Ivana Baltić: Komplikacije u trudnoći naterale su me da promenim način života

Ivana Baltić: Komplikacije u trudnoći naterale su me da promenim način života

Autor: | 25/03/2014

0


Tridesetosmogodišnja voditeljka Ivana Baltić priznaje da je, od kada je krajem prošle godine saznala da je u drugom stanju, postala zrelija i veselija osoba koja sve više uživa u životu. Iako je vest da će postati roditelji potpuno iznenadila nju i njenog partnera Zorana Aleksića, veoma su se obradovali zbog toga i oboje smatraju da je pravi trenutak da se ostvare kao roditelji. Posle velike radosti koja ih je obuzela, u Ivaninoj trudnoći nastupile su zdravstvene komplikacije zbog kojih će po savetu lekara do kraja blagoslovenog stanja morati da miruje. Zato je iz korena morala da promeni životne navike, pa je od hiperaktivne devojke koja vredno obavlja sve svoje obaveze postala smirena dama koja veći deo vremena provodi kod kuće. Najveću podršku dobija od partnera Zorana koji uvek zna kada bi trebalo da popije lekove i koje namirnice konzumira u kom delu dana.
Uspešni arhitekta je buduću životnu saputnicu zaprosio u novogodišnjoj noći, a pripremu za taj čin je tako dobro uradio da Baltićeva nije ni mogla da pretpostavi šta se nalazi u njenom poklonu ispod jelke. Srećni par ima velike planove u vezi sa njihovim venčanjem, ali će ceremonija zbog specifičnih okolnosti biti posle rođenja njihovog sina.

Koliko ste vi i vaš partner želeli da dobijete potomstvo?
- Spontano smo došli i do te teme, posle jedne godine zabavljanja. Oboje smo želeli isto, ali nismo imali striktne planove, već smo to prepustili prirodi.

Da li vas je vest da ste u drugom stanju iznenadila?

- Jeste, jako jer nisam osećala promene karakteristične za trudnoću već sam saznala na sistematskom pregledu na koji sam otišla sa Zoranom. Shvatila sam da postoje neke promene u mom telu i pošto sam po prirodi hipohondar, mislila sam da sam bolesna. Zato smo moj partner i ja zakazali sistematski na jednoj klinici. Na ginekološkom pregledu lekar mi je rekao da sam u drugom stanju, što mi je prvih sat vremena bilo potpuno neverovatno.

Kako ste reagovali u tom trenutku?
- U tom trenutku smenjivali su se iznenađenje, neverica i radost. Kada sam Zoranu saopštila vesti, otišli smo na doručak i prvih pola sata razgovarali o svemu drugom, čekajući da se osvestimo. Uvek ću se sećati tog jutra i tog doručka. Fenomenalan dan. Mislim da mi se trudnoća dogodila u pravom trenutku.

Zbog čega smatrate da je sada pravo vreme da postanete majka?
- Po nekim istraživanjima, žena je u fizičkom smislu najviše spremna za trudnoću u dvadeset petoj godini, ali u tom periodu psihički nisam bila spremna na takav korak. To je bilo vreme kada sam želela da putujem, da radim i da se poslovno ostvarim. Tek sada sam dovoljno zrela i sposobna da se brinem o drugom biću, ali i da potpuno uživam u čarima roditeljstva. Iako bi se mnogi složili da bi bilo bolje da se to dogodilo ranije, meni je ovaj trenutak baš savršen.

Koliko vas je trudnoća kao ženu promenila i oplemenila?

- Sada sam opuštenija, nasmejanija, manje opterećena nevažnim događajima i situacijama. Okruženje smatra da delujem zrelije i pozitivnije i ja se sa njima slažem.

Jeste li na početku trudnoće imali jutarnje mučnine?
- Za razliku od većine trudnica, ja nisam imala jutarnje već večernje mučnine. Prva tri meseca mučile su me svake večeri u isto vreme tako da sam mogla i sat da navijam po njima.

Koliko vam se život promenio od kada ste saznali da ste u drugom stanju?
- Život mi se mnogo promenio tim pre što imam komplikacije u trudnoći i što, po savetu lekara, moram strogo da mirujem. Tako sam od jedne hiperaktivne osobe postala žena koja najveći deo dana provodi ležeći kod kuće. Od trenutka kad sam saznala da sam trudna, prva misao bila je da ću biti aktivna trudnica, da ću živeti kao i do tada i da neću slušati previše tuđa iskustva već pratiti sopstveni ritam. Poslednji mesec u godini, decembar, za autore emisija je „najzaposleniji“ mesec i ja sam radila punom parom, kao da nisam u drugom stanju. Pripremala sam i snimala emisije, a imala sam i dodatne obaveze zbog pripreme novogodišnjih, božićnih i ostalih prazničnih emisija. Sve te aktivnosti izazvale su izvesne tegobe u noći pred zakazano snimanje. Tu noć sam provela u bolnici, a gostima smo otkazali snimanje i vest se munjevito proširila. Na sreću, beba je bila dobro, ali mi je naređeno strogo mirovanje narednih meseci. Znala sam da je situacija ozbiljna, ali ne koliko, a tek kad je prošao najkritičniji period shvatila sam svu važnost naloga lekara o strogom mirovanjiu i besprekornoj disciplini.

Jeste li se striktno pridržavali saveta lekara i da li ste se pribojavali da se ne desi nešto loše?

- Naravno, strah je uvek prisutan, ali sam znala da ću svojom disciplinom i uz savete lekara uraditi sve što je u mojoj moći.

Kako ste proveli period u kome ste morali samo da ležite?
- Budući da se to dogodilo u vreme praznika, posećivali su me prijatelji i porodica i tako mi prekraćivali vreme. S druge strane, uz brigu da li će sve biti u redu, bilo mi je teško da ležim dok drugi slave, kupuju poklone, putuju i slično. Ipak, značilo mi je da se odmorim i naspavam, za šta ranije nisam imala vremena.

Za šta sada imate vremena što ranije, zbog mnogobrojnih obaveza, niste mogli da radite?
- Prvih deset dana mirovanja odgledala sam sve filmove i serije za koje ranije nisam imala vremena. Sada dosta čitam i stalno sam sa drugaricama. Ranije zbog obima posla nisam imala naviku da se svakodnevno čujem sa prijateljicama i da se viđamo, što je sada slučaj. Došla mi je kuma iz Londona pa i sa njom provodim mnogo vremena. Imamo običaj da odemo na kafu ili večeru.

Koliko je vaš partner bio pažljiv prema vama u ovoj specifičnoj situaciji?

- Kada je nekom saopštavao srećnu vest Zoran bi uvek govorio u množini, da smo trudni. To vam sve govori. On bolje od mene zna kada bi koji lek trebalo da popijem, kada nam je kontrola, da li sam jela voće ili salatu. O svemu vodi računa i stara se da slučajno nešto ne propustim. Ogromna mi je podrška i oslonac, na način na koji sam i zamišljala da bi trebalo da bude čovek sa kojim ću imati dete.

Čitate li knjige o trudnoći?
- Imam nekoliko knjiga na tu temu, pratim i informacije sa interneta, ali ne čitam previše jer me često obaveste i o nekim stvarima koje ne bih želela da znam, odnosno izbegavam priče o tome šta sve može da ode u pogrešnom smeru. U šali volim da kažem da sam taj aspekt prepustila Zoranu.

Jeste li saznali pol bebe?
- Vođena instinktom, već na drugom pregledu bila sam gotovo sigurna da će biti dečak. Nekoliko nedelja kasnije to je potvrđeno na pregledu.

Smišljate li ime za dete?

- Tu se vodi ljuta borba. Šalim se, naravno. Postoji nekoliko imena oko kojih smo saglasni, ali mislim da nam je potrebno još vremena do konačne odluke. Verovatno ćemo sačekati da se mališa rodi, pa da tada procenimo koje ime bi mu najbolje pristajalo.

Nedavno vas je Zoran zaprosio, kako se to dogodilo i da li je uspeo da vas iznenadi?
- Doček Nove godine, koji smo proveli kod kuće sa prijateljima, ulepšala je veridba. Lepa i intimna, pažljivo zamišljena. Dobila sam poklon, a uz njega i predivan prsten. Zoranu je uspelo da me potpuno iznenadi. Iako smo mnogo puta u romantičnim trenucima razgovarali o našem venčanju, nisam se nadala da će se veridba dogoditi baš tada. S druge strane, i ja sam uspela njega da iznenadim. Naime, pošto nisam mogla da izlazim organizovala sam preko njegove rođake kupovinu cipela za njega. Ona je otišla u tržni centar i fotografisala cipele, a ja sam izabirala idealan par, što on, takođe, nije očekivao.

Planirate li venčanje?
- Planove koje smo imali poremetilo je moje stanje. Proslava venčanja, na način koji priželjkujemo, u sadašnjoj situaciji bila bi veoma naporna, pa je za sada izvesno da ćemo je ostaviti za kasnije. Iako nisam tip osobe koja ima običaj da organizuje proslave, volela bih da nešto napravimo i da se oboje tog dana osećamo lepo i prijatno.

Čime vas je Zoran osvojio i zbog kojih njegovih osobina smatrate da je on čovek sa kojim bi trebalo da provedete život?
- Zaintrigirao me je pogledom i manirima, a kasnije osvojio samouverenošću, šarmom, duhovitošću, inteligencijom i drugom vrlinama koje ga, na prvom mestu, čine dobrim čovekom.

Prija li vam što poslednjih sedmica možete uobičajeno da funkcionišete?
- Još ne funkcionišem u potpunosti uobičajeno, niti bi trebalo. Saveti lekara su da je od koristi i da pomalo izađem iz kuće, ali sa merom i bez preteranog zamaranja. Budući da sam od ležanja prilično izgubila kondiciju, sve moje aktivnosti najčešće se svode na jednu stvar dnevno koju obavljam.

Na čemu se bazira vaša ishrana od kada ste u drugom stanju?
- Prilično se zdravo hranim, jedem dosta ribe i salata, a sada sam uvela i dosta voća. Budući da je iza nas period praznika, jela sam previše pita i torti, koje su mi donosili drugi, a ja nisam mogla da im odolim, pa se sada trudim da to nivelišem zdravom ishranom.

Jeste li se i ranije hranili zdravo?
- Pre nego što sam saznala da sam u drugom stanju počela sam da se pridržavam pravila hrono-dijete, po kojoj se u određenim periodima u danu jedu određene namirnice, ali moram da priznam da nisam bila striktna. Ne spadam u osobe koje će se odricati zadovoljstva, jer je za mene uživanje u hrani sastavni deo života.

Da li vam se promenio ukus od kada ste trudni?
- Sada mi se jede suva hrana, pite i keks bi stalno mogla da konzumiram. I ranije sam to volela, ali sam više mogla da se suzdržavam nego sada. Keks je odličan i u sprečavanju mučnine i u početku sam ga mnogo jela, a drugarica mi je savetovala da, umesto toga, uzmem parče jabuke, jer se ona u prvoj trudnoći upravo zbog toga dosta ugojila.

Nedostaje li vam rad na televiziji?
- Nedostaje mi. Odmorila sam se i psihički sam spremna za nove izazove, ali ne i fizički. Nažalost, u to ne smem da se upustim, za sada.

Vaša emisija imala je veliku gledanost i bila je veoma popularna. Planirate li da nastavite da je radite i po povratku sa porodiljskog odsustva?
- Planiram da nastavim sa radom i da ostanem autor svoje emisije, a izvesno je i da ću u nju implementirati dosta novih ideja.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content
Stilista: Iva Radovanović
Frizura i šminka: Bojan Repaja za Institut lepote „Diktat“, Internacionalnih brigada 7, tel: 011 / 240 - 43 - 04
Mesto snimanja: „Moda VIP Rooms“, Njegoševa 61

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još