Arsen Dedić: Uskoro deda po drugi put

Arsen Dedić: Uskoro deda po drugi put

31/05/2011

0

Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora Arsen Dedić uz klavirsku pratnju sina Matije otvorio je ovogodišnji „Mikser“, festival koji  je trajao od 25. do 29. maja u Beogradu. Na ovoj muzičkoj svečanosti legendarni muzičar izveo je repertoar zabeležen na njegova prva tri albuma između 1969. i 1973. godine: „Čovjek kao ja“, „Arsen II“, „Homo Volans“. Skroman po prirodi, više porodičan nego čovek sa scene, na početku razgovora za „Hello!“ Arsen je izrazio čuđenje zbog čega se napravila tolika fama oko njegovog učešća na „Mikser“ festivalu koji ove godine nosi simboličan naziv „Povratak u budućnost“.
- Ne znam o čemu se radi, jer sam osim ovog festivala nastupao širom sveta, pa nikada nije bilo toliko interesovanje kao sada. Novinari me „ubiše“ sa pozivima, ne silazim sa telefona - sa osmehom i izrazitom dozom duhovitosti započeo je razgovor Arsen Dedić. Postavljamo mu pitanje da li voli da obeležava značajne datume i čemu se najviše raduje.
- Ne slavim vam ja ništa osim svog rođendana koji pada dva dana pre rođenja moje unuke Lu. Tada nas dvoje sa ostalim ukućanima u našoj kući u Šibeniku napravimo nezaboravan parti. Pošto je rođena u avgustu, sada kada je pitate koliko ima godina, kaže da ima pola devet. Preslatka je - ponosno kaže Dedić i sa puno emocija u glasu počinje da priča o svojoj starijoj kćerki Sandri.
- Moja kćerka Sandra odavno živi i radi u Americi, gde je završila studije dizajna. Svojevremeno je kreirala modele za pevačicu Šer. Ove godine, ako sve bude u redu, ona će u četrdeset devetoj godini roditi dete. Zamislite, zatrudnela je prirodnim putem, na kraju pete decenije. To je pravi blagoslov. Čeka devojčicu. Uskoro se vraća u Hrvatsku, jer je odlučila da se porodi u Šibeniku, u gradu u kome sam i ja došao na svet. O tome vam ja pričam, nikakvi koncerti, niti nastupi ne mogu nadomestiti sreću u porodici. Ja sam presrećan - ističe pevač i dodaje da je oduvek bio porodičan čovek.
- Oduvek sam bio vezan za porodicu. Nikada nisam preterano voleo scenu. Držao sam koncerte tek kada bi mi ponestalo novca. Verujte, moja supruga Gabi i ja nemamo ni hiljadu evra ušteđevine. Penzija mi je mala, jedva pokrije troškove za državne dažbine, pa tako sad po stare dane moram da radim. To vam je prokletstvo, poziva za nastupe ima na pretek, a mene je više sramota da ih odbijam. Tako je i sa Gabi. Ona odavno ne drži koncerte. Nedavno sam joj rekao: „Dušo, pa moraš malo na scenu“. Ona mi je na to odgovorila: „Ćuti, inače ću da te ubijem“. Gabi sad uživa u tome da bude baka i da kuva. Pre nekoliko dana, za sasvim običan ručak moja supruga nam je spremila pet salata i pet vrsta jela. Nisam mogao da verujem, ali njoj to predstavlja veliko zadovoljstvo. Šteta što ne nastupa, jer je još pokretna i lepa - kaže Arsen i ističe da je učešće na „Mikser“ festivalu, između ostalog, prihvatio i zbog susreta sa Mirkom Ilićem, starim Jugoslovenom koji dugo već živi u Njujorku. Svojevremeno, Mirko je bio urednik međunarodnog izdanja „Tajmsa“, a ovom prilikom u Beogradu će biti promovisana njegova monografija.
Osim muzičkog dara, Arsen je poput svog brata Milutina nasledio i talenat za slikanje.
- U poslednje vreme slabo slikam. Polako gubim interesovanje za sve. Evo baš danas sam od pet sati ujutri bio u svom studiju. To je mnogo, ali morao sam. Slikam jedino kada odem u staru roditeljsku kuću u Šibenik. Nedavno sam naslikao mrtvu prirodu, stari slanik i posudu za biber mojih roditelja, koji se još nalaze na svom mestu, gde su i bili pre mnogo godina. Ranije sam slikao i moju Gabi, ali uvek otpozadi, jer nju retko kad možeš da vidiš spreda jer ili kuva ili pegla. Ma zamenio bih ja nju rado, ali nemam više izbora. Star sam. Šalu na stranu, ja moju Gabi obožavam - istakao je poznati muzičar i nakratko prekinuo razgovor da bi otvorio ulazna vrata.
- Izvinite, mislio sam da mi na vrata zvoni moja draga unuka Lu, pa sam zato otrčao da otvorim. Ona uskoro treba da se vrati sa nastupa. Jako je talentovana, svira klavir i komponovala je svoje dve kompozicije. Osim toga, govori engleski i francuski. Prosto je prekrasna, ja verovatno nisam objektivan, ali tako je - završio je razgovor za magazin „Hello!“ Arsen Dedić.

Piše: Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin