvećenih ljudi. Svi zajedno ovaj posao radimo strastveno, uz puno zalaganja.

Ovim rečima je Jelena Ristić opisala svoj posao u nedavnom intervjuu za magazin “Lepota & Zdravlje”, trudeći se da na pravi način demistifikuje humanitarni rad, na koji se u našoj zemlji neretko gleda sa potcenjivanjem. Ipak, shodno svojoj skromnosti, Jelena nikad sebe nije stavljala u prvi plan i gotovo se u svakom javnom nastupu trudila da naglasi koliki je Novakov značaj za rad humanitarne fondacije koja nosi njegovo ime.

- Moji saradnici ističu da sam timski igrač. Cenim tuđe mišljenje, ne pitam ljude šta misle reda radi. Strpljiva sam i pažljiva u komunikaciji, a volim i takve saradnike. Nije poenta da uložimo negde novac i da nakon prestanka našeg finansiranja on zamre jer se zajednica nije uključila niti verovala u njegovu važnost. Pored toga što prikupljamo novac po inostranstvu, kroz razne aktivnosti i humanitarne večere, Novak donira i svoj novac – na taj način finansiramo i budžet za projekte – objašnjava buduća životna saputnica Novaka Đokovića.

Sve projekte i načine na koji je humanitarna fondacija “Novak Đoković” pomogla ugroženom stanovništvu, pre svega deci, nije lako nabrojati i njihov broj svakodnevno ubrzano raste, a jedan od poslednjih doprinosa je i pomoć područjima ugroženim strašnim poplavama u maju ove godine. Fondacija je za stanovništvo uništenih oblasti prikupila preko 1.500.000 dolara, namenjenih pre svega za obnovu vrtića i škola, a novac je, u saradnji sa Unicefom, upućen i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, takođe pogođenim ovom strašnom katastrofom.

Zajedno u dobru i u zlu

Da je njihova ljubav jača od svih udaraca sudbine i prepreka koje im život nameće, Novak i Jelena dokazali u nekoliko nesumnjivo teških životnih situacija u kojima se našao svetski teniser br. 1.

U aprilu 2012. godine Novakov deda Vladimir preminuo je na VMA u 83. godini. Najbolji teniser sveta tužnu vest tada je saznao Monte Karlu, na treningu pred meč koji je trebalo da igra. Novak je bio veoma vezan za dedu i u njegovoj kući na Banjici je proveo veći deo detinjstva. Izvor sa lica mesta tada je izvestio da je smrt dede podneo veoma teško, te da nije krio suze na treningu.

Krajem iste godine, Novakov otac i velika podrška tokom cele karijere, Srđan Đoković, iznenada se teško razboleo i završio u bolničkoj postelji. Novak je tog oktobra čak nakratko prekinuo pripreme za masters u Parizu i došao u Beograd kako bi posetio bolesnog oca. Naravno, nije zanemario ni ostale pacijente neuorološkog odeljenja Kliničkog centra, te se danima prepričavalo kako je redom obilazio sobe i razgovarao sa bolesnicima, pružajući im neophodnu podršku i želeći im što brži oporavak. Đoković je tek pola godine kasnije progovorio o očevom zdravstvenom stanju, izjavivši za USA Today da je bio na samrti.

- Poslednjih šest meseci bilo mu je teško, kao i celoj porodici. Ali, uspeo je da pregura, uz pomoć najbližih i sada je postao veoma jaka osoba. Mislim da su njegova želja za životom i činjenica da je proveo vreme sa porodicom presudile da pobedi bolest - rekao je Đoković.

Međutim, već za nekoliko meseci, Novaka je sačekao novi životni udarac, kada je u junu 2013. ostao bez svog prvog trenera, čuvene Jelene Genčić, koja je iznenada preminula u Beogradu. Đoković se nije libio da često ističe kako ga je svemu što zna o tenisu naučila upravo Genčićeva, a od nje se oprostio dirljivim pismom.

- Draga moja Jelena, beskrajno sam tužan jer se danas opraštam od tebe. U životu si me pripremala za mnoge situacije, za pobede, za trijumfe, za naše trofeje, ali za naš rastanak potpuno sam nespreman. Opraštam se od tebe beskrajno tužan što ne mogu da te ispratim. Znam da bi se ljutila da odustanem i umanjim šansu da ispunim i ovu poslednju nasu želju, da osvojim Rolan Garos - naveo je Đoković u pismu i pokazao da je ovaj gubitak za njega zaista bio potresan, izgubivši na Otvorenom prvenstvu Francuske u polufinalu od Rafaela Nadala.

Porodica kao stub uspeha

Da je važnu ulogu u karijeri i uspesima odigrala njegova porodica, Novak Đoković oduvek je s ponosom isticao u svojim intervjuima. Uz nesebičnu pomoć oca Srđana i majke Dijane, naš najbolji teniser kao dečak prvi put je uzeo reket u ruke i počeo da beleži pobede na terenima. U jednom intervjuu koji je dao za francuski list "L' Eqipue" Novak je ispričao da se njegova porodica mnogo žrtvovala kako bi on mogao da se bavi tenisom. Neprestana putovanja, skupa oprema i drugi troškovi bili su veliko opterećenje za ionako tešku finansijsku situaciju, ali sav trud i odricanja višestruko su se isplatila. Srđan Đoković je jednom prilikom istakao da je vera u sinov talenat odagnala sve sumnje u njegov uspeh.

- Odlučili smo da rizikujemo i krenuli smo bez rezerve, punog srca. Seli smo s njim za sto kad je imao 10 godina i pitali ga - šta ti hoćeš da budeš? Rekao je da želi da postane prvak sveta u tenisu, u čemu smo ga apsolutno podržali i od tada sam se posebno posvetio njegovoj karijeri. I kao mali je imao svoj stav, bio je neverovatan, kao što je i danas. Njegov odnos prema rivalima, starijima, mlađima, poznatima i nepoznatima nikad se neće promeniti, biće takav do kraja života – rekao je Novakov otac i dodao da je zbog toga bio spreman i da se odluči za drastične korake.

- Bila je vrlo teška situacija u zemlji, sankcije, bombardovanje. Bilo je pojedinaca koji su mogli da pomognu, ali nisu videli ono što ceo svet jeste. Nikad u istoriji evropskog juniorskog tenisa nije se desilo da jedan igrač poveže titule u svim uzrastima sa 14, 16 i 18 godina. Bilo mi je strašno teško. Iako smo imali posao koji nam je donosio novac, njegovi troškovi su bili veći. Snalazili smo se na razne načine, pre svega, pozajmljivali smo novac od zelenaša. Naplaćivali su mi i do 15 odsto kamate na mesečnom nivou.

I pored toga što je postao slavan, Novak više voli da slobodno vreme provodi sa u toplini svog porodičnog doma nego na ekskluzivnim događajima i luksuznim zabavama. Uz oca i majku, veliku podršku mu pružaju i četiri godine mlađi brat Marko i osam godina mlađi Đorđe, koji ga često bodre sa tribina. Novak je sada spreman da zasnuje svoju porodicu sa budućom suprugom Jelenom, koja će mu ove godine podariti i sina.

Preko trnja do zvezda

- Nisam osećala potrebu da "iskačem" iz okvira moje uloge, a to je da sam Novakova devojka. Ni sada je ne osećam jer stvarno uživam u životu i nemam potrebu da vičem na sva zvona, iako sam presrećna. Ja koristim priliku da pomognem nekom drugom - rekla je Jelena, koja je i direktorka fonadacije “Novak Đoković”, gostujući u emisiji “TV lica” koja se emituje na RTS-u.

Jelena je istakla kako joj je porodica pružila dosta toga, kao i oslonac i “krila da poleti visoko”, zbog čega im je neizmerno zahvalna. Kada je bila mala od Deda Mraza je želela samo jedno:

- Petice. Bila sam veliki štreber. Od malih nogu smo u porodici pričali o tome da odemo u inostranstvo da studiramo. A to je značilo da moramo da budemo najbolji u školi i da doprinesemo nekom stipendijom, jer roditelji sami to ne bi mogli da nam omoguće - iskreno priča Jelena koja se prisetila i devedesetih kada su joj u Beogradu, na ulici “skinuli” patike:
- Bosa sam se vratila kući. Moja tadašnja simpatija me je na krkačama nosila, da se ne isprljam. To je bilo na Dorćolu, gde sam na bazenu "25. maj" provodila letnji raspust - prisetila se Jelena ružnih devedesetih.

Uporedo sa njenim školskim uspesima, Novak Đoković je beležio uspehe na teniskom terenu.

- Sa Novakom sam napravila balans u vezi. On je iz nedelje u nedelju napredovao u svojoj karijeri, dok se studiranje odužilo - tu je jedan ispit, drugi, nikad kraja. Zbog toga smo mi od svakog mog ispitnog roka pravili "Grend slem". Uvek smo poštovali jedno drugo i nismo jedno drugom ugrožavali ambicije - osvrnula se Jelena na njihove uspehe.

U početku je, za njih dvoje, problem razdvojenosti bio gotovo pa nepremostiv.

- Kako smo se viđali, to je bila naučna fantastika. Ja sam studentkinja koja je finansijski jedva otišla u inostranstvo, a on je bio teniser koji isto tako nije imao para da finansira skup put. Avioni su za nas bili svemirske letelice, mi to nismo mogli da dostignemo. Dovijali smo se kako bismo se viđali, kako bi naša veza uspela. Ali on je čak dolazio i na moj ispit, sedeo bi u poslednjem redu dok sam ja bila napred, što mu je profesor dozvoljavao. On tada, naravno, nije bio poznat. Uvek mi je pružao podršku, kao i ja njemu na turnirima - ispričala je Jelena.

Posle studija, ona se zaposlila, pa su počeli da žive zajedno.

- Posle tri godine zabavljanja, došli smo do prekretnice i odlučili da počnemo da živimo zajedno. Međutim, u Monaku je mnogo teško naći posao. Ja sam se, igrom slučaja, zaposlila u jednoj naftnoj kompaniji. Radila sam tamo godinu dana i to je bila “nemoguća misija” za našu vezu. U jednom trenutku Novak mi je rekao: “Ljubavi, ne može ovako”. Zato smo tražili neko drugo rešenje - rekla je Jelena i dodala da život pored jednog tako uspešnog i ostvarenog sportiste, kao što je Novak iziskuje i mnogo odricanja.

Sudbonosno "da" Novaka i Jelene

Vesti o jučerašnjem venčanju Novaka Đokovića i Jelene Ristić preneli su svi svetski mediji. Prvi teniser sveta i njegova izabranica devet godina dugu vezu krunisali su brakom na crnogorskom ostrvu Sveti Stefan. Sudbonosno "da" izgovorili su pod mermernom kupolom, koja je napravljena specijalno za ovu priliku, pred svojim porodicama i najbližim prijateljima.

Među zvanicama, kojih je bilo oko 140, bili su ruska teniserka Marija Šarapova, Đokovićev trener Boris Beker sa suprugom, kao i Novakove kolege iz teniske reprezentacije Srbije Viktor Troicki, Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević sa svojim partnerkama.

Mlada je odlučila da uzme prezime svog supruga, pa će se od sada predstavljati kao Jelena Đoković. Aktuelni šampion Vimbldona za kuma je izabrao svog druga iz detinjstva, fudbalera Nevena Markovića, dok Jelenina kuma nije poznata javnosti. Jake mere bezbednosti preduzete su kako bi se osigurala privatnost mladenaca i njihovih gostiju.

- Novak i ja smo stari drugari, tokom detinjstva smo svaki dan igrali fudbal, takoreći visili na terenu. Rastali smo se kada je on otišao na akademiju kod Nikole Pilića, ali prijateljstvo i dalje traje - nedavno je rekao Neven, koji je na svadbu pozvan sa devojkom, manekenkom Aleksandrom Tanasković, prenosi “Blic”.

Predivnu ceremoniju nije moglo da pokvari ni lose vreme, praćeno kišom i grmljavinom. U trenutku kada su mladenci čitali zavete, zagrmelo je, na šta je Novak šaljivo prokomentarisao: "Eto i Bog odobrava", saznaje portal Kurira.

Nakon romantičnog građanskog venčanja, par će se venčati i u crkvi 12. maja, po okončanju letnjeg posta.


Autor i foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti