Srpske veze velike vladarke: Znate li da je kraljica Elizabeta bila počasni građanin Beograda (foto)

Srpske veze velike vladarke: Znate li da je kraljica Elizabeta bila počasni građanin Beograda (foto)

Autor: | 11/09/2022

0

Kraljica u Beogradu 1972. godine 

Kraljica Elizabeta, princ Filip i njihova ćerka, princeza Ana posetili su Beograd 1972. godine i tom prilikom obišli još neke krajeve bivše Jugoslavije. Na Belom dvoru ugostili su ih predsednik Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka. Pominjale su se razne anegdote koje su pratile Elizabetin boravak u našoj zemlji, ali – da li ste znali da je tada dobila još jednu titulu? Naime, britanska kraljica postala je počasni građanin Beograda.

Pročitajte: Testament kraljice Elizabete - Kome će pripasti milioni, voljeni konji i psi

Profimedia

 

U govoru zahvalnosti, tog 17. oktobra 1972, Elizabeta je istakla:

‒ Gospodine predsedniče, ekselencije, dame i gospodo... Veoma sam Vam zahvalna, gospodine predsedniče, kao i Vašim sugrađanima, što mi dodeljujete zlatnu Spomen-plaketu grada Beograda. Moje zadovoljstvo što primam ovaj dar utoliko je veće što sam uverena da je to znak poštovanja koje gajite prema narodu moje zemlje. Njemu su poznate surove i opasne teškoće rata i sa simpatijama se divi nesalomivom duhu vaših građana. Opasnosti i teškoće koje su zajedno podnosili u prošlosti su, srećom, prošle, ali postoje drugi problemi koji su nam zajednički. Gradovi širom sveta razvijali su se ogromnom brzinom i svi se suočavamo sa iskušenjima urbanog razvoja u svim oblicima. Tu nije u pitanju samo rešavanje problema porasta stanovništva; mi treba da pronađemo način kako da osiguramo da razvoj stambene izgradnje i industrije stvori bazu za usklađene ljudske zajednice. Pored ovih i drugih nastojanja ka humaniziranju naše materijalne civilizacije, postoje brojne prilike da učimo jedni od drugih – navela je Elizabeta i dodala da su glavni grad Srbije svojevremeno obišli i njeni roditelji, kralj Džordž i kraljica Elizabeta.

Pročitajte: Svaki detalj isplaniran - Ovako će izgledati Elizabetina sahrana, datum poznat

Getty Images

 
 

‒ Nešto pre pedeset godina, moj otac i majka bili su u mogućnosti da posete Beograd i zato sam naročito srećna što se danas nalazim ovde sa suprugom i ćerkom. Mi vam svi najtoplije zahvaljujemo na vašem gostoprimstvu i želimo građanima Beograda sve veću sreću i napredak u budućnosti.

Pročitajte: Oglasio se novi vladar Velike Britanije - Prvo obraćanje kralja Čarlsa posle majčine smrti

Printscreen

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti