Danijela Pantić: Putešestvije po Indokini

Danijela Pantić: Putešestvije po Indokini

Autor: | 30/12/2011

0

Šarmantna voditeljka popularnog kviza „Slagalica“, koji se emituje na „Radio-televiziji Srbije“, skoro mesec dana je putovala i tom prilikom obišla Vijetnam, Kambodžu i Tajland. U Beograd se vratila puna divnih utisaka, jedino što je lepoj plavuši predstavljalo problem je navikavanje na visoke temperature i veliku vlažnost vazduha.
- Sletela sam prvo u Ho Ši Min i bilo mi je teško zbog izuzetno velike vlažnosti, ali posle nekoliko dana sam se navikla. Odmah sam kupila nešto od garderobe kako bi adekvatno bila obučena za toliku vrućinu i prilično gust raposred dnevnih aktivnosti - na početku razgovora kaže televizijsko lice i magistar nauka u oblasti teorije umetnositi i medija.
- Vijentamci su prilično rezervisani prema strancima, jer sve belce poistovećuju sa Amerikancima sa kojima su godinama ratovali i koji su potpuno uništili ovu siromašnu zemlju. Sajgon je danas moderan grad sa mnogo stranih predstavništava i tri miliona motora. Za evropske standarde, ulice i restorani su prilično prljavi, hrana se, u raznim stanjima, živa, sirova, kuvana, presovana, pržena, prodaje svuda po ulicama i pijacama i ti mirisi se nikako ne mogu izbeći. Saobraćaj je veoma haotičan, jer oni voze i levom i desnom stranom, po potrebi. Posetila sam Gouči tunele u selu u kom se krilo osamnaest hiljada Vijetnamaca i koji su na dubini od tri, šest i devet metara ispod zemlje živeli, spavali, kuvali hranu i ratovali tokom višegodišnjeg sukoba sa Amerikancima. Posetila sam još dva manja grada, Kan to i Čau dok, videla plutajuću pijacu i nekoliko manjih ostrva na kojima još funkcioniše tradicionalna proizvodnja hrane od voća i povrća koje raste na tim ostrvima.
Kambodža, Pnom Pen, a posebno Sijam Rep i Angor Vat su me oduševili i žao mi je što nisam mogla duže da ostanem. Sijam Rep, blizu Angor Vata, kompleks je hramova sagrađenih u doba Kmerskog carstva. Ljudi si srdačni prema turistima. S obzirom na to da sam vegetarijanac i da volim ljutu i začinjenu hranu, uživila sam u njihovim specijalitetima, supama, raznim egzotičnim jelima sa mnogoraznovrsnog povrća i začina karakterističnog samo za to podneblje. Ipak, najviše su mi prijali sveže ceđeni sokovi, ali i sveže očišćeno voće, kojeg ovde ima u izobilju. Jedno veče smo nas nekoliko iz grupe otišli na privatnu žurku direktora „Svetske banke“ u Pnom Penu, koju je organizovao mladić iz Sarajeva, koji već nekoliko godina radi na otkrivanju zločina crvenih Kmera u Kambodži. Naravno, posetili smo i dosta njihovih klubova, restorana, diskoteka
- kaže Danijela koja je kraj putovanja „začinila“ boravkom na tajladskom ostrvu Puket, čuvenom po scenama iz filma „Plaža“, sa glumcem Leonardom Dikapriom.
- Najpre sam bila u Bangkoku, a potom sam išla na sever Tajlanda u Čang Maj, kao i u sela na planinama u kojima žive porodice izbegle sa Tibeta. Poslednjih sedam dana provela sam odmarajući se na Puketu, uživajući na predivnim, prostranim plažama - završava Danijela koja je na avanturističko putovanje u Indokinu krenula sa većom grupom turista koju je upoznala  tokom putovanja.
- Imala sam dosta sreće, jer su grupu činili uglavnom mladi ljubitelji putovanja iz bivših jugoslovenskih republika - Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i lepo smo se družili.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin