Retko stanje Kejt Midlton pogađa samo dva posto žena, a lek, nažalost, ne postoji

Retko stanje Kejt Midlton pogađa samo dva posto žena, a lek, nažalost, ne postoji

Autor: | 16/02/2024

1

Početak godine na britanskom dvoru obeležili su zdravstveni problemi s kojima se suočavaju najistaknutiji članovi vladarske dinastije.

Kralju Čarlsu dijagnostikovan je rak, Sari Ferguson se vratio kancer, a Kejt Midlton imala je operaciju abdomena i oporavljaće se bar do aprila.

Chris Jackson/Getty Images

 
 

I dok je Bakingemska palata odmah objavila da kralj ima opaku bolest, srećom u ranoj fazi, hirurški zahvat kojem je podvrgnuta princeza od Velsa i dalje je pod velom tajne. O čemu se radi i zašto se informacije kriju od zabrinute javnosti?

Pročitajte: Kuća iz bajke, skrivena u cveću i zelenilu - Ovde se odmara Kejt Midlton posle operacije

Proteklih nedelja naslušali smo se najrazličitijih spekulacija. Ugledni doktori gostovali su u emisijama nagađajući šta je uzrok problema, pominjao se čak i kancer, ali zvaničnog odgovora – nema.

Kejt se trenutno odmara u porodičnoj rezidenciji u Vindzoru. Odložila je kraljevske aktivnosti, što joj sigurno teško pada jer je u tome uživala, međutim, zdravlje je na prvom mestu. Ipak je ona buduća kraljica.

Chris Jackson/Getty Images

 

Kao uzrok problema pomenuta je i činjenica da je u roku od pet godina rodila troje dece, kao i da se posle svakog porođaja prilično brzo vraćala obavezama. Svih ovih godina mnogi izražavaju zabrinutost smatrajući da je preterano mršava, mada za to postoji objašnjenje.

Razlog njene mršavosti nije ni metabolizam, ni genetika, ni strog režim ishrane. Naime, princeza se tokom sve tri trudnoće nosila sa problemom koji se u medicini zove “hyperemesis gravidarum”. Šta to tačno znači?

Toby Melville - WPA Pool/Getty Images

 

Prvo tromesečje uvek je rizično i jutarnje mučnine su česte, ali u ovom slučaju su – prečeste. Stanje Kejt Midlton pogađa svega dva do tri posto žena, te ga zaista treba shvatiti ozbiljno. Budući da leka nema, uglavnom se preporučuje mirovanje.

 

Iako je karakterišu mučnina i povraćanje, što su zapravo uobičajene pojave drugog stanja, postoji i niz drugih simptoma. Mnoge žene žale se da ne mogu normalno da jedu, da su iscrpljene, da im smetaju određeni mirisi i da ne mogu da se ugoje, jer sve što unesu u sebe brzo povrate.

Pročitajte: Tek kada je ostala trudna sa ćerkom Olgom, Marija Bergam saznala za dijagnozu, u Srbiji skoro nepoznatu

Simptomi obično popuštaju posle 20. nedelje, mada nekad traju i do samog porođaja. Odmor je ključan, kao i podrška partnera. U svetu se gravidarna hiperemeza shvata ozbiljno, pa u naprednijim zemljama postoje centri koji pomažu trudnicama da se lakše suoče s tim problemom.

Kirsty Wigglesworth - WPA Pool/Getty Images

 
 

A Kejt? Ona je za kratko vreme rodila Džordža, Šarlot i Luja. Sva tri porođaja protekla su u najboljem redu, deca su zdrava, ali njihova majka nije uživala u baš svakom trenutku trudnoće. Iako je iz porodilišta uvek izlazila nasmejana, kao da je porođaj mačji kašalj, samo ona zna kroz kakve je muke prolazila.

Da li je teži oblik trudničke mučnine ostavio posledice po njeno zdravlje? Zvaničnog odgovora nema, možda ga neće ni biti. Ostaje nam samo da joj poželimo brz oporavak i da se nadamo da ćemo je već početkom proleća ponovo videti na nekom javnom događaju.

 
 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin.rs Chris Jackson/Getty Images

Slične Vesti

Najnovije vesti