Boje koje smo uneli u dom puno govore o nama

Boje koje smo uneli u dom puno govore o nama

27/01/2015

0

Mnoga naučna istraživanja potvrdila su teoriju o snažnom utcaju boja na naše raspoloženje, ponašanje, misli, osećaje i životnu motivaciju. Odabir boja u domu i poslovnom prostoru je izuzetno bitan, ali istovremeno i izrazito individualan. Svako doživljava boje na drugačiji način. Pravilno odabrane boje nas mogu motivisati, inspirisatii ili odmoriti, zato obratite pažnju na to kako se uz određenu boju osećate i kako ju doživljavate. Boje koje smo (svesno ili nasvesno) uneli u svoj prostor često puno govore o nama.

Feng shui veliki značaj pridaje pravilnom odabiru boja. Ne postoje dobre i loše, jedino povoljne ili nepovoljne boje za određeno područje doma. Pri odabiru boja osnovni vodič nam je teorija pet elemenata. Osim same nijanse, važan je i intenzitet. U prostorije sa većom dinamikom (poput dnevnog boravka ili kuhinje) unose se intenzivne, dok se u prostorijama za odmor (poput spavaće sobe) koriste blaže nijanse. Ovo pravilo se bazira na teoriji yina i yanga. Ne preporučuje se korištenje jarkih boja za velike površine (zidovi, veliki tepisi i presvlake). Takve boje se uglavnom unose u prostor putem manjih komada namještaja, dekora i ukrasnih predmeta. Prilikom odabira boje, njezinog intenziteta i karakteristika obratite pažnju na svoju unutrašnju reakciju na određenu boju. Važno je postići harmoniju u prostoru i uskladiti uređenje s vlastitim ukusom.

Bela

Bela je dobra podloga koja pomaže isticanju drugih boja i predmeta. U Kini je to boja žalosti, ali isto tako i simbol čistoće. Svetlo bela je povoljna za predsoblja. Kod prostorija u kojima se duže boravi preporučuje se nijansirana bela (krem, prljavo-bela, bež, sedefasto bela i sl.). Povoljna je za kuhinje.

Crna

Crna, ako se pravilno koristi, može stvoriti impresivnu atmosferu ili kvalitetnu pozadinu za druge boje. U suprotnom može delovati depresivno. Preporučuje se umjereno korištenje. Nije povoljna za dečije sobe, kupatila i prostorije za oporavak od bolesti.

Siva

Siva je boja kompromisa i ravnoteže, ali isto tako može delovati depresivno. Potrebno je održavati sive premaze svežim kako ne bi dovela do malodušnosti. Često stvara službenu, formalnu atmosferu. Nije povoljna za kuhinje, dok u radnoj sobi i prostoru za učenje ima pozitivan uticaj.

Plava

Plava smanjuje stres i napetost, potstiče mudrost i introspekciju, pa se koristi u spavaćim sobama i u prostorijama u kojima se ljudi često svađaju. Takođe simbolizuje pouzdanost i trajnost. Ne preporučuje se velika količina plave boje u dnevnom boravku i kuhinji.

Ljubičasta

Ljubičasta se povezuje sa introspekcijom i meditacijom i poštenjem. Tamnija nijansa je povoljna za spavaće sobe i prostorije za odmor, dok se svetlija ljubičasta (u kojoj ima dosta crvene) koristi za poticanje dinamike.

Crvena

Crvena je snažna, potsticajna boja koja se koristi za povećanje aktivnosti. Ako se osećate iscrpljeno i nedostaje vam energije, unesite u svoj dom crvenu boju – biće dovoljan par crvenih sveća, dekorativni jastučić ili neki drugi ukrasni predmet. S crvenom treba pažljivo postupati i ne sme se unositi u velikim količinama kako ne bi izazvala razdražljivost i hiperaktivnost. Ne preporučuje se u radnoj i spavaćoj sobi (osim u ponekom detalju radi povećanja strasti).

Narančasta

Narančasta se povezuje sa zdravljem, vitalnošću, entuzijazmom i optimizmom. Može se koristiti u sumornim prostorijama i onim okrenutim prema severu. Povoljno djeluje na potsticanje komunikacije. Ne preporučuje se za spavaće i radne sobe, dok je povoljna za trpezarije i dnevni boravak.

Roza

Roza je smirujuća nijansa crvene, izuzetno ženstvena boja. Pojačava romantiku i dečiju razigranost, stoga je povoljna za spavaće i dečije sobe.

Žuta

Žuta je izuzetno stimulišuća, a povezuje se s intelektom, dugovečnošću i dobrim raspoloženjem. Simbolizuje energiju Sunca. Dobra je za stimulaciju komunikacije, mentalnu energiju i jasnoću misli. Povoljna je za sve obiteljske i dnevne prostorije. Žarka nijansa žute je presnažna za spavaće sobe.

Zelena

Zelena stvara osećaje harmonije i mira. To je smirujuća boja koja se nalazi između toplog i hladnog dela spektra. Povoljna je za radne i spavaće sobe i u svetlim nijansama za kuhinje, a ne preporučuje se za prostorije u kojima je poželjna velika dinamika. Svetli tonovi simboliziraju rast, dok tamniji tonovi u velikim količinama mogu delovati preterano smirujuće.

Smeđa

Smeđa ima stabilizirajući efekt, ali previše tamno smeđe može delovati sumorno. Nije povoljna za starije ljude budući da se povezuje s jeseni. Prikladna je za radne sobe.

Izvor: kreativandom.com

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti