Žitarice, industrijski hleb, gotova jela, sladoled... Ove namirnice povećavaju rizik od kancera

Žitarice, industrijski hleb, gotova jela, sladoled... Ove namirnice povećavaju rizik od kancera

Autor: | 09/03/2023

0

Hrana i rak

Prema poslednjim istraživanjima, žene koje konzumiraju ultraprerađenu hranu imaju 30% veće šanse da umru od raka jajnika, a 16% od raka dojke. Koje namirnice povećavaju rizik od dobijanja kancera?

Shutterstock

 

Naučnici su godinama sugerisali da se rizik od raka povećava ako prečesto jedete ultraobrađenu hranu. Tim istraživača sa Imperijal koledža u Londonu sproveo je opsežno istraživanje na ovu temu i dobio poražavajuće rezultate.

Prema njihovoj studiji, objavljenoj 31. januara 2023. u časopisu eClinical Medicine, ako je vaša ishrana zasnovana na bezalkoholnim pićima, industrijskom hlebu, gotovim jelima ili žitaricama, značajno povećavate rizik od razvoja raka. Kod žena koje se ovako hrane povećane su šanse za umiranje od raka jajnika za 30% i od raka dojke za 16%, prenosi marieclaire.rs.

− Ova studija doprinosi rastućim dokazima da ultraobrađena hrana negativno utiče na naše zdravlje, uključujući rizik od dobijanja raka – tvrdi vodeći autor ove studije dr Ester Vamos iz Škole za javno zdravlje pri Imperijal koledžu u Londonu.

Pročitajte: Kuvarica kojoj Novak Đoković bezuslovno veruje otkriva - Ovo je najveća zabluda o ishrani bez glutena

Shutterstock

 

Veza između prerađene hrane i kancera

Pomenuta studija rezultat je desetogodišnjeg analiziranja zdravstvenih kartona 200.000 Britanaca iz UKBiobanke. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC), Univerzitetom u Sao Paulu i Univerzitetom NOVA u Lisabonu.

Naučnici su deset godina pratili način ishrane i vrstu hrane koju konzumiraju Britanci uključeni u studiju i, paralelno, rizik od razvoja 34 lokalizovana karcinoma.

I rezultati su jasni: što je učesnik više koristio prerađenu hranu, to se povećavao rizik da oboli od kancera. Za svakih 10% koje je ultraprerađena hrana zauzimala u ukupnoj ishrani osobe, šansa za dobijanje raka povećavala se za dva odsto. Tokom studije koja je obuhvatala 15.921 Britanca razvio se jedan od praćenih kancera.

Još više uznemiravaju sledeći rezultati: rizik od umiranja od raka takođe se povećava sa unosom prerađene hrane. Kada povećate potrošnju prerađevina preko 10%, povećava se šansa za smrtni ishod za 6%. Najgora je situacija u slučaju raka jajnika i raka dojke, gde je ovaj rizik još veći, prenosi marieclaire.rs.

Pročitajte: Šta je frontotemporalna demencija od koje pati Brus Vilis? Obično se javlja u ovom životnom dobu i dovodi do katastrofalnih posledica

Shutterstock

 

Ultraprerađevine u supermarketima

Iako nije dokazana uzročna veza između konzumiranja ultraprerađene hrane i razvoja raka, ovo istraživanje ne bi se smelo zanemariti. Pogotovo kada znate da su ultraprerađevine zvezde svakog supermarketa.

Prema časopisu The Sun, Britanski centar za istraživanje raka procenjuje da se 54% slučajeva raka creva može sprečiti zdravijim načinom života.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock