Emina Jahović kaže da bi volela da dobije kćerku, ali da je u tome sprečava strah od rizične trudnoće

Emina Jahović kaže da bi volela da dobije kćerku, ali da je u tome sprečava strah od rizične trudnoće

Autor: | 12/03/2015

0

Kreativnost Emine Jahović zasigurno je doprla do mnogih ljudi kroz note koje vešto komponuje u prepoznatljive melodije i stihove sa kojima se danas čitava generacija identifikuje. Međutim, taj neiscrpan izvor i istančan osećaj za estetiku ovoga puta utkala je u veliku ljubav svih žena od stila - cipele. Uskoro će se pojaviti i prvi modeli potpisani njenim imenom, a do tada ova mlada umetnica uređuje svoj novi dom u Istanbulu i trudi se da bude najbolja majka na svetu. Emininoj apsolutnoj sreći za sada nedostaje samo jedna devojčica, ali vreme i ljubav supruga Mustafe najbolji su joj saveznici u željama.

Kako ste došli na ideju da dizajnirate cipele?

- Posle muzike, moda je druga oblast koja me veoma inspiriše. Dugo sam planirala da se upustim u dizajniranje sopstvene linije cipela, što sam zahvaljujući partnerima iz Turske konačno realizovala. Smatram da je kreativnost resurs koji nikako ne bismo smeli da blokiramo i zapostavljamo. Dizajn je sličan komponovanju, pa verujem da će i cipele imati specifičnu notu koju stvaram.

Jesu li visoke potpetice zaista najopasnije oružje pri zavođenju?
- Sve zavisi od osobe i njenih aduta. Nekome je to pogled, nekom osmeh, ali zašto ne i potpetice. One su ukras svake žene i veliki prijatelj njene linije. Dobro osmišljene, umeju i te kako da zavode.

Da li biste, kao Keri Bredšo, za novi par cipela potrošili poslednje pare?
- Da ste mi ovo pitanje postavili pre nego što sam se udala i rodila decu, odgovor bi sigurno bio potvrdan. Nekada sam umela i ceo honorar da potrošim na novi par "Manolo Blahnik" cipela. Međutim, prioriteti su se promenili, pa sada više ulažem u kuću i decu, ali ponekad ne umem da odolim ni paru fantastično dizajnirane obuće.

Mislite li da je Keri učila žene pravim stvarima dok je bila aktuelna?

- U Keri sam videla velikog borca i ženu željnu ljubavi. I to je nešto čemu bi svi trebalo da težimo, dok je, po mom mišljenju, moda u seriji "Seks i grad" bila sporedna stvar. Keri sam više doživljavala kao osobu koja teži da pronađe emotivni fokus, nego kao opsesivnu kupoholičarku.

Od koga ste najviše naučili o modi?
- Svoj stil sam nekako sama formirala i svakodnevno ga nadgrađujem. Volim velika dizajnerska imena, ali zanimljivije je to koliko inspiracije pronalazim na Instagramu i Tumblru od potpuno nepoznatih ljudi. Vreme društvenih mreža unelo je nove dimenzije u sve sfere naših života, pa i u tu. Neafirmisani ljudi, isključivo zahvaljujući svojoj kreativnosti i idejama, a ne marketinškoj mašineriji, stiču veliki broj pratilaca i postaju svojevrsni društveni, ali i modni fenomen. Sviđa mi se to područje lojalne konkurencije, jer će svakako iznedriti kvalitet.

Dajete li suprugu modne savete?
- Mustafa neguje sveden i formalan stil, nepogrešiv je, pa mi jedino ostaje da ga pohvalim. Nije sklon eksperimentima, svestan je šta mu najbolje stoji i pridržava se nekih svojih postulata, što se do sada pokazalo kao odličan izbor.

Prihvatate li vi njegove sugestije, šta vam najčešće zamera?
- Imam sreću da živim pored čoveka koji nije sklon kritikama i zamerkama. Njegovo komentarisanje mog izgleda i izbora garderobe svodi se isključivo na male savete, tipa da podignem ili spustim kosu. I na tome sam mu veoma zahvalna.

Kako usklađujete porodične i poslovne obaveze?
- Ljubav koju osećam prema porodici, ali i prema svom poslu, nemerljiva je. Uvek sam spremna da žrtvujem sve svoje vreme kako bih na oba polja uspela da budem maksimalno posvećena. Godinama funkcionišem na relaciji Beograd-Istanbul, tako da sam navikla da tu kilometarsku distancu koristim što je kvalitetnije moguće. Tako će biti i ubuduće.

Da li ste u potpunosti zadovoljni majčinstvom? Pravite li propuste i kajete li se zbog nečega?

- Apsolutno se ne kajem. Tip sam aktivne majke koja sve stiže i ništa ne propušta, a opet je u potpunosti posvećena suprugu i deci. Posedujem neki višak energije koji sam usmerila na to da Jaman i Javuz uvek budu srećni i ispunjeni ljubavlju.

Spadate li u roditelje koji za svoju decu imaju isplaniranu budućnost?
- Imam neke svoje ideje šta bih volela da budu kad porastu, ali svakako da im pre svega želim da u životu budu srećni, a to uključuje i da uživaju u poslu kojim se bave.

Čime vas sinovi najviše oduševljavaju?
- Jaman je isti kao otac, svakodnevno pokazuje da je sve bliži tome da jednog dana krene njegovim stopama, dok Javuz za dete njegovog uzrasta poseduje fascinantnu memoriju. Sigurna sam da će taj dar, dobro primenjen, biti njegova velika životna prednost.

Razmišljate li o proširenju porodice?

- Za sada ne, ali nikad se ne zna. Volela bih da imam kćerku, međutim, moje trudnoće nimalo nisu bile lake. Po pet meseci provodila sam na infuziji i dobijala vitaminske koktele. Fokusirana sam na to da Jamana i Javuza izvedem na pravi put i od njih napravim što bolje ljude.

Ubija li roditeljstvo strast i romantiku?
- Rođenje drugog sina Mustafu i mene još više je zbližilo. Strana mi je priča da se partneri posle određenog vremena udaljuju. Mislim da se time pravdaju parovi u čijem odnosu stvari nisu funkcionisale od početka. Mustafa i ja smo pre svega prijatelji, pa tek onda ljubavnici. Sve rešavamo razgovorom i ako nastupi trenutak kada se umorimo od svega, u pomoć zovemo bake da pričuvaju decu, a nas dvoje se posvetimo jedno drugom. Kad god osetimo da smo pod tenzijom, obično otputujemo na neko romantično mesto, posle čega smo bolji i sebi i deci.

Savršen brak, dakle, ne postoji?
- Nijedan brak nije idealan, pa ni moj. Umemo Mustafa i ja i da se posvađamo, ali to je sasvim normalno. Ponekad me muči nostalgija, nedostaje mi Beograd, prijatelji... U tim situacijama mu kažem da ne mogu više, da hoću da pričam na svom jeziku, da želim da vidim drage ljude. Na sreću, Mustafa za to ima razumevanja, nije mu problem da sednemo na prvi avion i otputujemo u Beograd.

Nikada niste pomislili na razvod?
- Dokle god me za Mustafu vezuje ljubav, bićemo zajedno. Nisam od žena koje u braku ostaju iz navike ili straha. U tom slučaju oboje bismo se mučili, a još smo mladi i treba da živimo.

Prema nedavnom istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, čak 70 odsto ispitanika starijih od četrdeset godina izjasnilo se da pre trideset treće nisu pronašli pravu sreću. Šta vi kažete?
- U tom slučaju, ja sam vanzemaljac, jer sam svoju sreću odavno pronašla.

Uspešni ste, ostvareni u svim segmentima života. Nedostaje li vam nešto?
- Svako od nas uvek teži ka boljem i većem, ali u suštini veoma sam srećna i zadovoljna. Jasno je da ne bi trebalo biti letargičan i lišen ambicija, ali smatram i da bolesna ambicija prilično može da poremeti čoveka.

Nedavno ste se uselili u novu kuću. Kako ste je uredili?
- Uređujemo je milimetar po milimetar, personalizujemo svaki ugao, pravimo svoj dom i svakodnevno ga nečim oplemenjujemo. Osim udobnosti i estetike, jako nam je važno da od kuće stvorimo bazu i oazu sklada i mira.

Šta vam se najviše dopada u životu u Istanbulu?
- Istanbul je metropola, duhom  vrlo sličan Beogradu. Ovde imam mnogo prijatelja, mada nekada nisam mogla da zamislim da ću se van moje Srbije osećati kao kod kuće, ali, eto, i to se desilo. Istanbul je moj grad, baš kao što su i Beograd i Novi Pazar.

Na kom jeziku sanjate?
- Kao i svaki umetnik - na jeziku ljubavi.

Intervju: Nikola Golubović; Life Content
Foto: Miša Obradović; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još