Ekskluzivno za HELLO!: Mihailo i Ljubica Karađorđević otkrivaju zanimljive detalje iz života kraljevske porodice

Ekskluzivno za HELLO!: Mihailo i Ljubica Karađorđević otkrivaju zanimljive detalje iz života kraljevske porodice

Autor: | 25/07/2021

2

Mihailo i Ljubica Karađorđević oživljavaju uspomene na jednu od najznačajnijih žena u srpskoj istoriji

“Na venčanju u Sabornoj crkvi mlada je imala belu haljinu dugačkog šlepa. Na glavi je nosila mladenački venac od mirte, usađen na drugom vencu od zlatnog tila, koji se zrakasto pružao preko šlepa. Oko vrata je imala širok đerdan krupnih plavih smaragda i dijamanata. Preko ramena ‒ lenta belog orla. Dugački šlep pridržavali su joj mlađi rođaci i rođake plave krvi“, deo je teksta objavljenog u beogradskoj štampi povodom venčanja kralja Aleksandra I Karađorđevića i rumunske princeze Marije, koje je održano 8. juna 1922. godine. Organizacija ceremonije poverena je Branislavu Nušiću, tada upravniku Umetničkog odseka Ministarstva prosvete, a u Beograd je tim povodom doputovalo 20.000 ljudi, uključujući visoke predstavnike brojnih zemalja. To ne treba da čudi ako se ima u vidu da je nevesta, kao praunuka kraljice Viktorije, bila u rodbinskim odnosima sa svim kraljevskim kućama. U svadbenoj povorci, iza rumunskog kralja Ferdinanda i njegove supruge, sledili su kum, sin engleskog kralja i potonji kralj Albert, i stari svat, knez Arsen, Aleksandrov stric.

Luka Šarac

 

Deveri u svečanim oficirskim uniformama bili su srpski knez Pavle i crnogorski Nikola. Atentat u Marseju, 1934. godine, okončao je jedan od najskladnijih brakova na evropskim dvorovima tog vremena. Kraljica Marija je u 34. godini postala udovica i u potpunosti je preuzela brigu o maloletnim sinovima Petru, Tomislavu i Andreju. Dostojanstveno je nosila svoju bol, posvetivši se humanitarnom radu, zbog čega je bila podjednako omiljena i među običnim svetom i u visokim krugovima.

Pročitajte: Princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević za HELLO! otkrivaju kako provode tople letnje dane u Šumadiji (video)

Luka Šarac

 

‒ Preuzela je brigu o Društvu Crvenog krsta, bila pokrovitelj Kola srpskih sestara, potpisala Povelju o pravima deteta. Siromašnim, a vrednim đacima pomagala je da nastave školovanje. Ličnim sredstvima obezbedila je izgradnju Dečje bolnice u Tiršovoj, kao i Instituta za onkologiju. Dobrotvornim radom nastavila je da se bavi i posle Drugog svetskog rata, kada je protiv svoje volje živela u Velikoj Britaniji. Neko vreme primala je apanažu, kasnije je ostala i bez tog izvora prihoda, pa je prodavala ono malo nakita koje je ponela u izbeglištvo. Iako je živela skromno, nastavila je da šalje humanitarnu pomoć u Srbiju pod pseudonimom Marija K. Đorđević ‒ priča nam princ Mihailo, sin princa Tomislava, koji nas je sa suprugom Ljubicom i ćerkom Natalijom ugostio na Oplencu, gde je u Kući kralja Petra I Karađorđevića, pretvorenoj u muzej, u toku izložba posvećena njegovoj baki.

Luka Šarac

 

- Tokom minulih decenija ustalile su se poluistine i dezinformacije vezane za članove porodice, pa smatram da su izložbe poput ove idealna prilika da mlade generacije iz prve ruke saznaju nešto više o svojoj istoriji ‒ kaže princeza Ljubica, napominjući da se u vitrinama muzeja mogu videti lične stvari kraljice-majke: zlatna dijadema sa pramenom njene kose ili Faberžeov ram u kome se čuva fotografija sa sinovima. Većina vrednih stvari netragom je nestala u vihoru posleratnih godina, pa i venčanica i smaragdna ogrlica, koju je dobila na veridbi.

Mihailo i Ljubica Karađorđević otkrivaju manje poznate detalje kraljevske porodice 

Kraljica Marija preminula je 22. juna 1961. godine u Londonu. Na Kraljevskom groblju u Frogmoru, u Vindzoru, počivala je do 2013, kada su posmrtni ostaci ekshumirani i preneti na Oplenac. Povodom šest decenija od njene smrti Aleksandar Petarić osmislio je izložbu na kojoj se mogu videti verne replike nakita i venčane haljine. Posebno upečatljiv detalj predstavljaju zlatne trake koje, u skladu sa rumunskim običajima, simbolizuju zrake sunca, odnosno lepe trenutke u budućem bračnom životu.

Luka Šarac

 

‒ O kraljici Mariji ostale su zabeležene brojne anegdote. S jedne strane, bila je primer skromne žene i smerne supruge, ali je išla ispred svog vremena ‒ ističu njeni potomci...

Ceo intervju sa Mihailom i Ljubicom Karađorđević pronađite u najnovijem broju magazina HELLO! koji je u prodaji od 23. jula! 

Hello!

 

 

 

Komentari (2)

Loading
Aleksandar Petaric 18:54 03.08.2021
Odgovori

Postovanje, propustio sam da kupim casopis pod brojem 690, pa me interesuje da li moze da se naruci, hvala unapred..

HELLO! hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti