Britanija dobila novog monarha: Krunisan kralj Čarls III FOTO

Britanija dobila novog monarha: Krunisan kralj Čarls III FOTO

Autor: | 06/05/2023

0

Krunisanje kralja Čarlsa

Po izlasku iz opatije Čarls i Kamila ušli su u Zlatne državne kočije i odvezli se do Bakingemske palate dobro poznatom trasom, prošavši pored zgrade Parlamenta, Trafalgar skvera i ostalih znamenitosti, dok su ih okupljeni pozdravljali.

Jeff J Mitchell/Getty Images

 

Dan Kitwood/Getty Images

 

“Bože, čuvaj kralja”, začulo se u opatiji pred početak ceremonije. Čarls i Kamila seli su u svoje stolice pokrivene kraljevskom crvenim materijalom. Na naslonima su, pored kruna, izvezeni i njihovi inicijali. Prvo ih pozdravio paž, a potom i nadbiskup od Kanterberija.

Nadbiskup je položio svečanu zakletvu kralju, koji se zakleo na “upravljanje nacijama i teritorijama u skladu sa zakonima i običajima”. Zakleo se i da će sa milosrđem sprovoditi zakon i pravdu. Nakon toga seo je u stolicu za krunisanje.

Kralju je najpre uručen mač sa draguljima, simbol moći i viteških vrednosti, koji je nadbiskup blagoslovio. Potom je dobio zlatne narukvice, simbole mudrosti i iskrenosti. Grimizni ogrtač zamenjen je zlatnim, koji je nacija poslednji put videla pre više od 70 godina, na krunisanju Elizabete II.

Čarls je primio i kuglu, šar, hrišćanski simbol autoriteta, a potom prsten koji označava kraljevsko dostojanstvo i veru. Na kraju su mu uručena žezla – jedno sa krstom, drugo sa golubom.

Ispred Čarlsa kleknuo je njegov najstariji sin, princ Vilijam. Potom ga je poljubio u obraz, odavši mu počast.

Kamila nije sedela u sedam vekova staroj drvenoj stolici, a i ceremonija njenog krunisanja bila je jednostavnija. Dobila je krunu kraljice Marije i zvanično postala kraljica pratilja.

Sa ovim istorijskim momentom počela je nova era britanske monarhije.

Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

 

Richard Pohle/WPA Pool/Getty Images

 

12.00 - Kamila je prva ušla prva u crkvu, kroz Velika Zapadna vrata, a za njom i kralj. Potom je uneta kruna. Pratili su ih princ i princeza od Velsa, Vilijam i Kejt, u svečanim odorama. Tu su i deca: Džordž, Šarlot i Luis. Iako je kiša malo pokvarila događaj, Kejt blista. Nosi tijaru i ogrtač u bojama britanske zastave, dok je njen suprug u vojnoj uniformi, sa lentom i ordenjem.

Toby Melville/WPA Pool/ Getty Images

 

Phil Noble/WPA Pool/ Getty Images

 

11.50 Među poslednjima je u Vestminstersku opatiju ušao princ Hari. On je juče stigao u London i, kako je najavljeno, neće se dugo zadržavati. U crkvu je ušao sa osmehom na licu, a tog trenutka svi pogledi usmerili su se prema njemu. Došao je sa sestrama od strica, princezama Beatris i Južini i njihovim muževima.

Stigla je i Čarlsova sestra, princeza Ana, sa suprugom Timotijem Lorensom. Tu je i njena ćerka Zara Tindal sa porodicom.

Aaron Chown - WPA Pool/Getty Images

 

11.45 - Povorka je krenula iz palate, zvanične rezidencije britanskih monarha. Kočiju vuče šest konja. I dok su Čarlsa i Kamilu, koji iz kola nasmejani mašu, okupljeni pozdravili gromoglacnim aplauzom, njegovog mlađeg brata princa Endrjua pratili su zvižduci kada je izašao iz dvora. Ni on ni Čarlsov mlađi sin, princ Hari, neće imati službenu ulogu na ceremoniji, budući da su još ranije lišeni titula i zvanja visokih članova porodice.

Kočija je prošla kroz Dauning strit, ulicu gde su smeštena zvanična rezidencija i kancelarije britanskog premijera.

Richard Heathcote/ Getty Images

 

Toby Melville/WPA Pool/ Getty Images

 

11.30 - U Bakingemskoj palati juče je održan svečani prijem za državnike i Čarslove kolege iz ostalih zemalja. Neki od njih već su stigli u Opatiju: Džil Bajden, švedska princeza Viktorija i njen otac, kralj Karl Gustav, Albert i Šarlin od Monaka, španski kralj Felipe IV i njegova supruga Letisija, Abdulah II i Ranija od Jordana, kanadski premijer Džastin Trudo.

Među poznatim licima vidimo glumicu Emu Tompson, muzičke zvezde Kejti Peri, Lajonela Ričija i Nika Kejva, urednika britanskog „Voga“ Edvarda Eninfula...

Jeff Spicer/Getty Images

 

Jeff Spicer/Getty Images

 

Jeff Spicer/Getty Images

 

Jeff Spicer/Getty Images

 

Jeff Spicer/Getty Images

 

Krunisanje kralja Čarlsa

Svanuo je i taj dan – Čarls postaje kralj. Dugo je najstariji sin pokojne kraljice Elizabete čekao da sedne na tron, i evo, ovog 6. maja to će se i zvanično desiti. Cela Velika Britanija ovih dana je u znaku ceremonije, koja počinje od 12 časova, a pratićemo je u direktnom prenosu na našem portalu.

Dan Kitwood/ Getty Images

 

Kralj i njegova supruga Kamila stigli su u Klarens haus, iz koje kreće povorka prema Vestminsterskoj opatiji, gde će se obaviti krunisanje. Kočija, napravljena za dijamantski jubilej kraljice Elizabete, proći će pored najvećih londonskih znamenitosti. Ceremonija će trajati oko dva sata, a prisustvovaće joj dve hiljade ljudi – članovi britanskog parlamenta, premijer, predsednici mnogih država, krunisane glave, ugledne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture, nauke, zabave, pripadnici visokog društva.

Pročitajte: Povratak odbeglog princa - Hari stigao u London, ali neće se zadržavati

Christopher Furlong/Getty Images

 
 

Narod se na ulicama kojima će proći Čarls i Kamila skuplja od sinoć, mnogi su specijalno tim povodom došli iz inostranstva. Tu su i protivnici monarhije, na koje motre jake policijske snage jer ih ima prilično. Neki nose transparente sa natpisom koji poručuju da ta porodica treba da im se skine sa leđa, i sličnim. I Dajana prisustvuje krunisanju. Naime, u masi se može videti nekoliko njenih portreta, kojima poštovaoci neprežaljene princeze očigledno žele nešto da poruče...

Gareth Fuller/WPA Pool/ Getty Images

 

Dan Kitwood/ Getty Images

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Jeff J Mitchell/Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti