Porodica Karađorđević napravila pravi raj na Oplencu: U centru pažnje princ Stefan i princeza Natalija (foto)

Porodica Karađorđević napravila pravi raj na Oplencu: U centru pažnje princ Stefan i princeza Natalija (foto)

Autor: | 18/09/2021

2

Porodica Karađorđević priredila je prelep događaj u kojem je uživalo više od hiljadu mališana iz cele Srbije

Dečji festival na Oplencu ove jeseni održan je četvrti put, pod sloganom “U zdravoj sredini rastu zdrava deca”. Lepo vreme, a pre svega brojne zanimljive aktivnosti koje su organizatori pripremili, okupili su u Topoli više od hiljadu mališana iz svih krajeva Srbije. Tokom višečasovnog programa imali su priliku da se okušaju u raznim sportskim disciplinama, ali i da učestvuju u praktičnim radionicama i nauče nešto novo. Festival se, inače, organizuje pod pokroviteljstvom Fondacije “Koreni”, koju su osnovali Ljubica i Mihailo Karađorđević sa idejom da se deca i mladi zabave, edukuju i motivišu da ostanu u Srbiji.

‒ Ovo je naš pokušaj da se odupremo “odlivu mozgova” tako što ćemo najmlađima pružiti priliku, inspirisati ih da probaju nešto novo i drugačije. U njihovom odrastanju ne mora i ne treba sve da se svodi na gledanje televizijskog programa i igranje igrica, presudna je kreativnost ‒ ističe princeza Ljubica, koju smo zatekli kako bodri preslatke učesnike na “trci beba”.

Pročitajte: Kraljevska porodica Karađorđević na Oplencu obeležila važan jubilej (foto)

Boško Karanović

 

‒ Za nas je ovogodišnje izdanje Festivala veliki skok, imajući u vidu da je prošle jeseni sve bilo u manjem obimu zbog epidemioloških ograničenja. Učestvovala su samo deca iz osnovne škole u Topoli, kao i štićenici iz hraniteljskih porodica. Ovog puta sve je bitno drugačije: Festival je posetilo 1.200 mališana i duplo više odraslih. Iskoristila bih priliku da zahvalim volonterima koji su dali sve od sebe da manifestacija protekne u najboljem redu.

Među mališanima koji su se sjajno zabavili na Oplencu bili su i najmlađi Karađorđevići. Dvoipogodišnja princeza Natalija i godinu dana stariji princ Stefan pod budnim okom roditelja uživali su u prazničnoj atmosferi.

‒ Stefan je isprobao sve aktivnosti primerene njegovom uzrastu, ali se najviše radovao jahanju. Jedva je čekao momenat kada će sesti na konja i posebno je bio uzbuđen što mu je vitez u srebrnom oklopu u tome pomogao. Divno je što postoji ovakav festival. Važno je da deca imaju mogućnost da se igraju na otvorenom, u prirodi, a šuma na Oplencu zaista je bajkovita. Nema ničeg lepšeg od dečje razdragane igre i smeha. Danas je toga bilo na pretek ‒ izjavila je princeza Danica, koja je dan provela u društvu sina i supruga Filipa Karađorđevića.

Boško Karanović

 

Porodica Karađorđević napravila pravi raj za decu na Oplencu

Osim u jahanju, streličarstvu, fudbalu, odbojci, karateu i drugim sportovima, deca su mogla da iskažu talente u okviru likovne kolonije ili na javnom času folklora, ali i da prisustvuju edukativnim radionicama, gde su ih čekali stručnjaci koji su spremno odgovarali na sva njihova pitanja.

‒ Pošto sam veliki zagovornik zdravog načina ishrane, meni lično bilo je važno gostovanje nutricionista, koji su učili decu kako da naprave voćnu salatu, kompot bez šećera, pa i domaći šlag od pečenih jabuka ‒ kaže Ljubica, ukazujući na značaj radionice lepog ponašanja prema životinjama, gde su glavnu reč imali zaposleni u “Beo zoo-vrtu”, kao i ekološke radionice na kojoj su saznali kako mogu da recikliraju otpad.

Boško Karanović

 

‒ Imali smo i “senzorsku šumu”, kutak za malu decu i decu sa smetnjama u razvoju. Trudili smo se da se niko ne dosađuje, mislili smo i na bebe i na tinejdžere, i moram priznati da sam više puta u prolazu čula roditelje kako govore: “Ovde smo od jutros, možemo li sada kući”. (smeh) Najmlađi su bili toliko nestrpljivi da sve počne, pa su ubedili mame i tate da ih dovedu ranije. Morali smo malo da taktiziramo i objasnimo im da treba da se strpe.

Pročitajte: Ekskluzivni intervju! Dnevnik princeze Danice - Kako vaspitava sina Stefana, gde šeta, šta kuva...

 

Govoreći o planovima za iduću godinu, princ Mihailo Karađorđević poručio je da je njihova želja da Festival “poraste”.

‒ Ljubičina i moja vizija je da Oplenac bude raj za decu, mesto gde će moći da se nesmetano igraju, druže i uče. Zajedno sa njima rastemo i mi. Ove četiri godine učili smo u hodu, radili i grešili, ali i na greškama se uči. Ponekad se uplašim pri pomisli na to kakve će sve posledice ova pandemija ostaviti na najmlađe i zato mi, kao roditelji, moramo da damo sve od sebe da im detinjstvo bude u znaku igre i radosti.

Boško Karanović

 

 

Komentari (2)

Loading
Sreten 22:52 19.09.2021
Odgovori

Pozdrav,bio bih zahvalan kada bi doticni Karadjordevici oslobodili crkvu na Oplencu. Da budem precizniji da ukinu naplatu za ulazak u samu crkvu. Sramota...

Anja 05:00 13.11.2021
Odgovori

Slatka, medena, nasa, deca i lepi , mladi parovi. Divno je sto su ovde! Pametna drzava ( u koju zelimo da se pretvorimo), bi iskoristila potencijal ovih ljudi, njihov polozaj i znanje i dozvolila im da kao clanovi NASE dinastije, a ne tudje, ucestvuju aktivno u promociji Srbije i njenom zastupanju u svetu. I da im kao nasim ambasadorima taj posao i bude placen..Do sada se u medjusobnoj borbi za vlast u malenoj Srbiji, "uvek istih i pametnih", niko toga nije setio. Ovi su ljudi politicki neukaljani, sposobni, sa potencijalom i ocigledno patriotski orijentisani.

HELLO! hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti