Mirka Vasiljević: Sreća je u skladnoj porodici

Mirka Vasiljević: Sreća je u skladnoj porodici

Autor: | 02/10/2014

0

Zahvaljujući kućnom vaspitanju da se sa svim životnim izazovima hrabro suočava i da se ne plaši odgovornosti, glimica Mirka Vasiljević sa nepune dvadeset četiri godine ostvarila je zavidni uspeh u karijere i sa fudbalerom Vujadinom Savićem izgradila skladnu porodicu. Mladi par već ima sina Andreja, koji uskoro puni tri godine, i devetomesečnu kćerku Adrijanu, a u januaru sledeće godine dobiće još jednu prinovu. Popularna lepotica se, osim po tome što vredno radi svoj posao, od prototipa žena fudbalera razlikuje i po drugim parametrima. Umesto da ima dadilje, ova vredna dama sama brine o svojim mališanima, svakodnevno obavlja sve kućne poslove, poput kuvanja i peglanja, jer, naglašava, sve su to izazovi sa kojima svaka savremena žena mora da se suoči. Iako je u petom mesecu trudnoće, Mirka je veoma aktivna, a beogradskoj publici nedavno se ukazala prilika da je vidi u predstavi "Pazi s kime spavaš".

Nedavno je bila premijera predstave "Pazi s kime spavaš" u "Akademiji 28", koliko ste uzbuđeni zbog toga?

- Do sada smo tri puta igrali predstavu "Pazi s kime spavaš", tako da smo imali priliku da doživimo reakcije publike i svi iz ekipe smo veoma srećni što su se gledaoci tokom izvođenja smejali i na mestima gde smo očekivali, ali i gde nismo. Imamo potvrde da je komad komičan, što nam je i bio cilj. Tekst je urađen od stihova zabavne, narodne, pop i rok muzike i ljudi dok ne vide komad obično ne mogu da zamisle kako sve to izgleda, jer svi očekuju da ćemo pevati te pesme ili da ćemo raditi neke koreografije iz spotova. U stvari, reč je o ljubavnoj priči.

Ko vam je najstrožiji kritičar u porodici?
- Mislim da će ovog puta najstoža biti mama, jer ne sluša taj muzički žanr, dok će tetki komad sigurno biti blizak, pošto je ona veliki veseljak.

Ovog puta rođendan se proslavili radno, kako, inače, obeležavate taj datum?
- Ne organizujem slavlje za svaki rođendan, jer kod mene sve mora da bude besprekorno. Kada odlučim da priredim žurku, trudim se da osmislim odličnu temu, da se dobro dekoriše prostor za slavlje, a volim i da sama izgledam lepo i drugačije. Sve to zahteva mnogo vremena i zato nemam uvek priliku da okupim društvo, već uglavnom najbliže izvedem u restoran. Od kada imam decu, kod kuće je obavezna i torta, pošto se oni raduju svačijem rođendanu kao da je njihov.

Kakvi ste po pitanju organizacije dečjih rođendana?

- Volim da sve bude besprekorno. Kada je Andrej punio godinu dana, mi smo bili u Beogradu, a Vujadin u inostranstvu. Zato mi je bilo žao da organizujem veliko slavlje, ali sam pozvala najbliže da dođu kod nas kući. Iako je proslava bila intimna, čitav dom dekorisala sam klovnovima i cvećem od balona. Već sam počela da smišljam temu za Adrijanin prvi rođendan, koji je u decembru. Volim da se bavim takvim poslovima i kod kuće svaki dan nešto promenim.

Iako ste u petom mesecu trudnoće veoma ste aktivni. Prija li vam da ste stalno u pokretu?
- Pre svega vrlo sam zahvalna bogu što dobro podnosim trudnoće i nisam "prikovana" za krevet, što je danas čest slučaj. I doktor mi savetuje da slobodno obavljam sve aktivnosti, ali da se ne opterećujem. U prethodne dve trudnoće takođe sam radila, a kada se desi da nekoliko dana zaredom imam mnogo obaveza, prvi slobodan dan iskoristim za odmor. Ipak, moram da priznam da su mi sada sa dva mala deteta trenuci odmora prava retkost, iako mi oko njih pomažu i Vujadin i ostali članovi porodice. Takođe, u sve tri trudnoće dešavalo mi se da zaboravim na svoje stanje, pa se primirim kada me preseče bol u stomaku. Ne spadam u osobe koje vole da kukaju i da tako privlače pažnju, jer sam imala priliku da čujem kako je ljudima koji su zaista bespomoćni, pa ne želim da prizivam takve stvari.

Pored toga što ste uspešni u poslu i posvećeni deci, odlična ste domaćica koja obavlja sve kućne poslove. Jesu li sve žene u vašoj porodici tako vredne?

- Ne smatram da je mnogo pametno što sam takva, jer kad jednom pokažete da svašta možete da uradite, onda se to od vas i očekuje. A vi biste nekada voleli kao svaki živ čovek da neko primeti vaš trud i da vas pita da li možete nešto da uradite. Mi žene sa ovih prostora nosimo u genetici to da dosta stvari obavljamo same. Ja sam tako odrastala uz baku koja je radila dva posla u Nemačkoj i mamu, koja je često po čitav dan provodila u firmi, a ipak nam je kuća uvek bila sređena i ja sam uvek imala ispeglane stvari za školu. Odrastajući uz takve žene, i sama sam usvojila taj model ponašanja. To nekada i nije najbolje rešenje, ali bar znam da sve mogu sama i da ne zavisim od drugih. Osim toga, vaspitana sam tako da ništa ne doživljavam kao nepoznanicu i da se ne plašim da se suočim sa novinama. Tako da sam, kada sam počela da živim sa Vujadinom, iako se pre toga nikada nisam bavila održavanjem kuće, sve brzo naučila. Današnje vreme je takvo da ima mnogo žena, a manje muškaraca, pa smo u poziciji da moramo svašta da radimo. Naročito žene koje nemaju partnere moraju da znaju sve, od menjanja sijalica do toga da nalakiraju nokte.

Da li se Vujadin u muškim poslovima snalazi podjednako dobro kao vi u ženskim?
- Pošto živimo u oskudno opremljenom stanu, jer zbog stalnih selidbi nije praktično da imamo mnogo nameštaja, za sada nije bilo potrebe za nekim preteranim majstorstvima u domu. U Srbiji smo kada je Vujadin na odmoru tako da uglavnom cirkuliše po Beogradu i viđa se sa prijateljima. Za sada nije imao priliku da se pokaže, a meni je bitno da je tu kad zatreba meni i deci. Kad mu se završi karijera i kada se jednog dana budemo skućili, imaću priliku da vidim kako će se snaći.

Ko je stroži roditelj od vas dvoje?
- Mi imamo slično mišljenje o tome kako bi a decu trebalo voditi kroz život. Negde su ta slaganja približna, negde se malo razilazimo, ali suština je slična. Ja sam više sa decom i prolazim sa njima kroz više situacija, pa imam i više prilika da ih izgrdim. Trudim se da Vujadinovu reč ne pogazim i ne dešava mi se da im dozvolim ono što im je on zabranio, a to očekujem i od njega.

Adrijana je još mala, ali kako Andrej reaguje na činjenicu da će vaš dom uskoro biti bogatiji za još jednu bebu?

- On je malo zbunjen kada mu kažemo da ćemo uskoro dobiti bebu jer je za njega Adrijana još beba i uglavnom odreaguje tako što nam kaže da već imamo bebu.

Znate li kog pola će biti vaše treće dete?
- Doktor za sada nagađa. Ne bežim od toga da saznam pol, međutim, tek na porođaju ću biti sigurna da li je dečak ili devojčica. Šta god da bude obradovaću se, a već imam stvari i za dečaka i za devojčicu. Osim toga, drago mi je da već imam decu oba pola. Smatram da dečaci s vremenom u svojim ženama uvek pronađu majku i očekuju od nje da im bira odevne kombinacije, kuva, sprema, da im bude podrška i da ih mnogo ne ispituje i kontroliše. S druge strane, žensko dete je uvek privrženo porodici i majci, ako se izgradi blizak odnos. Želim da sa decom uspostavim takav odnos da mogu sve da mi kažu, od toga da imaju prvu ljubav do toga da su pobegli sa časa ili slomili prozor u školi. Naravno, to ne znači da posle toga neće biti kažnjeni.

Da li su Andrej i Adrijana privrženi jedno drugome?

- On nju mnogo voli i stalno je grli i stiska u želji da pokaže svoju ljubav ili joj skida i namešta šnalice. To je za nju ponekad i bolno, jer je on mali i nema osećaj, ali primećujem da ga i pored toga gleda sa velikim obožavanjem. Ali, tako je uvek sa sestrama. One obožavaju svoju braću. Isti odnos i ja imam sa mojim deset godina mlađim bratom Nikolom.

