Kraljevska porodica Karađorđević na Oplencu obeležila važan jubilej (foto)

Kraljevska porodica Karađorđević na Oplencu obeležila važan jubilej (foto)

Autor: | 28/08/2021

0

Kraljevska porodica Karađorđević na Oplencu je obeležen značajan jubilej – sto godina od smrti kralja Petra

U hramu „Svetog Đorđa“ na Oplencu svečanom državnom ceremonijom obeleženo je sto godina od smrti kralja Petra I Karađorđevića, koji je preminuo 16. avgusta 1921. godine. Posle liturgije i parastosa, koji je služio njegova svetost patrijarh Porfirije, usledilo je polaganje venaca na sarkofag Kralja Oslobodioca. Vence su, pored izaslanice predsednika Srbije, ministarke Darije Kisić-Tepavčević, položile i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Karađorđević, članovi diplomatskog kora, predstavnici Srba iz regiona, opštine Topola i Zadužbine kralja Petra.

Nenad Jakovljević

 

Velikom broju prisutnih građana obratili su se Aleksandar Karađorđević, praunuk kralja Petra I, kao i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević.

Pročitajte: Ekskluzivno za HELLO! - Mihailo i Ljubica Karađorđević otkrivaju zanimljive detalje iz života kraljevske porodice

‒ Zbog svoje skromnosti i striktnog pridržavanja parlamentarnih načela kralj Petar I postao je jedan od najpopularnijih vladara u modernoj srpskoj istoriji. Bilans njegove osamnaestogodišnje vladavine bio je veliki: demokratska ustavna parlamentarna monarhija, uređena i snažna vojska koja je izvojevala veličanstvene pobede u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svetskom ratu ‒ poručila je ministarka, uz napomenu da će ostati upamćen i kao vladar koji je sa svojim narodom, vojskom i poslanicima proživeo sve strahote albanske golgote u jesen i zimu 1915-1916. godine.

Nenad Jakovljević

 

‒ Kralj Petar je sigurno naš najvoljeniji vladar. Dirljivo je bilo videti koliko ljubavi i poštovanja narod i dan-danas ima za njega. Za Mihaila i mene on je izvor inspiracije i podsetnik da uvek tražimo više od sebe. Slika starog kralja kako prelazi snegom zavejane planine Albanije sa svojim narodom, dok u grudima nosi čarape koje je palom vojniku poslala brižna majka, uvek mi je pred očima kada se pomene njegovo ime ‒ kaže princeza Ljubica Karađorđević.

Njen suprug, princ Mihailo, praunuk kralja Petra, zaključuje:

‒ Porodici je mnogo značilo što su se na stogodišnjicu smrti našeg kralja Oslobodioca na Oplencu okupili predstavnici crkve, države i naroda koji se još seća njegove žrtve. Time smo svi zajedno odali poštu slavnom pretku, našem čika-Peri, čije se nasleđe trudimo da očuvamo najbolje što možemo.

Pročitajte: Princ Aleksandar i princeza Katarina prvi put u javnosti od početka pandemije zbog posebnog razloga

Nenad Jakovljević

 

Povodom obeležavanja značajnog jubileja kraljevska znamenja su iz Istorijskog muzeja Srbije prebačena na Oplenac. U Kući kralja Petra otvorena je izložba o tome šta je sve obeležilo period dok je nosio krunu, koju će posetioci moći da pogledaju u nastupajućem periodu.

Nenad Jakovljević

 

 

Komentari (0)

Loading
HELLO! hellomagazin

Najnovije vesti