Šta je frontotemporalna demencija od koje pati Brus Vilis? Obično se javlja u ovom životnom dobu i dovodi do katastrofalnih posledica

Šta je frontotemporalna demencija od koje pati Brus Vilis? Obično se javlja u ovom životnom dobu i dovodi do katastrofalnih posledica

Autor: | 25/02/2023

0

Bolest Brusa Vilisa utiče na ponašanje, pamćenje i govor

Brus Vilis morao je da se pozdravi sa glumom, a na tu tešku odluku naterala ga je najnovija dijagnoza, frontotemporalna demencija. Problem se naglo pogoršava, ali porodica ga ne ispušta iz vida. Tu su i bivša i sadašnja žena, ćerke, svi.

Pročitajte: Omiljenog glumca jede bolest - Brus Vilis sve lošije, prepoznaje glas samo jedne žene

Profimedia

 

Svet se zabrinuo za Vilisovo zdravlje prošlog proleća, kada je utvrđeno da pati od afazije, sindroma koji izaziva poteškoće sa govorom i razumevanjem. Međutim, sada su tegobe postale ozbiljnije. Navodno, više nije u stanju da prepozna glasove bliskih osoba preko telefona, reaguje samo kada ga pozove Demi Mur.

Pročitajte: Oči će vam zasuziti - Brus Vilis konačno u javnosti posle teške dijagnoze FOTO

Getty Images

 

Vrsta demencije koja je Vilisu ustanovljena zahvata frontalne i temporalne režnjeve, obično se javlja između 55. i 65. godine i podjednako pogađa oba pola. Dovodi do odumiranja nervnih ćelija u prednjim delovima, utiče na ponašanje, pamćenje, koncentraciju, govor, razmišljanje. Dešava se da neki bolesnici postanu impulsivniji i agresivniji, da se ponašaju i deluju drugačije od dotadašnjih pricipa, što uključuje, na primer, sitne krađe u prodavnici ili zanemarivanje lične higijene. Učestale su neobične grimase i gestovi.

A lek? Za sada ne postoji. Najvažniji su podrška i razumevanje najbližih, a Brusu Vilisu to svakako ne manjka.

Instagram

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia

Slične Vesti