U kratkom vremenskom periodu tri puta ste ostali u drugom stanju. Koliko su se vaše trudnoće razlikovale?
- Sve tri trudnoće su mi slične. Nekad imam osećaj da sam prvi put u drugom stanju. Na početku uvek imam mučnine praćene povraćanjem, ali se to posle smiri. I sada, kao i u prve dve, vrlo sam pokretna, što smatram privilegijom, pa mi i tih devet meseci brzo prođu. S druge strane, u istom periodu tokom godine ostajala sam u drugom stanju i kraj trudnoće sam uvek dočekala u hladnim danima. Zbog toga, već tri godine nosim istu garderobu. Jer kada sam bila prvi put trudna rešila sam da neću da kupujem trudničke stvari, jer ko zna kada ću ponovo biti u blagoslovenom stanju, pa sam od postojeće rastegljive garderobe pravila odevne kombinacije. Međutim, brzo je došla i druga trudnoća, pa treća, tako da već tri godine zaredom nosim iste odevne komade, koje ću verovatno iseći na froncle kada se ovog puta porodim jer su mi dosadili.

Znači li to da su vas druga i treća trudnoća iznenadile?
- Nisam znala u kom trenutku će se desiti, ali ne mogu da kažem da sam bila zabezeknuta kada su se desile. Vujadin i ja smo želeli da Andrej ne bude jedinac, jer ja znam koliko sam patila do svoje desete godine dok se nije rodio moj brat od tetke Nikola, na koga gledam kao na rođenog brata. Svesna sam koliko je on ulepšao moj život i koliko mi znači naš blizak odnos. Braća i sestre su nam najveće bogatstvo, jer kada nam je dobro u životu, svi su tu, ali u teškim trenucima uvek se oslanjamo na porodicu. S druge strane, doktor mi je skrenuo pažnju na to da ja lako ostajem u drugom stanju, što je takođe velika sreća za današnje vreme. Objasnio mi je da posle ove trudnoće, ukoliko ne želim da uskoro ponovo postanem majka, moram da uradim neke stvari da bih to predupredila.

Mnoge stvari u životu ste uradili vrlo mladi, smatrate li sebe hrabrom zbog toga?
- Ja svoje godine ne doživljavam ni tako da ih imam malo, ni da ih imam mnogo, već se trudim da u svakoj novoj godini postignem najviše što mogu u tom trenutku. Sa osamnaest mi se činilo da je mnogo imati dvadeset četiri, a sada vidim da nije tako i znam da će mi brzo doći i trideset četvrta, što me ne brine. Moje mama i tetka i danas izlaze na mesta koja im prijaju, tek sada vode potpuno ispunjen život jer su ostvarene i profesionalno i privatno. Mnogo su rasterećenije nego dame u dvadesetim ili tridesetim, koje moraju da jure za svojim ciljevima. Najvažnije je da čovek prihvati sebe i da radi na sebi. Ima dosta stvari koje, recimo, meni kod Vujadina smetaju i ja mogu da mu skrenem pažnju, ali ne mogu da ga promenim. Mogu samo sebe da promenim u tom smislu da me te stvari više ne nerviraju. Uzaludno je gubiti vreme da onog preko puta menjaš, čak bila i majka.

Žene su uglavnom zrelije od muškaraca koji ostaju velika deca, da li je takav slučaj i sa vašim partnerom?
- Naučno je dokazano da su žene zrelije, što se vidi već u osnovnoj školi po izgledu, ali i po ponašanju. Kada se današnje tinejdžerke doteraju, često ne možete da znate koje su godište, a na muškarcima se to uvek vidi. Zbog današnjeg tempa života žene dodatno moraju brže da sazrevaju, jer osim što moraju da se bave kućom, mužem i decom, moraju i da rade. Kada je reč o Vujadinu, mislim da je velika stvar što on sa svoje dvadeset četiri može da izdržava porodicu, što je retkost i za žene. Pored toga, dobro zna šta hoće i pronašao je svoj put, iako danas nije redak slučaj da se ljudi traže do tridesete. U našem odnosu, on je na nekim poljima staloženiji i zreliji, a ja u drugim. Za sada lepo funkcionišemo, a kako će biti, nikad se ne zna.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content
Šminka i frizura: Srđan Petković za "Minibarstudios", Cara Nikolaja II 17, 011 / 244 - 25 - 21, 063 / 210 - 377
Mesto snimanja: Bašta "Marataan", Dositejeva 26

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti