Filip i Danica Karađorđević krstili ćerku Mariju, princeza Katarina se sve vreme držala po strani

Filip i Danica Karađorđević krstili ćerku Mariju, princeza Katarina se sve vreme držala po strani

Autor: | 13/05/2024

0

Krštenje princeze Marije, ćerke princa naslednika Filipa i princeze Danice Karađorđević, upriličeno je u dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, u kraljevskom kompleksu na Dedinju.

Devojčica je rođena 5. novembra prošle godine u Beogradu.

Ana Marija Jovanović

 

Princeza Marija je drugo dete prinčevskog para i prva princeza rođena u direktnoj naslednoj liniji kraljevske porodice Karađorđević nakon princeze Jelene, ćerke kralja Petra i kneginje Zorke.

Princezu Mariju krstio je patrijarh Porfirije u vodama koje su donete iz Dunava, Save, Drine, Vardara, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvora Svetog Joanikija Devičkog kod manastira Devič i Jadranskog mora.

Pročitajte: Povratak na dvor - Pogledajte kako izgleda kuća u kojoj će živeti Filip i Danica Karađorđević

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, malena princeza je nosila haljinicu od čipke koja je pripadala prabaki princa Filipa. Čuvana je u dvorcu nadomak Sevilje, vlasništvu roditelja princeze Marije da Glorije.

Kršteni kumovi bili su princ Nikolas od Rumunije i njegova supruga princeza Alina Marija.

Ana Marija Jovanović

 

Prestolonaslednik Aleksandar, kao starešina Kraljevskog doma Karađorđević, ovim povodom je princezu Danicu i njenu ćerku Mariju odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

Krštenje princeze Marije posle dužeg vremena okupilo je članove najuže porodice. Iako je prisustvovala svetom činu, princeza Katarina Karađorđević diskretno se držala po strani i nije pozirala na zajedničkim slikama.

Ana Marija Jovanović

 

U prvom planu bili su roditelji princa Filipa, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse, kao i roditelji princeze Danice, slikar Milan Cile Marinković i Beba Marinković.

Ana Marija Jovanović

 

Među zvanicama je bio i brat blizanac princa Filipa, princ Aleksandar, kao i sestra po majci Sol Medina od Orleana i Braganse, grofica od Ampurija.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević došla je u pratnji Dragana Babića, knez Mihailo i kneginja Ljubica sa ćerkama Natalijom i Isidorom, prestolonaslednik Davit od Gruzije, nemački princ Albert fon Turn i Taksis...

Ana Marija Jovanović

 

Ana Marija Jovanović

 
 
 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ana Marija Jovanović

Slične Vesti

Pročitajte još